GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Praktische zaken - Zimbabwe

Geschiedenis

De eerste bewoners van Zimbabwe waren de Shona, ze waren voornamelijk jagers en landbouwers en leefden in alle delen van het land. Hun levenswijze is nog steeds terug te vinden in de vele rotsschilderingen en inscripties.

In het begin van de 19e eeuw vestigden de Ndebele zich rondom het huidige Bulawayo en de Shona werden voortdurend overvallen en geplunderd door de Ndebele groepen. Nog steeds is de relatie tussen deze 2 bevolkingsgroepen erg slecht.

In de 19e eeuw vestigde zich een groep Europeanen in Zimbabwe onder leiding van de Brit Cecil John Rhodes en tot 1923 was Zimbabwe een Britse kolonie. In 1923 werd Zimbabwe een kolonie met zelfbestuur.

In 1965 verklaarde de RF (Rhodesia Front) Zimbabwe onafhankelijk met de uitgave van de Unilateral Declaration of Independence, deze declaratie werd door Groot-Brittannië nietig verklaard en werd gevolgd door economische sancties. In 1980 werd Zimbabwe formeel onafhankelijk.


Staatsvorm

Zimbabwe is een republiek met aan het hoofd een president.


Bevolking

Zimbabwe heeft circa 13 miljoen inwoners en de meest Zimbabwanen zijn Shona, gevolgd door Ndebele en Tonga. De Shona maken ongeveer 82% van de bevolking uit en de Ndebeles maken ongeveer 14% van de bevolking uit.

Vooral in de grote steden wonen nog enkele duizenden blanken, nakomelingen van de Rhodesische kolonisten.


Taal

In Zimbabwe wordt Engels gesproken en daarnaast zult u verschillende stamtalen horen zoals Shona en Ndebele.


Geloof

Het merendeel van de bevolking in Zimbabwe is christen, maar de meeste christenen combineren hun geloof thuis vaak met meer traditionele godsdiensten. In Zimbabwe speelt ook de verering van de voorvaderen een grote rol en om die gunstig te zinnen bij hoogtijdagen of bij onheil moeten geregeld dieren geofferd worden.


Winkel- en bankopeningstijden

Winkels zijn, over het algemeen, geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn veel winkels alleen in de ochtend open.

Banken zijn, over het algemeen, geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag alleen in de ochtend.


Paspoort

Uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Zimbabwe.


Visum

Voor een bezoek aan Zimbabwe is een visum vereist, deze kunt u bij aankomst in Zimbabwe aanschaffen.


Geldzaken

De munteenheid in Zimbabwe is de US dollar. Rond Bulawayo en tegen de grens met Zuid-Afrika wordt ook de rand geaccepteerd. In Zimbabwe is vaak weinig wisselgeld beschikbaar, het is daarom verstandig om kleine coupures mee te nemen. Let op! Oudere dollarbiljetten worden meestal niet geaccepteerd (neem dollarbiljetten mee van 2004 of later).

Het is mogelijk om euro's om te wisselen in dollars bij banken in de grote steden, maar de koers is vaak erg onvoordelig.

Pinnen is lastig in Zimbabwe, slechts op een beperkt aantal plaatsen vindt u ATM's. In sommige hotels, lodges en restaurants kunt u met een creditcard betalen.

 

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd heeft Zimbabwe dezelfde tijd als Nederland. Tijdens onze wintertijd is het er 1 uur later.


Fooien

Het personeel in hotels en restaurants in Zimbabwe rekent bij de westerse toeristen op een aardige fooi, de lonen van de werkgever zijn meestal ontoereikend om de uitgebreide families te onderhouden. Geef de fooi persoonlijk aan het personeel dat u bediend heeft. Taxichauffeurs verwachten meestal ook 1 tot 2 dollar fooi.


Gezondheid en vaccinaties

Inentingen zijn noodzakelijk afhankelijk van het gebied waarin u reist. Raadpleeg hiervoor de GGD.

Voor diegenen die zeven dagen voor aankomst in Zimbabwe in een besmet gebied geweest zijn (Kenia, Tanzania, Oeganda etc.) is vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht.

In de grotere steden zijn voldoende ziekenhuizen en goed opgeleide artsen, tandartsen en chirurgen. Indien noodzakelijk zorgt het hotel dat een arts u in het hotel bezoekt. Hou er wel rekening mee dat de voorzieningen een stuk slechter zijn dan in Nederland.


Veiligheid

Zimbabwe is een land met betrekkelijk weinig misdaad. Maar gewone diefstal kan uw vakantieplezier ook bederven; vermijd daarom, vooral in het donker, stille en verlaten plaatsen en let goed op uw paspoorten en geld. Het wordt tevens afgeraden om na zonsondergang per auto buiten de stad te reizen, neem geen lifters mee en laat geen waardevolle spullen in uw auto liggen. De politie in Zimbabwe is altijd beschikbaar om te helpen in geval van problemen.


Keuken

De meerderheid van de Zimbabwanen eet ’s middags en ’s avonds ‘sadza’, een dikkige pap van maïs. Afhankelijk van de mate van rijkdom wordt daar een sausje met rundvlees, kip, groenten of pinda’s bij geserveerd. De keuken is verder sterk beïnvloed door de Britten en Zuid-Afrikanen, dat betekent in beide gevallen veel vlees zoals ‘boerewors’ of ‘biltong’. Vooral zwarte Zimbabwanen doe je op feestdagen een groot plezier met ‘tripe’: gekookte ingewanden. In het oosten van het land is de keuken door Portugese invloeden uit Mozambique vaak iets pittiger.

Drinkwater

Het kraanwater is van redelijke kwaliteit, maar niet 100% veilig. Overal zijn flesjes mineraalwater verkrijgbaar.


Voltage en stekkers

In Zimbabwe is het voltage 220/240 volt. U heeft een speciale driepolige stekker nodig. Zeer regelmatig valt de stroom uit wegens capaciteitsproblemen en achterstallig onderhoud.


Communicatie

Zimbabwe beschikt over een mobiel netwerk met dekking in de stedelijke gebieden en langs de hoofdwegen. Soms lukt het, wegens capaciteitsproblemen, niet om in één keer verbinding te krijgen.

In steden en toeristische plaatsen vindt u op bescheiden schaal internetcafés, maar de verbinding is vaak tergend traag. Voor e-mail en whatsapp kunt u beter een ‘WiFi hotspot’ opzoeken, in hotels en sommige restaurants.


Kleding

Voor de zomermaanden is lichte kleding (katoen en linnen) aan te raden. Tijdens uw bezoek aan de wildreservaten kunt u het beste kleding in natuurkleuren dragen. In de winter kan het koud zijn in Zimbabwe en dan voornamelijk 's nachts. Warme kleding tijdens de ochtendsafari is beslist geen luxe. Voor een wandelsafari zijn een paar goed ingelopen wandelschoenen met een goed profiel en stevige zolen onmisbaar.


Wildlife en natuur

Zimbabwe biedt een prachtige natuur, veel wild, een oneindige ruimte en eenzaamheid. U komt hier nog maar zelden dichte wouden tegen, alleen langs de grens met Mozambique liggen enkele regenwouden. Ongeveer 25% van Zimbabwe wordt bedekt door Highfields en de Eastern Highlands met hoogtes van 1200 tot 1500 meter. Overal in het land zijn de meest wonderlijke rotspartijen te zien. Wildparken vindt u verspreid over Zimbabwe.


Hoe er te komen

Vanuit Amsterdam kunt u rechtstreeks naar de hoofdstad van Zimbabwe vliegen (soms is er een tussenlanding).

Ook kunt u naar Johannesburg vliegen en vanuit hier verder vliegen naar Zimbabwe.


Hoe er te reizen

Zelf rijden in Zimbabwe is goed te doen, het wegennet is prima te berijden. U rijdt hier aan de linkerkant van de weg.

Er is een goede treinverbinding tussen Harare, Bulawayo, Mutare en Victoria Falls. Het reizen met de trein is in de meeste gevallen goedkoper dan met de snelbus, deze snelbussen rijden volgens een dienstregeling en verbinden de belangrijkste steden.


Klimaat

Zimbabwe heeft een gematigd klimaat en doordat het land niet aan zee ligt is het er koel en droog. Het regenseizoen loopt van november t/m april en aan het einde van het regenseizoen, als de Zambezi rivier goed gevuld is, stromen de Victoria Watervallen het hardst. In oktober en november kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 40 graden, terwijl in juli en augustus de nachttemperatuur kan dalen tot het vriespunt.

Voor safari's is het droge seizoen van mei t/m oktober zeer geschikt.


Klimaattabel

Harare

max. temperatuur

min. temperatuur

zonuren per dag

januari

26

16

6

februari

26

16

6

maart

26

14

7

april

25

12

8

mei

23

9

9

juni

21

7

8

juli

21

7

9

augustus

23

8

9

september

27

12

9

oktober

29

15

9

november

27

15

7

december

26

16

6