GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Praktische zaken - Namibië

Geschiedenis

In de negende eeuw werd Namibië het thuisland van diverse herdersvolken en pas in de negentiende eeuw volgden de kolonisten.

Duitsland heeft de eerste stad in Namibië gesticht, namelijk Lüderitz, in 1876. Tevens stichtten de Duitsers grote boerderijen en verjaagde de oorspronkelijke bevolking. Het grootste bloedbad was in 1904, toen tienduizenden mensen van de Herero stam sneuvelden.

In 1920 ging de macht over naar Zuid-Afrika, dit zou eigenlijk een opluchting geweest moeten zijn, ware het niet dat ook hier de Apartheidswetten en regels werden ingevoerd. Er kwam een voorkeursbehandeling voor de blanken, terwijl zwarten en gekleurden hun rechten werd ontnomen.

In 1990 werd de kolonie onafhankelijk verklaard en kreeg het gebied de oorspronkelijke naam: Namibië. Jaarlijks wordt op 26 augustus Heroes' Day gevierd, een eerbetoon aan de onafhankelijkheidsstrijders.


Staatsvorm

De republiek Namibië heeft een democratische grondwet en wordt geleid door een parlement met verschillende partijen.


Bevolking

Namibië is 1 van de dunst bevolkte landen van Afrika, maar de bevolking is erg gevarieerd. De oorspronkelijke bewoners zijn de Bosjesmannen, oftewel San, die nog steeds in de Kalahari woestijn leven. Daarnaast zijn de meest bekende traditionele bevolkingsgroepen de Himba's en Herero's, welke in de meest onherbergzame gebieden van Namibië leven. Al deze groepen hebben een eigen cultuur en geschiedenis.


Taal

De officiële voertaal in Namibië is Engels, maar u zult hier tevens veel Afrikaans en Duits horen. Daarnaast heeft elke bevolkingsgroep een eigen taal met dialecten, waarvan het Oshivambo het meest gesproken wordt (dit is de taal van de Ovambo, het grootste volk van Namibië).


Geloof

Het merendeel van de bevolking in Namibië is Christen (80 tot 90%), hiervan zijn ongeveer 50% lutheranen en 10 tot 20% zijn aanhangers van de traditionele religies.

Voorouderverering is erg belangrijk voor de Namibiërs en dit geloof in voorouders vinden we terug in het animisme, waarin ook natuur centraal staat. Omdat geesten van voorouders de boodschappers zijn tussen levenden en de goden, worden er soms offers gebracht. Priesters en medicijnmannen zijn ook belangrijke schakels voor animistische mensen in Namibië.


Winkel- en bankopeningstijden

Winkels zijn, over het algemeen, geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag tot 13.00 uur.

Banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 15.30 uur en op zaterdag van 08.00 uur tot 11.00 uur. Buiten de grote steden hebben banken vaak een middagsluiting.


Paspoort

Uw paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Namibië.


Visum

Voor een bezoek aan Namibië is geen visum vereist.


Geldzaken

De munteenheid in Namibië is de Namibia Dollar, welke evenveel waard is als de Zuid-Afrikaanse rand.

De meeste hotels, winkels en restaurants accepteren internationale creditcards. Tevens zijn er in de grote steden ATM-machines.


Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Namibië 1 uur vroeger als Nederland. Tijdens onze wintertijd is het er 1 uur later.

Tussen de laatste zondag van maart en de eerste zondag van april en tussen de eerste zondag van september en de laatste zondag van oktober is er geen tijdsverschil.


Fooien

Het geven van een fooi is niet verplicht in Namibië, maar wordt zeker gewaardeerd. Ga uit van een fooibedrag van ongeveer 10%, soms wordt de fooi al door een restaurant of café in rekening gebracht. Ook chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel en mensen die op straat een dienst verlenen, waarderen een fooi.

Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is een fooi niet zomaar een extraatje, maar een onmisbare aanvulling op een laag salaris. Deze mensen zijn in veel gevallen ongeschoold of laaggeschoold. Werk in de toeristensector is in Namibië vaak seizoensgebonden en salarissen worden alleen uitbetaald over de gewerkte periode. Veelal moet een hele familie van dit inkomen leven. Een fooi komt dus meestal rechtstreeks in handen van mensen die het hard kunnen gebruiken en hun achterban profiteert mee.


Gezondheid en vaccinaties

Inentingen zijn noodzakelijk afhankelijk van het gebied waarin u reist, in Namibië komt malaria voor. Raadpleeg hiervoor de GGD.

Voor diegenen die zeven dagen voor aankomst in Namibië in een besmet gebied geweest zijn (Kenia, Tanzania, Oeganda etc.) is vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht.

De nationale gezondheidszorg in Namibië is van goede kwaliteit. De afstanden tussen de klinieken zijn echter groot.


Veiligheid

Namibië is een relatief veilig land, al moet u altijd goed op uw waardevolle spullen passen. Vermijd, vooral in het donker, stille en verlaten plaatsen, vermijd dure sieraden, horloges en luxe apparatuur in het openbaar, let op tijdens het pinnen en laat uw waardevolle papieren in een kluisje.


Keuken

De keuken in Namibië is divers en restaurants bieden een breed assortiment aan gerechten. Vlees of vis zijn bijna altijd de hoofdbestanddelen van een maaltijd, aangevuld met pompoenen, paprika en uien.

Namibiërs zijn dol op hun potjie, een gietijzeren driepootspot waarin o.a. groenten, vis, rijst en lam worden gegaard boven het vuur.

Probeer tevens een plaatselijk gebrouwen biertje, de Namibia Breweries hebben al internationaal goud gewonnen!


Drinkwater

Kraanwater kunt u beter niet drinken in Namibië, mineraalwater is overal te koop.


Voltage en stekkers

In Namibië is het voltage 220/240 volt. U heeft een speciale driepolige stekker nodig.


Communicatie

Het netwerk voor mobiele telefonie wordt steeds verder uitgebreid in Namibië, het bereik buiten de steden is echter nog steeds beperkt.

De meeste hotels en lodges hebben WiFi, is het niet op de kamer dan wel in de lobby.


Kleding

Voor de zomermaanden is lichte kleding (katoen en linnen) aan te raden. Een goede zonnebril, zonnebrandcréme met een hoge beschermingsfactor en een pet zijn tevens onmisbaar. Ook bergschoenen met een goed profiel zijn aan te bevelen voor het geval u de Fish River Canyon gaat afdalen.


Wildlife en natuur

Namibië is een paradijs voor de natuurliefhebber en biedt een zeer afwisselend landschap. Naast woestijnvegetatie vindt u hier inheemse bomen zoals de baobab, de kameldoring en de mopane. Tevens vindt u hier vele exotische dieren, zoals olifanten, bergzebra's, de zwarte neushoorn, leeuwen, gemsbokken en antilopen.


Hoe er te komen

Vanuit Amsterdam is er een rechtstreekse vlucht naar Namibië met KLM. Tevens kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om te reizen via Frankfurt vanwaar Air Namibia rechtstreeks vliegt naar Windhoek.

Ook is het mogelijk om naar Johannesburg of Kaapstad te vliegen en van daaruit door te vliegen naar Windhoek.


Hoe er te reizen

Namibië is uitstekend geschikt om per huurauto te verkennen. Het wegennet is goed en ook de niet geasfalteerde wegen zijn meestal prima te berijden. U rijdt hier veel lange afstanden door afgelegen gebieden en soms zult u urenlang geen andere auto tegenkomen. Houdt u tevens rekening met overstromingen, gaten in het wegdek en dieren op de weg; dit alles kan al snel tot ongelukken leiden. Er wordt links gereden.


Klimaat

Namibië kan het gehele jaar worden bezocht met gemiddeld 300 dagen zon per jaar. De seizoenen zijn tegenovergesteld aan die in Nederland. Van mei t/m september regent het zelden en de temperaturen liggen dan overdag tussen de 20 en 25 graden; dit is dan ook de beste reisperiode.

De meeste regen valt van december t/m maart waarbij het noordoosten het natst is en het zuiden en zuidoosten het droogst. Meestal gaat het om een korte, hevige bui, wel kan het in deze periode erg heet zijn en droge rivierbeddingen kunnen ineens overstromen.


Klimaattabel


Temperatuur

Aantal zonuren

Regendagen

januari

30

9

12

februari

29

9

11

maart

28

8

11

april

26

9

6

mei

23

10

3

juni

21

10

1

juli

21

10

1

augustus

23

11

1

september

27

11

2

oktober

29

10

4

november

30

10

6

december

31

10

8