GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Praktische zaken - Zambia

Geschiedenis

De eerste bewoners van Zambia waren de Pygmee volken. In 1895 werd Zambia "eigendom" van de British South-Africa Company en in 1924 werd het land een Britse kroonkolonie onder de naam Noord-Rhodesië.

Op 24 oktober 1964 werd Noord-Rhodesië onder de naam Zambia een onafhankelijke republiek met Kaunda als president en (tot 1970) tevens minister van Defensie. In 1972 fuseerden het ANC van Harry Nkumbula en tal van kleinere partijtjes met de UNIP. De UNIP werd daarna de enige toegestane partij. President Kaunda voerde sindsdien een beleid van Zambiaans humanisme .

In 1990 werd het meerpartijenstelsel ingevoerd. In 1991 nam het parlement een nieuwe grondwet aan en president Kaunda kondigde voor 1992 verkiezingen aan. Bij de verkiezingen werd Frederick Chiluba tot president gekozen. Kaunda trad af. President Chiluba voerde direct een grootscheepse privatisering door. Hierdoor verkreeg Zambia meer krediet. Op 2 januari 2002 werd Levy Patrick Mwanawasa president.


Staatsvorm

Zambia is een republiek met aan het hoofd een president. Sinds de nieuwe grondwet heeft Zambia een meerpartijenstelsel die de president het recht ontneemt om boven de wet te staan.


Bevolking

Zambia heeft bijna 10 miljoen inwoners. Ruim 98% van de Zambianen behoort tot 1 van de 73 Bantoetalige stammen, die weer tot 1 van de 7 dialectgroepen behoren. Ongeveer 1/3 van de bevolking woont in het centrale hoogland, terwijl ook de grensgebieden met Mozambique en Malawi vrij dicht bevolkt zijn.


Taal

In Zambia wordt Engels gesproken. In het dagelijkse leven wordt veel gebruikt gemaakt van een taal bestaande uit Afrikaanse, Engelse en Bantoewoorden, genaamd Kitchen Kaffir.


Geloof

Ongeveer 70% van de bevolking hangt traditionele Afrikaanse religies aan. Bijna 30% van de bevolking is Christen, waarvan de Rooms-Katholieke Kerk de meeste aanhangers heeft. Circa 1% van de bevolking is islamiet of hindoe.


Winkel- en bankopeningstijden

Winkels zijn, over het algemeen, geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 08.00 uur tot 12.00 uur.

Banken zijn, over het algemeen, geopend van maandag t/m vrijdag van 08.15 uur tot 15.30 uur en op zaterdag van 08.00 uur tot 11.30 uur.


Paspoort

Uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Zambia.


Visum

Voor een bezoek aan Zambia is een visum vereist, deze kunt u bij aankomst in Zambia aanschaffen.


Geldzaken

De munteenheid in Zambia is de Kwacha. Wissel niet teveel geld in de lokale munteenheid, het is namelijk mogelijk dat er geen buitenlandse valuta beschikbaar is, wanneer u de Kwacha wilt inwisselen in buitenlands geld.

Geld kan op straat en bij benzinestations gewisseld worden, bij het inwisselen op straat moet men altijd goed opletten dat er geen bedrog of diefstal plaatsvindt.

Pinnen is lastig in Zambia, slechts op een beperkt aantal plaatsen vindt u ATM's. In sommige hotels, lodges en restaurants kunt u met een creditcard betalen.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd heeft Zambia dezelfde tijd als Nederland. Tijdens onze wintertijd is het er 1 uur later.


Fooien

Fooien zijn niet verplicht, al is een fooi van 10% niet ongebruikelijk. Het personeel (zeker het gekleurde) verdient niet veel, het beste is om de fooi persoonlijk aan de betreffende persoon te overhandigen. Dan is de kans het grootst dat deze persoon de fooi ook kan behouden.


Vaccinaties

Inentingen zijn noodzakelijk afhankelijk van het gebied waarin u reist. Raadpleeg hiervoor de GGD.

Voor diegenen die zeven dagen voor aankomst in Zambia in een besmet gebied geweest zijn (Kenia, Tanzania, Oeganda etc.) is vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht. Tevens heeft u voor Zambia een "Cholera Not Indicated" verklaring nodig (dit dient u voor vertrek vanuit Nederland te regelen).


Veiligheid

Over het algemeen is Zambia een veilig land om te reizen, indien van te voren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht. Maar gewone diefstal kan uw vakantieplezier ook bederven; vermijd daarom, vooral in het donker, stille en verlaten plaatsen en let goed op uw paspoorten en geld. Het wordt tevens afgeraden om na zonsondergang per auto buiten de stad te reizen, neem geen lifters mee en laat geen waardevolle spullen in uw auto liggen.


Keuken

In Lusaka vindt u een grote verscheidenheid aan restaurants, buiten Lusaka is de keus vele malen beperkter. Vleesgerechten zijn absoluut nummer 1 in Zambia. De hotels en lodges hebben over het algemeen een internationale keuken.

Nshima is een voedzame maïspap en is de basis van elke maaltijd voor Zambianen, dit wordt gegeten met groente, vis en vlees.


Drinkwater

Aangeraden wordt om het kraanwater eerst te koken, voordat u het drinkt. Overal zijn flesjes mineraalwater verkrijgbaar.


Voltage en stekkers

In Zambia is het voltage 220/240 volt. U heeft een speciale driepolige stekker nodig.


Communicatie

Zambia beschikt over een mobiel netwerk met dekking in de stedelijke gebieden en langs de hoofdwegen. Soms lukt het, wegens capaciteitsproblemen, niet om in één keer verbinding te krijgen.

In steden en toeristische plaatsen vindt u internetcafés.


Kleding

Voor de zomermaanden is lichte kleding (katoen en linnen) aan te raden. Tijdens uw bezoek aan de wildreservaten kunt u het beste kleding in natuurkleuren dragen. In de winter kan het koud zijn in Zambia en dan voornamelijk 's nachts. Warme kleding tijdens de ochtendsafari is beslist geen luxe. Voor een wandelsafari zijn een paar goed ingelopen wandelschoenen met een goed profiel en stevige zolen onmisbaar.


Wildlife en natuur

Zambia biedt een prachtige natuur, veel wild, een oneindige ruimte en eenzaamheid. De natuurbescherming is redelijk georganiseerd, al kampt het land met stroperij. De plantengroei, in het grootste deel van Zambia, bestaat uit savanne. In het noorden vindt u bij de meren en in de rivierdalen tropische regenwouden.


Hoe er te komen

Vanuit Amsterdam kunt u rechtstreeks naar Johannesburg of Kaapstad vliegen. Vanuit daar neemt u een vlucht naar Lusaka, circa 1.5 uur vanuit Johannesburg.


Hoe er te reizen

Zelf rijden in Zambia is goed te doen (bij voorkeur per 4WD), er is een uitgebreid wegennetwerk al zijn veel wegen in slechte staat. U rijdt hier aan de linkerkant van de weg. Een andere optie is om u te laten rondrijden door een privé chauffeur.


Klimaat

Zambia heeft een tropisch klimaat en het regenseizoen loopt van november t/m maart. Zambia kent 3 seizoenen, namelijk het koele en droge seizoen (april t/m juli), het hete en droge seizoen (augustus t/m oktober) en het warme en natte seizoen (november t/m maart). De temperatuurverschillen in Zambia zijn vrij groot en afhankelijk van het gebied. In de dalen is het het gehele jaar door heet en vochtig.


Klimaattabel

Lusaka

Maximale temperatuur

Minimale temperatuur

Zonuren per dag

januari

26

17

5

februari

25

17

5

maart

25

16

8

april

25

15

9

mei

25

12

9

juni

23

10

9

juli

23

10

9

augustus

26

12

10

september

29

15

10

oktober

31

18

9

november

29

18

7

december

27

17

6