GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Zuid-Afrika

Gewoonweg Reizen biedt de volgende mogelijkheden in Zuid-Afrika:

Op korte termijn zult u een groter aanbod van vakanties in Zuid-Afrika op deze website vinden met o.a. vele mogelijkheden voor self-drive tours en accommodaties.

Wilt u op vakantie naar Zuid-Afrika? Neem dan contact op en Gewoonweg Reizen regelt het voor u!


Zuid-Afrika, oftewel de regenboognatie, is een groot land en is qua oppervlakte even groot als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Nederland en België tezamen. Het is hét land in Afrika waar wij als Nederlanders van oudsher veel mee hebben. U vindt hier immers de plaatsnaamborden van Amsterdam, Ermelo en Amersfoort. Het waren onze landgenoten die in 1652 als eerste Europeanen voet aan Kaapse wal zetten.

In vergelijking met andere Afrikaanse landen is Zuid-Afrika op vele fronten erg westers. Naast traditionele culturen en ongerepte natuurgebieden vindt u hier prachtige accommodaties met uitstekende faciliteiten en goed onderhouden wegen.

Zuid-Afrika is het land van fantastische nationale parken, mooie stranden, een prachtige natuur, de Big Five, de townships, 2 totaal verschillende kustlijnen, cultuur, avontuur, wijnroutes en spannende buitensporten. Maar Zuid-Afrika is vooral een land waar bezoekers zich welkom zullen voelen!


HOOGTEPUNTEN


Kruger National Park

Dit park is het meest populaire en toeristische van Zuid-Afrika en heeft een grote olifanten- en katachtigen populatie. U kunt hier de Big Five (olifant, leeuw, neushoorn, luipaard en buffel) vinden. Samen met parken in Mozambique vormt het nu het 36.000 km2 grote Great Limpopo Transfrontier Park. De goede wegaanduiding maakt dat u dit park uitstekend op eigen gelegenheid kunt bezoeken. De wegen in het park zijn grotendeels geasfalteerd, maar u komt ook verharde zandwegen tegen.


Pilanusberg National Park

Dit is, geologisch gezien, een interessant park en heeft in het midden een 1200 miljoen jaar oude krater. Door de bergen en uitgebluste vulkanen biedt dit park een bijzonder afwisselend landschap met unieke ecosystemen. Tevens vindt u hier de Big Five. Dit park is malaria vrij, ligt op slechts 2,5 uur rijden van Johannesburg en Pretoria en op een steenworp afstand van het beroemde casino resort Sun City.


Madikwe Game Reserve

Madikwe Game Reserve is een privé park en is malaria vrij. U vindt dit park op circa 360 kilometer ten westen van Johannesburg en grenst aan Botswana. De Big Five loopt hier rond, evenals de cheetah, hyena, giraffe en de wilde hond.


Hluhluwe Umfolozi Game Reserve

Dit is het oudste wildpark van Zuid-Afrika en vaak geroemd als het mooiste. Het is gelegen in KwaZulu-Natal op circa 2 uur rijden van Durban. Het wild is gevarieerd en u vindt hier de grootste witte neushoorn populatie ter wereld. Hiernaast vindt u hier de zwarte neushoorns, olifanten, zebra's en giraffes.


Addo Elephant National Park

Addo Elephant National Park is een van de weinige wildparken in de Oostkaap (op slechts 80 kilometer van Port Elizabeth) en is opgericht om de bedreigde Kaapse olifant te redden. U vindt hier meer dan 450 dieren op een oppervlakte van circa 164.000 hectare. Dit is de beste plek in Zuid-Afrika om olifanten te spotten. U vindt hier de Big Seven (de Big Five + de walvis en haai in de Indische Oceaan).


Sabi Sand Game Reserve

Sabi Sand is 1 van de drukkere reservaten in de provincie Mpumalanga en dat is niet zonder reden. De Sand River die door het gebied loopt, heeft het hele jaar water en trekt veel wilde dieren aan. U vindt hier naast de Big Five nog talloze andere diersoorten.


iSimangaliso Wetland Park

Dit park was het eerste UNESCO Werelderfgoed in Zuid-Afrika. Het park is gelegen bij St. Lucia en strekt zich uit langs de oostkust en is circa 250 kilometer lang. De combinatie van meren, moerassen, 25.000 jaar oude duinen en de koraalriffen bij Sodwana zorgt voor maar liefst acht eco systemen. U kunt hier boottochten maken, waarbij u nijlpaarden, krokodillen, pelikanen en zeldzame watervogels kunt zien.


Tsitsikamma National Park

Dit is een langgerekt en bijzonder gevarieerd park en ligt aan de bekende Tuinenroute, bij de monding van de Stormsrivier. Het woud is een prachtig gebied om te wandelen of het leven in de boomkronen te verkennen.


Kgalagadi Transfrontier Park

Dit park ligt op het drielandenpunt Zuid-Afrika/Namibië/Botswana in de Kalahari woestijn. Het beslaat een gebied van ruim 38.000 km2 met rode zandduinen, weinig vegetatie en droge rivierbeddingen en er leven hier woestijnleeuwen, gemsbokken en andere diersoorten die kunnen overleven met zeer weinig water. Het staat bekend als 1 van de mooiste en meest fotogenieke parken.


Namaqualand

Namaqualand bestaat uit grote open vlaktes, dramatische luchten en eindeloze bloementapijten. Het grootste gedeelte van het jaar is het een dor woestijnlandschap maar ieder jaar tussen juli en september komt de woestijn tot leven. Bijna vierduizend plantensoorten komen tot bloei en dit levert een prachtig schouwspel op. Het park is ook de enige plaats waar KhoiKhoi stammen nog op een traditionele manier leven.


Blyde River Canyon

Deze canyon, ruim 700 meter diep en ruim 20 kilometer lang, vindt u in de Drakensbergen. Hierlangs loopt de bekende Panoramaroute van waaraf u op drie uitzichtpunten kunt genieten van dit natuurfenomeen.


Drakensbergen

De prachtige Drakensbergen bevinden zich op de grens met Lesotho en bieden u magnifieke uitzichten en eindeloos veel wandelroutes. Het gebergte bestaat uit basalt dat miljoenen jaren geleden is afgezet tijdens vulkanische erupties. Aan de voet van de Drakensbergen bevinden zich veel Bantu dorpen. De Bosjesmannen hebben hier in prehistorische tijden zeer bijzondere rotstekeningen achtergelaten.


Gauteng

Gauteng is commercieel en economisch gezien de belangrijkste provincie van het land. In 1886 werd hier het eerste goud gevonden.


Noord-West

Deze landelijke en rustige provincie biedt glooiende heuvels, vruchtbare akkers, kleine dorpjes en een aantal uitstekende wildparken.


Limpopo

De provincie Limpopo, de meest noordelijke provincie van het land, is rijk aan cultuur en natuur en wordt ook wel de provincie van de toekomst genoemd. U kunt hier nog altijd het echte Afrika ontdekken en de Afrikaanse cultuur van dichtbij ervaren. Er leven meerdere stammen in dit gebied, zoals de Venda, Pedi, Shangaan en Ndebele. Daarnaast kent deze provincie diverse natuurlijke hoogtepunten en vele natuurparken.


Mpumalanga

Mpumalanga, het land van de opkomende zon, is een prachtige provincie met een mooie flora en fauna. Door de vele bergpassen, valleien, bossen, watervallen, historische stadjes en dorpen en een uitstekend wegennet is deze provincie is aantrekkelijke bestemming.


Swaziland

Ten zuiden van het Kruger National Park ligt het onafhankelijke koninkrijk Swaziland. Het is ongeveer half zo groot als Nederland en heeft een prachtig groen heuvelachtig landschap in het noorden en veel typisch Afrikaanse dorpjes in het zuiden. Swaziland kenmerkt zich door een opvallend sterke traditionele cultuur en de gastvrijheid van de bevolking. Tevens huisvest het 3 wildparken: Mlilwane, Hlane en Mkhaya.


KwaZulu-Natal

Deze uitgestrekte provincie doet u het meest denken aan het klassieke beeld van Zuid-Afrika. Het grenst aan de Indische Oceaan met kilometers lange, vaak vrijwel verlaten witte zandstranden. Dit is het oorspronkelijke Zulu koninkrijk, de Zulu's vormen slechts 1 van de vele inheemse stammen in Zuid-Afrika en hun typische leefvorm was een "kraal", een traditioneel dorp. In Shakaland is zo'n kraal nagebouwd. Landschappelijk is deze provincie prachtig, met de Vallei van de Duizend Heuvels, de waterval van Howick en niet te vergeten de Drakensbergen.


Lesotho

Het onafhankelijke bergkoninkrijk Lesotho bestaat voornamelijk uit hoogland met plateaus en bergen. Het laagste punt ligt op 1000 meter boven de zeespiegel en het hoogste punt ligt op bijna 3500 meter. De lokale bevolking, Basotho, is herkenbaar aan de kleurrijke dekens en puntvormige rieten hoeden. Het is een oase van rust.


West Kaap

Het achterland van de West Kaap wordt gevormd door de wereldberoemde wijnlanden met plaatsen als Paarl, Franschhoek en Stellenbosch. Mossel Bay en Hermanus genieten vooral bekendheid door het walvissen spotten tussen juni en december.


Oost Kaap

De Oost Kaap is het meest oorspronkelijke en onbedorven stukje van Zuid-Afrika en de op 1 na grootste provincie van het land. Deze provincie kent ongekende contrasten; van besneeuwde bergtoppen in het binnenland tot een subtropisch kustlandschap langs de Indische Oceaan. De kust in deze streek is ruig en onbedwongen; steile kliffen, woeste zeeën en watervallen komt u hier veelvuldig tegen. Tot 1994 waren de Xhosa gebieden Ciskei en Transkei onafhankelijk, waardoor veel dorpjes hun authentieke karakter hebben behouden.


Noord Kaap

De Noord Kaap wordt gekenmerkt door een droog en leeg landschap. Het Kgalagadi Transfrontier Park is het leefgebied van veel wild zoals de gemsbok, springbok, wildebeest, hartebeest, luipaard en de Kalahari leeuw.


Karoo en Kleine Karoo

In Karoo bestaat het landschap uit droogte en karige vegetatie, dit komt doordat hier weinig regen valt. Dit unieke en typisch Afrikaanse landschap heeft zo zijn eigen charme en beslaat ongeveer 1/3 van Zuid-Afrika. In dit gebied ligt de plaats Oudtshoorn: de Struisvogelhoofdstad van de Wereld. Tevens kunt u hier een bezoek brengen aan de Cango Caves en wanneer u van Oudtshoorn naar Prince Albert rijdt dan komt u over de befaamde Swartbergpas met de vele haarspeldbochten.


Tuinroute

De Tuinroute, misschien wel de bekendste toeristische route door Zuid-Afrika, biedt u dichte bossen, schilderachtige baaien, bergen, rivieren en een grillige kustlijn en loopt ruwweg van Mossel Bay tot Port Elizabeth. Hiertussen liggen mooie plaatsen. Tussen de maanden augustus en oktober zijn grote delen van deze route bedekt met een tapijt van bloemen.


Panoramaroute

Deze route ligt in de provincie Mpumalanga en langs deze route kunt u genieten van de bijzondere rotsformaties van de Blyde River Canyon en van het uitzicht door God's Window. Een bezoek aan het vroegere goudzoekersplaatsje Pilgrim's Rest behoort tevens tot de mogelijkheden.


Johannesburg

Johannesburg is het financiële en commerciële centrum van het land met bruisende en gezellige wijken, zoals Newton en Melville. Het heeft een modern centrum met brede snelwegen en hoge kantoorgebouwen. Wereldberoemd is het stadsdeel SoWeto, de South Western Township waar circa 65% van de stedelingen leeft.


Pretoria

Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika en staat vooral bekend om de prachtige oude gebouwen, indrukwekkende monumenten en het groene karakter. Pretoria wordt ook wel Jacaranda City genoemd, vanwege de vele Jacaranda bomen met haar kleurige bloemen. Het is tevens de stad van Paul Kruger, de eerste president van de republiek Zuid-Afrika.


Kaapstad

Kaapstad is de hoofdstad van de West Kaap en de Atlantische en Indische Oceaan ontmoeten hier elkaar. Kaapstad is 1 van 's werelds opwindendste metropolen en wordt ook wel "de moeder der steden" genoemd. Het biedt een cultureel centrum, honderden restaurants en bars en ligt aan de voet van de Tafelberg. Net voor de kust ligt Robben Island. Breng hier tevens een bezoek aan het Victoria & Alfred Waterfront, dit is een gevarieerd complex met luxe winkels, restaurants, bars en terrasjes.


Durban

Durban wordt ook wel het Zuid-Afrikaanse Miami Beach genoemd. Het nachtleven in deze stad is beroemd en voor de cultuurliefhebber heeft Durban ook genoeg te bieden. Tevens staat Durban bekend als surfstad, de metershoge golven en de prachtige uitgestrekte stranden trekken het hele jaar door liefhebbers van allerlei watersporten.


Port Elizabeth

Port Elizabeth staat bij veel mensen bekend als het begin- of eindpunt van de Garden Route of als stopplaats voor het nabijgelegen Addo Elephant National Park. De stad beschikt over uitstekende zandstranden en heeft een klein historisch centrum wat zeker de moeite waard is.


Hermanus

Ieder jaar tussen juni en december trekt een groot aantal walvissen langs de Zuid-Afrikaanse kust en Hermanus is 1 van de plekken waar ze het best en het makkelijkst te bekijken zijn. Het wordt dan ook wel de walvishoofdstad van Zuid Afrika genoemd.