GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Praktische zaken - Sri Lanka

Geschiedenis

De geschiedenis van Ceylon, na de onafhankelijkheid heeft het zijn originele naam "Sri Lanka" weer gekregen, gaat terug naar de 5e eeuw voor Christus, toen de voorvaderen van de Singalezen, vanuit Noord- en Oost-India, arriveerden. De Tamils kwamen 200 jaar later uit Zuidelijk India en in eerste instantie waren zij handelaren, maar redelijk snel kwamen de invasielegers.

Vanaf 1288, toen Marco Polo voet aan wal zette, brak de tijd aan van de imperialistische veroveraars: de Portugezen, de Nederlanders en de Britten. Na een bloedige strijd, van 1796 tot 1815, legden de Britten uiteindelijk beslag op alle Nederlandse bezittingen en werd de British East India Company gesticht. In 1948 werd de vrijheid herwonnen en kreeg Ceylon zijn onafhankelijkheid terug. De voornaamste nalatenschap van de Britten was de Engelse taal en de omgevormde economie.

Staatsvorm

Sri Lanka is een Republiek met wetgevend orgaan (parlement).


Bevolking

Ongeveer 75% van de bevolking van Sri Lanka zijn Singalezen, verder vindt u hier Tamils (17%). Een andere bevolkingsgroep zijn de islamitsiche Moren van Arabisch-Singalese afkomst (7%). Tot slot zijn er de Burghers die amper 1% van de bevolking uitmaken, zij zijn afstammelingen van Portugese, Engelse en Nederlandse kolonisten.

De bevolking is ongelijk verdeeld, het grootste deel van de bevolking woont namelijk in de westelijke kuststreek ten noorden en zuiden van de stad Colombo.


Taal

Het Singalees of Sinhala is sinds 1956 de officiële taal van Sri Lanka, maar ook het Tamil en het Engels gelden tegenwoordig als gelijkwaardige officiële talen.


Geloof

Het geloof speelt een grote rol in het dagelijkse leven van de Sri Lankanen. Ruim 70% van de Sri Lankanen is aanhanger van het boeddhisme. Naast het boeddhisme vindt u de islam (10%), hindoeïsme (10%) en het christendom (7,5%). Zoals vaker in Aziatische landen gaan deze verschillende geloven prima samen.


Winkel- en bankopeningstijden

Banken zijn gewoonlijk geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 13.30 uur. De winkels in de toeristencentra kennen geen verplichte sluitingstijd en zijn meestal tot laat in de avond geopend.


Paspoort

Voor Nederlanders geldt dat zij een paspoort nodig hebben dat nog minimaal 6 maanden geldig is op het moment van aankomst in Sri Lanka.


Visum

Voor Sri Lanka heeft u een visum nodig, dit visum kunt u voor vertrek online aanvragen via de website van de Sri Lankaanse overheid (www.eta.gov.lk, dit kan vanaf 90 dagen voor vertrek). De kosten bedragen circa 30 dollar per persoon. Het visum kan ook worden verkregen bij aankomst op de luchthaven van Colombo, hier kost het visum circa 35 dollar.


Geldzaken

De munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lanka Rupee (LKR). Wissel uw geld in bij een officiële bank (in hotels worden vaak hoge kosten berekend), de euro wordt overal geaccepteerd, het is dus niet nodig om dollars mee te nemen. In de grotere plaatsen kunt u pinnen, het is verstandig om in ieder geval wat cashgeld mee te nemen voor de momenten waarop pinnen niet mogelijk is. Het kan namelijk gebeuren dat de pinautomaten de nieuwe Nederlandse pinpassen niet herkennen. Op toeristische plaatsen kunt u betalen met uw creditcard. Mastercard en Visa zijn de meest geaccepteerde creditcards.


Tijdsverschil

In Sri Lanka is het, tijdens onze zomertijd, 3.5 uur later dan in Nederland. In onze wintertijd is het 4.5 uur later.


Fooien

Het geven van fooien is heel gebruikelijk in Sri Lanka. De betere restaurants voegen gewoonlijk 10% bedieningsgeld aan de rekening toe, het is echter gebruikelijk daarboven nog een fooi van 5 tot 10% van de rekening te geven. Kruiers, kelners, kamermeisjes, chauffeurs, gidsen, die mensen die op uw schoenen passen bij tempels; zij verwachten allemaal een fooi.


Gezondheid en vaccinaties

De medische zorg staat op een heel behoorlijk peil, zeker de privé ziekenhuizen zijn over het algemeen uitstekend. Voor vaccinaties neem contact op met uw huisarts of GGD.


Keuken

Sri Lankanen houden van pittig eten, het belangrijkste gerecht is rijst en curry. Curries zijn er in allerlei soorten, zo zijn er groente-, vis-, eier- en vleescurries en zelfs fruitcurries. Ze hebben echter 1 ding gemeen: ze zijn allemaal voorzien van de nodige pepers. Het eten in de restaurants is erg veelzijdig, naast rijst en curries treft u hier veel vis, vlees en groente aan die uit het land zelf komen. Sri Lanka heeft een uitgebreid aanbod van exotische vruchten zoals mango, papaja, ananas, koningskokosnoot en vele soorten bananen.


Drinkwater

Het water uit de kraan is niet drinkbaar. Koop flessen mineraalwater.


Voltage en stekkers

Sri Lanka gebruikt 230-240 volt. Nederlandse stekkers passen op ongeaarde stopcontacten, om problemen te voorkomen kunt u het beste een wereldstekker meenemen. Stroomstoringen komen veelvuldig voor, het is geen overbodige luxe om een zaklamp mee te nemen.


Communicatie

U kunt, afhankelijk van uw provider, met uw mobiele telefoon bellen. Internet wordt steeds meer gebruikt en de meeste, grotere hotels hebben tegenwoordig voorzieningen hiervoor.


Kleding

Reist u in het voorjaar en de zomer dan zijn lichte katoenen kleren een must. Gaat u de bergen in, zorg dan voor wat warme kleding omdat de temperatuur, vooral boven de 2000 meter, behoorlijk kan zakken. Aan het strand dient u te zorgen voor een goede zonnebrandcrème, zonnehoed en gemakkelijk schoeisel. In de moesson periodes (zuidwest mei t/m september, noordoost november t/m februari) kunnen lichte regenkleding en een paraplu goed van pas komen. Een (vaak forse) regenbui is meestal ook weer zo voorbij en de zon krijgt weer de overhand. Bij het bezoek aan religieuze gebouwen is nette kleding vereist, bezoekers aan boeddhistische en hindoe tempels mogen geen hoofddeksel dragen.


Hoe er te komen

Vanuit Nederland kunt u rechtstreeks met KLM naar Colombo vliegen. Tevens kunt u vanuit Nederland met o.a. Emirates, SriLankan Airlines en Etihad naar Colombo vliegen, deze vluchten zijn met een overstap. De vluchttijd bedraagt, met een overstap, circa 14 uur.


Hoe er te reizen

In geheel Sri Lanka zijn de bussen altijd overvol. Veel plaatsen zijn per trein bereikbaar. Taxi’s zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Bij taxi’s die geen meter hebben, adviseren wij u van tevoren een prijs af te spreken. Een ritje in de tuk tuk, een gemotoriseerde open driewieler, is een hele ervaring; u moet wederom van tevoren een prijs afspreken.


Autohuur

In Sri Lanka is het mogelijk om een auto te huren en hiermee zelf het land te doorkruisen. Het autorijden is wel even wennen, vooral in de stad Colombo. Er wordt aan de linkerkant van de weg gereden. De wegaanduiding laat nogal eens te wensen over, maar met behulp van de bevolking en een kaart, lukt het u om de juiste weg te vinden. Tevens is het mogelijk om een auto met chauffeur te huren.


Afstandentabel


Vanaf Colombo

Vanaf Kandy

Colombo

-

120

Colombo International Airport

35

110

Anuradhapura

220

150

Sigiriya

160

85

Polonnaruwa

220

150

Kandy

120

-

Nuwara Eliya

170

72

Bentota

65

80

Galle

110

225

Matara

150

225

Yala

300

230

Jaffna

390

320


Klimaat

Van mei tot en met september waait de zuidwest moesson, die regen brengt in het zuiden en het westen van het land. Het noordoosten ligt dan in de regenschaduw van het centrale heuvelgebied. Van oktober tot en met februari waait de noordoost moesson, waardoor er regen valt in het noorden en oosten. Normaal gesproken is het in het zuidwesten tijdens onze winter zonnig en droog met zo nu en dan een bui in de namiddag, avond of nacht. Die buien kunnen soms heftig zijn en wat langer aanhouden. Tijdens onze zomerperiode is het ook zonnig en warm maar is de kans op buien groter.

Sri Lanka kunt u het hele jaar door goed bezoeken maar vooral voor de zuidwestkust is de beste periode van november tot april. De moesson brengt van mei tot augustus meer regen dan normaal in dit kustgebied. In die maanden kan de zee soms erg wild zijn, hetgeen zwemmen moeilijk maakt en duiken onmogelijk.


Klimaattabel


West Sri Lanka


Oost Sri Lankagem. temperatuur

gem. mm neerslag

gem. temperatuur

gem. mm neerslag

Januari

30

84

27

261

Februari

30

64

28

120

Maart

31

114

30

79

April

31

255

32

58

Mei

30

335

33

42

Juni

29

190

33

23

Juli

28

129

33

34

Augustus

30

96

33

57

September

30

158

32

64

Oktober

29

353

31

171

November

28

308

29

332

December

31

152

28

425