GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Sri Lanka

Gewoonweg Reizen biedt de volgende mogelijkheden in Sri Lanka:


Sri Lanka (voorheen Ceylon) betekent letterlijk "mooi eiland" en ligt in de Indische Oceaan, net onder India. Ayubowan is het vriendelijke welkomstwoord dat u overal op dit eiland als begroting zult horen. Het is een ideaal land voor een gezinsvakantie door de diversiteit in natuurlijke en culturele bezienswaardigheden, bijkomend voordeel is dat het eiland niet heel groot is (ongeveer net zo groot als de Benelux) waardoor de reisafstanden over het algemeen beperkt blijven. Sri Lanka staat bekend als tropisch eiland en u vindt er een brede kustlijn met zandstranden, helderblauw water, tropische bossen, theeplantages, rijstvelden, natuurparken, kleine dorpjes en een aantal berggebieden. In Sri Lanka zijn tevens diverse koloniale invloeden terug te vinden uit de tijd van de Nederlanders en de Engelsen.

U heeft een grote keuze uit accommodaties; kleinschalige guesthouses, koloniale paleizen, comfortabele hotels met zwembad en luxe strandresorts.


HOOGTEPUNTEN


Anuradhapura

Anuradhapura is de hoofdstad van de Noordelijke Centrale Provincie en van het gelijknamige district Anuradhapura. Deze stad is een heilige stad voor de boeddhisten in Sri Lanka en de stad is tevens een belangrijk pelgrimsoord. Er zijn enkele grote stoepa's van aarde en baksteen te vinden. Anuradhapura staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en u kunt hier kennismaken met de prachtige overblijfselen van de oude cultuur.


Dambulla

Dambulla staat vooral bekend om De Gouden tempel van Dambulla, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het plaatsje is gebouwd rondom een grote granieten berg, waarop het boeddhistische grottencomplex Raja Maha Vihara te vinden is. Dit complex dateert van de eerste eeuw voor Christus en is het grootste en best bewaard gebleven tempelcomplex in Sri Lanka. In de grotten kunt u meer dan 150 muurschilderingen bewonderen en tevens vindt u hier vele boeddha beelden in uiteenlopende formaten.


Jaffna

Jaffna ligt in het hoge noorden en deze stad heeft een rijke historie. Dit is onder meer zichtbaar door het historische fort dat werd gebouwd door de Portugezen en uitgebreid door de Hollandse V.O.C.. Met een pontje kunt u naar Delft Eiland om te ontdekken dat de tijd hier echt heeft stilgestaan. Verder vindt u hier een prachtige Kovil (een hindoe tempel) en Point Pedro, het meest noordelijkste punt.


Polonnaruwa

De historische kern in de Koningsstad Polonnaruwa is jonger dan Anuradhapura en dat is te zien aan de restanten, deze zijn in veel betere staat dan die in Anuradhapura. U kunt hier fietsen en wandelen tussen beelden en tempels en u wordt in de gaten gehouden door de vele apen die hier leven. Bezienswaardigheden zijn o.a. de Vatadaga Dagoba met vier zittende boeddha's, de hindoeïstische Siva Devala tempels, het Vierkant met de 12 ruïnes, het Koninklijk Paleis en de Gal Vihara: dit zijn vier beelden van boeddha allemaal gehouwen uit 1 blok steen, de 7 meter hoge staande boeddha wordt gezien als de mooiste.


Sigiriya

Sigiriya is 1 van de 7 plaatsen in Sri Lanka welke staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een rotsfort uit de 5e eeuw en het complex bestaat uit lusthoven die omgeven zijn door muren en grachten en bovenop de rots ligt een citadel, welke vroeger diende als paleis en nu slechts een ruïne is. De tuinen zijn ommuurde terrassen waarin vele waterpartijen voorkomen. Aan de noordzijde van de rots bereikt men halverwege de steile beklimming via trappen de Spiegelwand, hierop zijn fresco's afgebeeld van wolkenmaagden. Iets hoger ligt het terras met de restanten van de Leeuwenpoort. De naam Sigiraya, dat leeuwenrots betekent, is hier aan ontleend. Het complex is gebouwd door koning Kassapa I, na zijn dood werd het een klooster en in 14e eeuw werd het complex verlaten.


Kandy

Kandy is de 2e grote stad van Sri Lanka en het centrum van de Singhalese cultuur. In de stad hangt een gezellige sfeer en de omgeving is werkelijk prachtig. Kandy is gelegen op 500 meter boven de zeespiegel en door deze hogere ligging en door de omringende bergen heerst hier een aangenaam klimaat. Kandy is voornamelijk bekend vanwege de Dalada Maligawa (Tempel van de Tand), waar een hoektand van boeddha bewaard zou worden. De tempel staat pal naast het prachtige Kandy meer en is een kunstwerk op zich. In het bijbehorende museum is het verhaal op diverse schilderijen te zien. De tand zou sinds de 4e eeuw na Christus in Sri Lanka zijn, met een korte onderbreking rond 1283, toen de tand terug naar India zou zijn genomen. Niet alleen door deze tempel, maar ook door de parade Kandy Esala Perahera, is Kandy de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka. Tijdens deze parade wordt de tand van boeddha door de stad vervoerd op een olifant, deze parade is in juli of augustus, gedurende een 10 dagen lang feest. De laatste dag van het feest is tijdens volle maan. In 1988 werd Kandy door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.


Adam's Peak

Adam's Peak is een 2243 meter hoge berg op Sri Lanka en voor zowel het boeddhisme, het christendom, het hindoeïsme en de islam geldt deze berg als heilig. Op de top van de berg is een afdruk van een bijna twee meter grote voet te vinden, door de lokale moslims en christenen wordt deze gezien als een voetafdruk van Adam, die op Sri Lanka werd geplaatst toen Adam op aarde terechtkwam nadat hij verstoten was uit de Tuin van Eden. Boeddhisten wijden de voetafdruk aan boeddha en hindoes aan de hindoe god Shiva. Pelgrims lopen de berg op, de kortste route bestaat uit 6442 treden en duurt enkele uren. Langs het pad, dat verlicht is met lantaarns, wordt drank en fruit aangeboden en kan gerust worden. Iedere Sri Lankaan wordt geacht deze tocht minstens eenmaal in zijn leven te maken.


Nuwara Eliya

Nuwara Eliya is een schitterend dorpje welke gelegen is midden in het hart van het theegebied op 1890 meter hoogte aan de voet van de hoogste berg van het land, de Pidurutalagala. Door deze hoogte is het er koel en aangenaam. In Nuwara Eliya vindt u prachtige huizen in Engelse stijl, een Anglicaanse kerk, een renbaan, roeivijver, een botanische tuin en een golfbaan.


Horton Plains

Horton Plains National Park is een natuurreservaat gelegen op een plateau van 2100 meter hoogte en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ligt op ongeveer een uur rijden van Nuwara Eliya. In dit gebied, welke het startpunt is voor drie grote rivieren, leven talloze dieren die enkel op Sri Lanka voorkomen o.a. de Sri Lankaanse olifant en het Sri Lankaanse luipaard. Verder vindt u hier otters, wilde katten en herten. De beste tijd om het park te bezoeken is in de ochtend, in de middag kan er mist opkomen. In het zuiden van het park ligt World's End, hier eindigt het plateau in een diepe afgrond van 870 meter en dit geeft een fantastisch uitzicht. In het park bevindt zich tevens de Baker's Fall Waterval welke 1 van de mooiste watervallen van Sri Lanka is. De 22 meter hoge waterval is enorm breed en het water valt met veel kracht naar beneden. Rondom de waterval groeien vele rododendrons en varens.


Colombo

Colombo is de grootste stad van Sri Lanka en de commerciële hoofdstad. De stad ligt aan de westkust van het eiland en grenst aan Sri Jayawardenapura Kotte, de officiële hoofdstad van Sri Lanka. Doordat Colombo een grote haven heeft en een strategische ligging was deze stad al zo'n 2000 jaar geleden bekend bij oude handelaren. Het is een etnische smeltkroes van verschillende culturen, nationaliteiten en geloven. Colombo is een drukke en levendige stad die bezoekers een mooie mix van het moderne leven en koloniale gebouwen en ruïnes biedt. Het hart van de stad is de wijk Fort die bij de haven gebouwd is. Een andere wijk is Pettah, een volkswijk met oosterse bedrijvigheid. Bezienswaardigheden zijn o.a. het Nationale Museum, het Onafhankelijkheidsgebouw en het Parlementaire Complex.


Bentota

Bentota is een levendige badplaats welke gelegen is tussen een rivier en de zee. Het is een uitstekende plek voor watersportliefhebbers en strandliefhebbers. De meeste hotels liggen hier aan een parelwit strand met een kristalheldere zee.


Negombo

Negombo is een pittoresk dorpje aan de westkust van Sri Lanka en langs het strand vindt u hotels, restaurants en barretjes. Bezoek hier de vismarkt, het levendige centrum of maak een boottocht over de lagune. Tevens treft u in Negombo een fort aan welke gebouwd is door de Portugezen, veroverd door de Nederlanders en later gebruikt door de Engelsen als gevangenis, deze bestemming heeft het fort nog steeds.


Kalutara

Kalutara is een levendige plaats (en 1 van de mooiste badplaatsen) aan de westkust van Sri Lanka, de meeste stranden liggen ten noorden van de plaats. Ooit was Kalutara het centrum van de specerijenhandel en het stadje kent een rijke historie als oude hoofdstad van een Indische prins.


Mount Lavinia

Mount Lavinia is een mooie badplaats en staat bekend om de fraaie stranden en de rijke historie. Een van de bekendste verhalen is dat van Sir Thomas Maitland, de gouverneur van het koloniale Ceylon (Sri Lanka) van 1805 tot 1811. Deze gouverneur werd verliefd op een lokale danseres, iets wat in die tijd hoogst ongebruikelijk was, en volgens de legende liet Sir Thomas een tunnel bouwen vanuit zijn koloniale villa naar de waterput van het huis van de familie van het danseresje. De tunnel werd in 1920 gesloten en de koloniale villa van Sir Thomas werd het middelpunt van het stadje Mount Lavinia. Tegenwoordig is in deze villa het beroemde Mount Lavinia Hotel gehuisvest en hier vindt u een standbeeld van Lady Lavinia, zoals het danseresje uit de legende later werd genoemd.


Kalpitiya

Kalpitiya is een stadje gelegen op het gelijknamige schiereiland Kalpitiya en het is hier nog erg rustig. De streek staat bekend om de fraaie lagunes, de vele vogelsoorten en de dolfijnen die hier van december tot februari te spotten zijn. Tevens is het een paradijs voor kite surfers, in onze zomer heeft u hier de ideale wind.


Beruwela

Beruwela is een kleine badplaats aan de zuidwestkust van Sri Lanka en is tegenwoordig 1 van de meest populaire badplaatsen van Sri Lanka.


Induruwa

Induruwa is een rustig vissersplaatje en hier kunt u genieten van eindeloze, verlaten stranden, de prachtige natuur en het pittoreske vissersleven. Negombo en Colombo liggen op korte afstand.


Waduwwa

Waduwwa is een mooie badplaats aan de westkust van Sri Lanka en u vindt hier eindeloos lange stranden met wuivende palmen en een kristalheldere zee.


Galle

Galle is de eerste plek waar de Portugezen aankwamen in Sri Lanka, later kwamen de Nederlanders die hier forten bouwden. In de stad valt dan ook nog veel te zien van de Nederlandse overheersing in de 17e en 18e eeuw. De Nederduits Gereformeerde "Groote Kerk" heeft een vloer met daarin diverse grafstenen van de oude Nederlandse begraafplaatsen. Het door de Nederlanders, in 1663, gebouwde fort staat tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Via straten met Oudhollandse namen loopt u naar de wal waar u uitzicht heeft op de Indische oceaan.


Hikkaduwa

Hikkaduwa is een leuke badplaats met een gezellig centrum waar u allerlei winkeltjes vindt die lokale producten aanbieden. Tevens is deze plaats een populaire locatie voor snorkel- en duikliefhebbers.


Mirissa

Mirissa heeft een knusse en intieme uitstraling en heeft een mooie baai met palmen tot op het strand. Doordat deze baai beschut ligt kunt u hier prima snorkelen. Van december tot maart kunt u hier voor de kust walvissen spotten.


Yala National Park

Yala National Park is het meest bezochte park in Sri Lanka en ligt in het zuidoosten van Sri Lanka direct aan de oceaan. Een bezoek aan dit park wordt gezien als 1 van de hoogtepunten van een bezoek aan Sri Lanka. Het is een met dicht struikgewas bedekt bos en is de beste plaats om wilde olifanten te spotten. In de afgelopen jaren zijn ook de kansen gestegen om luipaarden en zwijnen te zien. Bezoekers worden begeleid door gidsen, die samen met u op zoek gaan naar de dieren. In het park bevinden zich een aantal kleine bungalows, hier kunt u een paar nachten doorbrengen in de wildernis. Deze bungalows worden verlicht met olielampen en zijn verder beperkt uitgerust.


Udawalawe National Park

Dit nationale park ligt in het zuiden van Sri Lanka en hier is de kans groot dat u Aziatische olifanten zult spotten. In het park leven ongeveer 600 olifanten, naast olifanten vindt u hier ook herten, krokodillen, luipaarden, vliegende eekhoorns, verschillende vogels en apen. Het grootste gedeelte van het park ligt in de droge zone, dit betekent dat u veel uitgestrekte gebieden vindt met gras en dode bomen die de olifanten hebben gebruikt om te krabben. Hierdoor heeft het park een nogal saaie uitstraling in het droge seizoen. De kale vlaktes maken het wel makkelijk om wilde dieren te spotten. Wanneer het gaat regenen verandert de droge vlakte in een omgeving met tijdelijke lagunes en prachtige groene vlaktes.


Gal Oya National Park

Gal Oya National Park is 1 van Sri Lanka's meest ongerepte nationale parken. Dit park is een uitstekende locatie om de Aziatische olifant in het wild te aanschouwen. Het Senanayake Samudraya meer beslaat een groot gedeelte van het park, dit meer is het grootste meer van het land. In het meer bevinden zich vele eilandjes en het is dan ook een waar paradijs voor vogelliefhebbers.


Unawatuna

In de baai van Unawatuna vindt u kilometers lange zandstranden die worden omringd door heuvels vol palmplantages en een prachtige blauwe zee. Voor de kust liggen diverse koraalriffen en scheepswrakken, wat Unawatuna tot een paradijs voor snorkel- en duikliefhebbers maakt. Er heerst een relaxte sfeer in Unawatuna waar veel kleinschalige guesthouses vrijwel direct aan het strand liggen.


Sinharaja

Het Sinharaja Regenwoud is een prachtig nationaal park dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is het laatste ongerepte regenwoud van Sri Lanka en hier leven veel dieren die enkel in Sri Lanka voorkomen. U treft hier een ondoordringbare jungle aan met neerhangende lianen en een dicht bladerdak van enorme woudreuzen. Door de dichte begroeiing is de kans om groot wild te zien niet zo groot als in de nationale parken met graslanden.


Dickwella

Dickwella is een rustige badplaats aan een prachtig strand in het zuiden van Sri Lanka. U vindt hier het grootste zittende boeddha beeld van Sri Lanka.


Ratnapura

Ratnapura staat bekend als de "City of Gems" oftewel de edelstenen hoofdstad. Al sinds de oudheid is Sri Lanka beroemd vanwege de vele soorten edelstenen die hier gevonden worden. Ratnapura ligt op ongeveer 100 kilometer van Colombo.


Trincomalee

Trincomalee is gelegen aan de oostkust van Sri Lanka en het is een plek die al vroeg van strategisch belang was vanwege de haven. Tussen 1623 en 1895 werd Trincomalee achtereenvolgens bezet door Portugezen, Nederlanders, Fransen en uiteindelijk de Britten. Uit deze tijd stamt het V.O.C. Fort Frederick dat u nog steeds kunt bezoeken. Tegenwoordig is Trincomalee vooral bekend vanwege de schitterende stranden waar u heerlijk kunt relaxen, de snorkelmogelijkheden en de mogelijkheid om walvissen te spotten.


Nilaveli

Nilaveli is een mooie badplaats met 1 van de mooiste en ongerepte stranden van Sri Lanka. U kunt hier, in onze zomertijd, prima snorkelen en duiken. Voor de kust van Nilaveli ligt Pigeon Island, een tropisch eilandje waar u zeer goed kunt snorkelen, dit eiland is tevens een broedplaats voor trekvogels.