GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Praktische zaken - Verenigde Arabische Emiraten

Geschiedenis

In 1971 werden de zeven, van oorsprong zelfstandige, emiraten Ajman, Abu Dhabi, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah en Umm Al Quwain samengevoegd tot een federatie van onafhankelijke vorstendommen.

Tot een halve eeuw geleden waren dadelteelt, parelduiken en de visserij de belangrijkste middelen van bestaan. Met de ontdekking van olie hebben de Emiraten zich ontwikkeld tot een modern en welvarend land met een soms zeer hoge levensstandaard.


Staatsvorm

De 7 Emiraten vormen samen de Verenigde Arabische Emiraten. Het is een Federale Constitutionele Monarchie.


Bevolking

Minder dan een vijfde van de bevolking komt oorspronkelijk uit de Emiraten. De overige bewoners zijn immigranten die voornamelijk uit India, Sri Lanka en Pakistan afkomstig zijn.


Taal

De officiële taal is Arabisch, maar er wordt overal Engels gesproken.


Ramadan                    

Tijdens Ramadan is er geen alcohol te koop m.u.v. de meeste grote hotels (en dan vaak alleen via roomservice of de minibar). Eten, drinken en roken is verboden gedurende daglicht. De meeste banken, winkels en kantoren zijn gedurende Ramadan geopend van 9.00 uur tot 14.00 uur. Ramadan valt ieder jaar anders en duurt een maand.


Geloof

De officiële religie is de islam (96%), er zijn vele moskeeën. De Emiraten kennen voornamelijk islamitische feestdagen.


Rustdagen

De officiële rustdag is vrijdag.


Winkel- en bankopeningstijden

De openingstijden van winkels en souks zijn van zaterdag t/m donderdag van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. Banken zijn geopend van 08.00 uur tot 12.00 uur. Vrijdag is de wekelijkse vrije dag, alle officiële instanties, banken en winkels zijn dan gesloten.


Paspoort

Voor Nederlanders geldt dat zij een paspoort nodig hebben dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij het verlaten van het land.


Visum

U kunt gratis een toeristenvisum verkrijgen (verblijf van maximaal 30 dagen), deze wordt afgegeven bij aankomst op de luchthaven.


Geldzaken

De munteenheid in de Emiraten is de Dirham (DH). Buitenlandse valuta mogen onbeperkt in- en uitgevoerd worden. Pinautomaten zijn in de grote steden te vinden en creditcards worden in de grotere hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.


Tijdsverschil

In de Emiraten is het 's winters 3 uur later dan in Nederland en in de zomer bedraagt het tijdsverschil 2 uur.


Fooien

Fooien zijn vaak bij de prijs inbegrepen, al is het toch gebruikelijk om nog een kleine fooi extra te geven (circa 10%).


Gezondheid en vaccinaties

De medische zorg is uitstekend. Voor de Emiraten zijn geen vaccinaties verplicht.


Veiligheid

De Emiraten zijn 1 van de veiligste gebieden ter wereld en er is hier zeer weinig criminaliteit.


Keuken

De Arabische keuken is ingesteld op invloeden van de islam en in het eten zijn over het algemeen dadels, kip, rijst, lamsvlees, vis, bonen, komkommer, venkel en diverse specerijen verwerkt. Er is in de Emiraten een groot aanbod aan restaurants; van luxe specialiteitenrestaurants tot eenvoudige eettentjes en naast de Arabische en Aziatische restaurants treft u hier tevens restaurants aan met een westerse, Afrikaanse of Japanse keuken. Alcohol wordt het hele jaar door, met uitzondering van de Ramadan, alleen geschonken in hotels, bars, restaurants en nachtclubs met een alcohollicentie. In het emiraat Sharjah geldt een volledig alcoholverbod.


Drinkwater

Het water uit de kraan is drinkbaar, maar om alle risico's uit te sluiten kunt u het beste mineraalwater uit flessen drinken.


Voltage en stekkers

De netspanning in de Emiraten is 220-240 volt. De stopcontacten zijn driepolig, u kunt daarom het beste een wereldstekker meenemen.


Communicatie

Uw mobiele telefoon kunt u prima gebruiken. De meeste hotels hebben WiFi.


Kleding

U bevindt zich in een islamitisch land, houdt hier rekening mee. Over het algemeen kunt u zich luchtig kleden. In de wintermaanden kunt u voor de avonden het beste iets warms meenemen.


Hoe er te komen

Vanuit Nederland kunt u met o.a. Emirates rechtstreeks naar Dubai vliegen. De vluchttijd bij een rechtstreekse vlucht bedraagt circa 6 uur. Vanuit Nederland kunt u met o.a. Etihad rechtstreeks naar Abu Dhabi vliegen. De vluchttijd bij een rechtstreekse vlucht bedraagt circa 6.5 uur.


Hoe er te reizen

Gebruikelijk is het om een taxi te nemen, taxi's zijn goedkoop en betrouwbaar. Bussen rijden er in Dubai, Abu Dhabi en tussen de steden Abu Dhabi, Dubai en Al Ain. Dubai heeft een prima metrostelsel, treinen zijn er in de Verenigde Arabische Emiraten niet te vinden.


Autohuur

In de Emiraten kunt u prima zelf rijden. De wegen zijn in uitstekende staat en er wordt rechts gereden.


Afstandentabel

 Vertrekplaats

Bestemming

Aantal kilometers

Dubai

Abu Dhabi

147

Dubai

Sharjah

40

Dubai

Ajman

45

Dubai

Al Ain

147

Dubai

Hatta

133

Dubai

Umm Al Quwain

65

Dubai

Ras al-Khaimah

113

Dubai

Fujairah

163


Klimaat

De Emiraten hebben een warm en droog klimaat in de winter, in december en in januari kunnen subtropische regenbuien voorkomen. De zomers zijn heet met in juli een gemiddelde dagtemperatuur van 38 graden.      


Dubai

Dagtemperatuur

Zonne-uren per dag

Dagen met enige neerslag

Januari

21

6

2

Februari

21

7

2

Maart

24

8

1

April

27

9

1

Mei

31

11

0

Juni

33

13

0

Juli

35

12

0

Augustus

35

12

0

September

34

12

0

Oktober

30

10

0

November

27

8

1

December

23

6

2