GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Turkije

Gewoonweg Reizen biedt de volgende mogelijkheid in Turkije:

Op korte termijn zult u een groot aanbod van vakanties in Turkije op deze website vinden o.a. fietsvakanties, wandelvakanties, citytrips, familie reizen, self-drive tours en zonvakanties.

Wilt u op vakantie naar Turkije? Neem dan contact op en Gewoonweg Reizen regelt het voor u!


Turkije is een land boordevol verrassingen en biedt prachtige stranden, mooie baaien, bruisende steden, een heerlijke keuken, een rijke cultuur en een prachtige natuur. Voor veel Nederlanders is Turkije al jaren 1 van de populairste bestemmingen. De meeste bezoekers komen naar Turkije voor zon, zee en strand; maar Turkije is zoveel meer!

Turkije ligt in het Midden Oosten en heeft een Europees en een Aziatisch deel, ruim 95% van Turkije ligt in Azië. Vanwege de rijke geschiedenis en spectaculaire natuur heeft Turkije met elf noteringen een vooraanstaande plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De vriendelijkheid en de gastvrijheid van de bevolking maakt uw verblijf in Turkije compleet. Wanneer u door het platteland reist wordt u, zonder twijfel, door mensen uitgenodigd om mee te eten.


HOOGTEPUNTEN


ISTANBUL

De combinatie van traditioneel en modern is nergens zo opwindend als in Istanbul. Het ene moment waant u zichzelf in een trendy metropool, het andere moment in een sprookje van duizend-en-één nacht. Weinig steden hebben zo'n fantastische ligging, zo'n veelheid aan historische cultuurschatten en zo'n boeiend stadsleven. Bovendien komen in Istanbul, gescheiden door de Bosporus, twee continenten, Europa en Azië, samen.

Maak dan ook beslist een boottocht over de Bosporus, dit is werkelijk een aparte belevenis. Bezoek de Grote Bazaar met de 4000 winkeltjes en ontdek het oude stadscentrum Sultanahmet. En wat te denken van een bezoek aan een hamam, een traditioneel Turks bad.

De Blauwe Moskee of Sultan Ahmet Moskee werd gebouwd tussen 1609 en 1626, in opdracht van Sultan Ahmet I, en heeft haar naam mede te danken aan de ruim 20.000 blauwe tegels die de centrale gebedsruimte sieren. Deze ruimte heeft een koepel van maar liefst 43 meter hoog met een doorsnee van 23 meter. Het is tevens de enige moskee met 6 minaretten. In de zomer vinden buiten de moskee fraaie licht- en geluidshows plaats.

De Aya Sophia, tegenover de Blauwe Moskee, werd oorspronkelijk als Byzantijnse Basiliek gebouwd en werd na ruim 900 jaar een moskee. In 1935 maakte Atatürk van deze moskee een indrukwekkend museum. U kunt hier fraaie mozaïeken bewonderen en de immense koepel, met een diameter van ruim 30 meter, is zeker het bekijken waard.

De Basilica Cisterne is een enorm ondergronds waterreservoir en een gewilde attractie in Istanbul. Het werd in het jaar 532 gebouwd en bevindt zich onder het voormalige Hippodroom. Het is 143 meter lang, 65 meter breed en 9 meter hoog en van binnen lijkt het op een basiliek. Wanneer u zwijgt dan hoort u niets anders dan het geluid van vallende waterdruppels terwijl boven de grond het drukke stadsverkeer langs dendert.

Het majestueuze Topkapi Museum was tussen de 14e en 19e eeuw de residentie van de Ottomaanse sultans met hun hofhouding. Het complex bestaat uit meerdere gebouwen en wordt omringd door een muur met een totale lengte van 5 kilometer. In het jaar 1853 verhuisden de sultans naar het Dolmabahce paleis aan de Bosporus. Dwalend door de tuinen kunt u zichzelf stukje bij beetje een voorstelling maken van het leven aan zo'n hof.


ANKARA

Op 13 oktober 1923 verklaarde Atatürk het toenmalige provinciestadje Ankara tot hoofdstad van Turkije. Ankara is gelegen in het hart van Turkije en had volgens hem geen herinneringen aan het Osmaanse verleden. U kunt hier o.a. het Mausoleum van Atatürk, met het enorme praalgraf van de stichter van het moderne Turkije, en het Museum van Anatolische Beschavingen bekijken.


EGEÏSCHE ZEE

De kustweg langs de Egeïsche Zee gaat over spectaculaire kliffen, door bruisende badplaatsen en langs verborgen baaien. Het achterland ligt bezaaid met culturele schatten.

Bafa Meer

Dit meer, 65 vierkante kilometer groot, ligt in een overweldigend decor met hoge bergen, olijfbomen tot aan het water en een eenvoudig dorpje op de oever. Bekijk hier de wonderlijke rotsformaties.

Kapikiri

In en rondom Kapikiri vindt u tientallen tombes en smalle paadjes leiden naar de resten van onder meer een raadzaal, badhuis, stadion en een theater dat slechts deels zichtbaar is. Daal ook af naar de opgravingen direct aan het Bafa meer zoals een Byzantijnse kerk en de boogvormige toegangspoort.

Troje

Met dank aan de Ilias van de Griekse schrijver Homerus is dit 1 van de bekendste archeologische opgravingen ter wereld en Troje staat tevens op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Volgens de overlevering kwam Odysseus op het lumineuze idee om een groot houten paard met soldaten te vullen en naar Troje te brengen. Daar de Trojanen het paard beschouwden als een geschenk van de goden openden zij de stadspoorten waarna de Griekse soldaten de stad veroverden. Te zien in Troje zijn o.a. verdedigingsmuren, huizen, theater, tempels en een reconstructie van het Trojaanse Paard.

Bergama

Bergama, het antieke Pergamon, staat bekend vanwege het Asklepion, dat dateert uit de 4e eeuw voor Christus en dit was het eerste medische centrum van Klein Azië. Hoog boven het moderne centrum ligt de Acropolis.

Izmir

Izmir, het oude Smyrna, ligt aan een lange, smalle baai en wordt omgeven door bergen. Als gevolg van aardbevingen en een grote brand is er van het oorspronkelijke Smyrna niet veel meer overgebleven. De St. Polycarp kerk is de oudste kerk van Izmir. Het Kuscenneti vogelreservaat ligt op ongeveer 25 kilometer van Izmir en staat bekend om de flamingo's en pelikanen.

Pamukkale

Pamukkale is een uniek natuurwonder met witte kalkterrassen en koolzuurhoudende warmwaterbronnen, waarvan de temperatuur van het water kan oplopen tot 30 graden. Vlakbij bevindt zich de antieke Romeinse stad Hierapolis. Deze oude stad was een vooraanstaande plaats en tal van monumenten staan nog overeind, waaronder een poort, theater, het heilige bad en het Martyrum van Filippus. Dit natuurwonder en cultureel hoogtepunt staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Aphrodisias

Hoewel de geschiedenis van Aphrodisias ver teruggaat in de tijd, kende ze een bloeiperiode tijdens de 1e eeuw voor Christus. Deze antieke stad is opgedragen aan Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid.

Efeze

Efeze is 1 van de meest spectaculaire ruïnesteden ter wereld en is meer dan 2000 jaar oud. Deze antieke stad is goed bewaard gebleven en er is dan ook veel te zien: de Tempel van Hadrianus, Bibliotheek van Celsus en het wereldberoemde antieke Theater.

Priene

Van de gebouwen die in de 3000 jaar lange geschiedenis van Priene verrezen is niet veel meer over. De ligging is echter prachtig tussen de rotsachtige bergen en de vlakte die destijds nog zee was. Ook van de Acropolis en de Tempel van Athene is helaas niet veel meer bewaard gebleven. Er zijn nog wel resten van het gymnasium met de binnenplaats en de badkuipen.

Didim

In Didim bevindt zich de Apollontempel, die dezelfde status had als het Orakel van Delphi en ook door de priesters van daar werd bestuurd. Enkele Ionische zuilen staan nog overeind en geven een indruk van de grootsheid die dit heiligdom gehad heeft.

Bodrum

Bodrum, het vroegere Halicarnassos, was in de Griekse oudheid al een belangrijke havenplaats, welke tevens 1 van de 7 Wereldwonderen herbergde: de schitterende graftombe van koning Mausolos. De Middeleeuwse burcht van St. Petrus is opgebouwd uit stenen van de graftombe en is het symbool van de stad. In de burcht is een museum gevestigd.


MIDDELLANDSE ZEE

De Turkse Zuidkust staat bekend als een "all inclusive" vakantieoord. Hiermee wordt deze regio tekort gedaan, buiten de resorts ligt namelijk een geheel andere wereld met hoge bergen, stille baaien, oude opgravingen en leuke dorpjes met vriendelijke mensen.

Dalyan

In de omgeving van Dalyan bevinden zich de spectaculaire tempelgraven van Caunos (4e eeuw voor Christus). Deze zijn uitgehakt in de hoge rotsen en zij vormen het decor van dit schilderachtig gelegen vissersdorpje. Dalyan bevindt zich tevens bij 1 van de mooiste stranden van heel Turkije. Dit strand is sinds 1988 een beschermd natuurreservaat en staat bekend als één van de belangrijkste nestplaatsen van de Caretta zeeschildpad.

Fethiye

Fethiye, het oude Telmessos, was onder de Romeinen 1 van de belangrijkste steden van Lycië. De Lycische tempelgraven in de rotsen boven Fethiye getuigen van een rijk historisch verleden.

Kayakoy

Het tegen een helling gelegen dorpje Kayakoy is uniek. Het oude Griekse dorp is sinds 1923 veranderd in een spookstad van 2000 verlaten huizen. Vanuit Kayakoy kunt u tevens een vrij pittige wandeling van circa 6 kilometer maken langs de bergachtige kust, waarbij een deel van de bekende "Lycian Way" wordt gevolgd.

Kas

Kas is een authentiek havenplaatsje en ligt aan een schitterende baai. In vroegere tijden was Kas een vissersdorp en tot 1923 bestond de bevolking voor het grootste deel uit Grieken. De vele houten huizen en de oude Griekse kerk (nu een moskee) herinneren nog aan deze tijd. Een bezoek aan het antieke Hellenistische theater is absoluut de moeite waard.

Myra

De antieke Lycische stad Myra staat bekend vanwege de schitterende rotsgraven en het imposante antieke theater, maar is waarschijnlijk nog bekender dankzij de Bisschop van Myra: onze eigen Sinterklaas.

Aspendos

Aspendos is 1 van de antieke steden in Turkije en werd in de 2e eeuw gebouwd tijdens de regeringsperiode van Marcus Antonius. In het theater konden 15.000 mensen plaatsnemen.

Side

Side is de perfecte plek voor de strandliefhebber die ook van cultuur houdt. Het centrum van Side is 1 groot openluchtmuseum met prachtige Romeinse ruïnes en een Romeins aquaduct dat werd gebruikt om water over 32 kilometer vanuit de bergen te vervoeren. Verder vindt u er een, deels gerestaureerd, amfitheater en restanten van poorten en stadsmuren.


CAPPADOCIË

De landstreek Cappadocië is 1 van 's werelds grootste natuurwonderen, de hoogvlakte ontstond na een uitbarsting van 3 vulkanen. Het biedt een spectaculair landschap van turfsteenkogels, feeënschoorstenen, grotwoningen en uitgesleten dieptes. Verder vindt u hier schilderachtige valleien met talloze kapelletjes uit de 10e tot de 13e eeuw.

Vallei van Zelve

Hier vindt u de fotogenieke feeënschoorstenen, oude holwoningen en voormalige monnikenverblijven.

Ihlara Vallei

Hier vindt u een kloof van veertien kilometer, waarvan het gedeelte tussen Belisirma en Ihlara het meest spectaculair is met steile, tot 200 meter hoge wanden, houten bruggen, stroomversnellingen en rotskerken uit de tijd dat het Christendom in Anatolië werd verspreid. Ze zijn beschilderd met Bijbelse taferelen.

Derinkuyu

Derinkuyu is een, door de eerste Christenen gegraven, ondergrondse stad die deels toegankelijk is. Verdeeld over 8 niveaus met een maximale diepte van 55 meter, kunt u er o.a. stallen, woningen, een kerk, druivenpers en opslagplaatsen zien. Experts denken dat hier ongeveer 20.000 mensen hebben gewoond.

Göreme

Göreme is het bekendste dorp van Cappadocië, het is de startplaats van de vele ballonvaarten. Maar Göreme heeft meer te bieden; u vindt hier een groot aantal grotwoningen en er is de mogelijkheid om in de rotsen en tufsteenkegels te slapen. Het Göreme openluchtmuseum biedt meerdere Byzantijnse rotskerken die met fresco's zijn gedecoreerd. De meeste dateren uit de 11e eeuw en zijn uniek, zij staan dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.


ZWARTE ZEE EN OOST TURKIJE

Oost Turkije biedt overweldigende landschappen, kerken, ruïnesteden uit de oudheid en de ankerplaats van de Ark van Noach. De kustlijn langs de Zwarte Zee lijkt in niets op de zonovergoten kustlijn van het zuiden. De Zwarte Zee kust is een bestemming op zich, daar waar de zee ophoudt, beginnen de bergen die tot bijna 4000 meter hoog gaan. U vindt hier charmante dorpen en een ongekende gastvrijheid.

Safranbolu

Deze Anatolische stad is goed bewaard gebleven. Ruim 800 huizen zijn er tot beschermd monument uitgeroepen en illustreren hoe de Ottomaanse architectuur er in de 17e en 18e eeuw uitzag.

Sumela Klooster

Het Sumelaklooster staat tegen een rotswand in het Ziganagebergte, in het district Maçka in de Turkse provincie Trabzon. De monniken die er vanaf de 6e eeuw permanent woonden kwamen zelden buiten de muren van het complex. De meeste kunstschatten die het klooster ooit rijk is geweest, zijn verdwenen in de tijd. De fresco's die er nog zijn worden tegenwoordig beschermd en gerestaureerd. Vooral het uit de rotsen gehakt kerkje is adembenemend.

Amasya

Amasya is gelegen in het smalle dal van de rivier Yesilirmak en het stadsbeeld wordt gedomineerd door de citadel. Verder vindt u hier prachtig gerestaureerde Osmaanse huizen, de Beyazit Moskee uit de 15e eeuw en de in rotsen uitgehakte graven van de Pontische koningen, daterend uit de 3e eeuw voor Christus.

Batumi

Batumi ligt aan de Zwarte Zee en werd ooit gesticht als Griekse kolonie. Vandaag ziet men met name de Russische invloeden nog terug in het straatbeeld.

Kars en Ani

De jarenlange Russische bezetting van Kars heeft zijn sporen nagelaten in de vorm van enkele fraaie huizen, welke verspreid liggen over de stad. Uit de Armeense tijd rest slechts 1 kerk, de Kerk van de Twaalf Apostelen. De overige bezienswaardigheden zijn een oude brug uit de 15 eeuw en een Osmaanse citadel. Kars dient tevens als uitgangspunt voor een bezoek aan de ruïnestad Ani. Door de ligging aan de handelsroute was Ani in de 10e eeuw 1 van de belangrijkste steden. Van deze glorietijd getuigen de ruïnes van een aantal kerken met goed bewaarde fresco's. Lange tijd was Ani een militaire zone, maar inmiddels kan iedereen in Kars een kaartje kopen om Ani te bezoeken.

Erzurum

Erzurum is 1 van de steden aan de zijderoute en is gelegen op een hoogte van 1950 meter. Volgens de overlevering zou hier het aardse paradijs zijn geweest, omsloten door bergen. Hier vindt u moskeeën en praalgraven uit het Seldsjoekse en Mongoolse tijdperk, alsmede de goed bewaard gebleven muren van de Byzantijnse citadel.

Coruh Rivier

De Coruh Rivier is vooral bekend bij rafters en wildwaterkanoërs en bevindt zich op korte afstand van Erzurum. U vindt hier prachtige natuur, eeuwenoude cultuurschatten en organische streekproducten. De Coruh Vallei is een belangrijke plek op de migratieroutes van vogels, tevens is de vallei rijk aan bijzondere orchideeën, irissen en klokjesbloemen. Om het gebied duurzaam te ontwikkelen is er een speciaal project begonnen dat wordt ondersteund door de Verenigde Naties.