GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Praktische zaken - Noord-Korea

Geschiedenis

Korea heeft een lange geschiedenis en heeft een geheel eigen identiteit ontwikkeld en behouden. In de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw werden er alleen contacten onderhouden met China. Invloeden van buitenaf, zoals het Christendom, werden geweerd. Vanaf 1876 dwong Japan de Koreanen handelsbetrekkingen op. Hierdoor werd het land een speelbal tussen Japan, China en Rusland. In 1907 werd Korea een land waar Japan heerschappij over had en in 1910 werd het officieel gekoloniseerd. De Japanners brachten economische ontwikkeling met zich mee, onder meer door het aanleggen van spoorwegen, de mijnbouw en industrie, maar ondertussen wiste Japan de identiteit van Korea uit. Onder andere het recht op vereniging, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid werden ontnomen. Tijdens WO II werd Korea als uitvalsbasis gebruikt voor de oorlogsvoering. In 1948 werd in het noorden de communistische Democratische Volksrepubliek (DPRK) opgericht met als leider Kim Il Sung, die een één partijstaat stichtte. In 1950 brak de Koreaanse oorlog uit en werd de scheiding tussen noord en zuid definitief. Het aantal slachtoffers en verwoestingen waren aan beide kanten erg groot. Formeel zijn beide Korea’s nog steeds in staat van oorlog, er is tot nu toe nog nooit een definitieve vredesregeling tot stand gebracht.


Staatsvorm

Noord-Korea is een dictatuur en wordt geregeerd door een centralistisch, communistisch bewind. Uniek is dat het land officieel wordt bestuurd door Eeuwig President van de Republiek Kim Il Sung, het land is hiermee het enige land met een overleden staatshoofd in functie.


Bevolking

De Koreanen zijn waarschijnlijk afkomstig van Mongoolse stammen, die zich in Korea vestigden in het 3e millennium voor Christus. De groei van de bevolking is eeuwenlang klein geweest. In de eerste helft van de 20e eeuw begon de bevolking snel te groeien, met name door verbeterde hygiëne en vaccinaties. In de jaren ’90 werd door ingrijpen van de Koreaanse overheid het gemiddeld aantal kinderen per gezin omlaag gebracht van zes naar twee kinderen. De bevolking van Korea is etnisch erg zuiver, dat wil zeggen dat 98% van de Koreaanse bevolking etnisch Koreaan is.


Taal

De officiële taal is het Koreaans.


Geloof

Voordat Noord-Korea communistisch was, werden in Korea verschillende godsdiensten vrijelijk beleden. Na de vestiging van de DPRK ging het met de vrijheid van godsdienst snel achteruit. Tempels en kerken werden verwoest of kregen een andere bestemming. Christenen worden opgepakt en weggestopt in strafkampen. Zelfstandige religieuze activiteiten zijn niet meer mogelijk. Wel zijn er door de overheid gesponsorde religieuze groepen die de illusie moeten verschaffen van religieuze vrijheid.


Paspoort

Nederlanders dienen te beschikken over een paspoort welke bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is.


Visum

Nederlanders dienen een visum aan te vragen voor Noord-Korea. De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure. 


Geldzaken

De munteenheid in Noord-Korea is de Won. Het is verboden de Noord-Koreaanse Won in- of uit te voeren. U kunt het beste wat Euro munten meenemen om mee te betalen. Tijdens de rondreizen is alles inclusief en u heeft alleen wat "zakgeld" nodig. Er zijn in Noord-Korea geen geldautomaten aanwezig.

               

Tijdsverschil

In Noord-Korea is het in de winter 8 uur later dan in Nederland, tijdens onze zomertijd is het 7 uur later dan in Nederland.


Fooien

Het geven van fooien is niet gebruikelijk. In hotels en restaurants wordt het eindbedrag verhoogd met een bedrag voor dienstverlening en belasting. Maar als u tijdens uw rondreis toch een teken van waardering wilt geven voor een goede service, kunt u gerust wat fooi geven.


Gezondheid en vaccinaties

In Noord-Korea staat de gezondheidszorg nog in de kinderschoenen. Zelfs in de ziekenhuizen ontbreken soms de benodigde medicijnen. Indien er serieuze problemen zijn dan is het een overweging waard te kiezen voor een doorreis naar China voor verdere behandeling. Voor vaccinaties neem contact op met de GGD.


Keuken

In Noord-Korea is de keuzevrijheid voor een restaurant beperkt. In Pyongyang zijn diverse restaurants welke gericht zijn op buitenlandse gasten. De gerechten bestaan voornamelijk uit vis en rijst. Daarnaast wordt er vaak kimchi geserveerd, dit is ingemaakte kool gekruid met knoflook, gember en rode peper.


Drinkwater

Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken.


Voltage en stekkers

Noord-Korea gebruikt 220 volt. In sommige gevallen heeft u een wereldstekker nodig.


Communicatie

Mobiele telefoons waren altijd streng verboden in Noord-Korea. De nieuwe leider laat de teugels een beetje vieren en buitenlanders mogen nu hun mobiele telefoon meenemen. Veel heeft u er echter niet aan, want er is geen netwerk. Er is geen internet in Noord-Korea.


Fotograferen en filmen

In Noord-Korea is het niet mogelijk om alles te fotograferen en te filmen. Vraag daarom altijd om toestemming aan uw gids of er gefotografeerd mag worden. Verder is het niet toegestaan om militaire objecten, bruggen, controleposten en vliegtuigen te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u vervallen gebouwen, dronken personen etc. fotografeert. De bevolking laat zich soms wel fotograferen, hoewel de oudere personen hier meestal niet van gediend zijn. Vraag vooraf eerst even om toestemming. Filmcamera’s kunnen problemen geven. Echter de filmfunctie op een digitale fotocamera is geen probleem.


Niet meenemen naar Noord-Korea

Sommige artikelen mogen absoluut niet meegenomen worden naar Noord-Korea. Bij de grenscontrole wordt u bagage streng gecontroleerd. Mocht u één van de onderstaande items toch gebruiken in Zuid-Korea dan kunt u deze bij de Zuid-Koreaanse grens op laten slaan en krijgt u die na uw verblijf in Noord-Korea weer terug. Het gaat om de volgende artikelen: verrekijkers en telescopen met meer dan 10x vergroting, cameralenzen van meer dan 160 mm, lenzen met een optische vergroting van meer dan 24, geluidsopname- en radio apparatuur, MP3-spelers, Cd-spelers, radio, laptop en westerse en Zuid-Koreaanse boeken en tijdschriften.


Kleding

Neem vooral praktische kleding mee, draag in ieder geval kleding waarmee u respect toont voor de lokale cultuur en bevolking. Het is verboden om korte rokken of broeken en hemdjes te dragen, met name bij het bezoeken van boeddhistische tempels.


Hoe er te komen

Bij onze reizen wordt u eerst in Beijing verwacht. Vanuit hier gaat u per vliegtuig naar Pyongyang. U reist per trein of vliegtuig weer terug naar Beijing.

               

Hoe er te reizen

U wordt altijd begeleid door 2 Engelssprekende gidsen en een chauffeur. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld alleen een wandeling te gaan maken rondom het hotel.


Klimaat

Korea heeft een gematigd landklimaat. De zomer is de warmste periode van het jaar met gemiddelde dagtemperaturen tussen de 22 en 30 graden en in de winter kan het extreem koud zijn. In de lente en de herfst liggen de gemiddelde dagtemperaturen tussen de 10 en 24 graden. Begin april begint de bloesemperiode met al haar prachtige kleuren.