GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Praktische zaken - Mozambique

Geschiedenis

In 1498 werd Mozambique ontdekt door de Portugees Vasco da Gama. De Portugezen vestigden zich op een aantal plaatsen aan de kust en veroverden hiermee een goede positie op de zee route van Europa naar India. Door de opkomst van de goud- en ivoorhandel in de 16e eeuw breidden de Portugezen zich over het land uit. In de 17e eeuw kwam de slavenhandel op gang. Ruim 4 eeuwen heersten de Portugezen over de Bantu, de oorspronkelijke bewoners van Mozambique.

In 1964 brak er in Noord Mozambique oorlog uit. In 1974 sloot het Portugese leger pas vrede en bracht zijn eigen regering ten val. Sinds 25 juni 1975 is Mozambique onafhankelijk. Pas in 1989 kwam er echt verandering; de regering Frelimo stapte van het marxisme over naar een markteconomie.

In 1992 werd er een vredesakkoord ondertekend en onder Joaquim Chissano, de eerste gekozen president, wordt geprobeerd Mozambique weer op de been te krijgen.


Staatsvorm

Mozambique is een republiek met een meerpartijenstelsel.


Bevolking

Mozambique heeft ongeveer 24 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 60% op het platteland woont. In het noorden van het land worden de meeste mensen tot het Makua volk gerekend en in het zuiden domineren de Shangaan. In de Zambezi vallei wonen vooral Sena mensen.


Taal

De officiële taal in Mozambique is Portugees. Daarnaast worden er vele verschillende lokale talen gesproken, waarvan Emakhuwa, Cisena en Xichangana het meest gesproken worden. Engels is niet erg gangbaar in Mozambique.


Geloof

Ongeveer 40% van de bevolking is christen, waarvan het merendeel rooms-katholiek is, en zo'n 20% is moslim. De meeste anderen hangen vooral traditionele geloofsvormen aan. Veel christenen combineren hun geloof thuis vaak met meer traditionele godsdiensten, waarbij de verering van de voorvaderen een grote rol speelt.


Winkel- en bankopeningstijden

Winkels zijn, over het algemeen, geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00 uur tot 19.30 uur, tussen 12.00 uur en 14.00 uur zijn veel winkels dicht voor de lunch.

Banken zijn, over het algemeen, geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 15.00 uur. In het weekend zijn de meeste banken gesloten.


Paspoort

Uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Mozambique.


Visum

Voor een bezoek aan Mozambique is een visum vereist, deze dient u aan te vragen bij de ambassade van Mozambique.


Geldzaken

De munteenheid in Mozambique is de Metical. In het zuiden van Mozambique kunt u de hotelrekeningen vaak in Zuid Afrikaanse rand betalen en in het noorden is de Amerikaanse dollar vrij gangbaar. Let er wel op dat u dollarbiljetten van na 2004 meebrengt, oudere biljetten worden vaak niet geaccepteerd.

Bij banken kunt u euro's wisselen.

In de steden vindt u geldautomaten (ATM) en in luxe hotels en duurdere restaurants en winkels kunt u betalen met een creditcard.


Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd heeft Mozambique dezelfde tijd als Nederland. Tijdens onze wintertijd is het er 1 uur later.


Fooien

Personeel in hotels en restaurants rekent bij westerse toeristen op een fooi, de inkomens zijn veelal ontoereikend om de uitgebreide families van te onderhouden. U kunt de fooi het beste direct aan de betreffende persoon overhandigen.


Vaccinaties

Inentingen zijn noodzakelijk afhankelijk van het gebied waarin u reist. Raadpleeg hiervoor de GGD.

Voor diegenen die zeven dagen voor aankomst in Mozambique in een besmet gebied geweest zijn (Kenia, Tanzania, Oeganda etc.) is vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht.


Veiligheid

Over het algemeen is Mozambique een veilig land om te reizen, indien van te voren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht. Maar gewone diefstal kan uw vakantieplezier ook bederven; vermijd daarom, vooral in het donker, stille en verlaten plaatsen en let goed op uw paspoorten en geld.


Keuken

In Mozambique wordt veel vis gegeten. De meeste restaurants hebben altijd wel garnalen, inktvis en een gegrilde vis op de kaart staan. In de gebieden die wat verder van de kust liggen wordt veel geroosterde kip gegeten, deze is vaak behoorlijk pittig. In de Mozambikaanse keuken wordt veel knoflook en rode peper gebruikt. In het zuiden is de lokale favoriet matapa, dit zijn jonge cassavebladeren gekookt in een pindasaus en vaak opgediend met garnalen of andere zeevruchten.


Drinkwater

Het wordt niet aangeraden om water uit de kraan te drinken. Overal zijn flesjes mineraalwater verkrijgbaar.


Voltage en stekkers

In Mozambique is het voltage 220/240 volt, vooral buiten de grote steden valt de stroom regelmatig uit wegens capaciteitsproblemen of achterstallig onderhoud. Grotere hotels en lodges hebben vaak hun eigen stroomvoorziening. U heeft een speciale driepolige stekker nodig.


Communicatie

Mozambique beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk.

In steden en toeristische plaatsen vindt u internetcafés en de meeste hotels en lodges bieden WiFi.


Kleding

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee. Het is tevens aan te raden om warme en winddichte kleding mee te nemen, want het kan 's avonds behoorlijk afkoelen. Ook een hoofddeksel komt van pas, de zon is erg scherp in Afrika.

Respecteer de waarden en normen van de lokale bevolking; wanneer u ergens op bezoek gaat of rondloopt in een dorp, zorg er dan voor dat uw schouders bedekt zijn en dat u niet in te korte broeken of jurken rondloopt. Het wordt ten sterkste afgeraden om kleding van militaire makelij of daarop lijkende kleding mee te nemen, u kunt hier problemen mee krijgen bij grensovergangen en met politie en militairen.


Hoe er te komen

Vanuit Amsterdam kunt u rechtstreeks naar Johannesburg vliegen. Vanuit daar neemt u een vlucht naar Mozambique, deze vluchten worden uitgevoerd door bijvoorbeeld LAM Mozambique, SA Airlink of Federal Air.


Hoe er te reizen

Zelf rijden in Mozambique (bij voorkeur per 4WD) is te doen, maar houdt u rekening met slechte wegen, politie stops, mijnenvelden en de taal. Het is tevens mogelijk om onder begeleiding van een privé chauffeur te reizen, zo reist u zo veilig mogelijk door Mozambique.

Een andere optie zijn de georganiseerde groepsrondreizen, zo ziet u zoveel mogelijk van het land en komt u op de juiste bestemmingen.


Klimaat

Mozambique heeft een tropisch klimaat met vooral in de zomermaanden, van december tot maart, aan de kust vaak drukkend hoge temperaturen. In de nacht koelt het, vooral aan de kust, nauwelijks af. In het binnenland kan het vooral in de wintermaanden, van juni t/m augustus, 's nachts behoorlijk afkoelen. In het zuiden van Mozambique valt tussen oktober en maart de meeste regen en in het noorden begint en eindigt dit ongeveer 1,5 maand later. Deze buien kunnen tot forse overstromingen leiden.

Juni t/m september zijn de beste maanden om naar Mozambique te reizen. Hiermee vermijdt u de hete en regenachtige maanden.


Klimaattabel

Maputo

maximale temperatuur

minimale temperatuur

zonuren per dag

januari

30

22

7

februari

30

22

7

maart

30

21

7

april

29

19

8

mei

27

16

8

juni

25

14

8

juli

25

14

8

augustus

26

15

8

september

27

16

8

oktober

28

18

7

november

28

20

7

december

30

21

7