GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Mozambique

Gewoonweg Reizen biedt de volgende mogelijkheden in Mozambique:

Op korte termijn zult u een groter aanbod van vakanties in Mozambique op deze website vinden.

Wilt u op vakantie naar Mozambique? Neem dan contact op en Gewoonweg Reizen regelt het voor u!


Mozambique, een voormalige Portugese kolonie, ligt in het zuidoosten van Afrika en grenst aan Malawi, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Swaziland en Zuid-Afrika en u vindt hier nog een authentieke Afrikaanse sfeer. De Mozambikaan is erg vriendelijk en u wordt met open armen ontvangen.

Het is een prachtig en fascinerend land met een landschap welke voornamelijk bestaat uit vlakke kustgebieden met langgerekte hagelwitte stranden (Mozambique heeft een kustlijn van 2500 kilometer), in het noordwesten vindt u hoge plateaus en in het westen vindt u de bergen. Mozambique bestaat naast het vasteland tevens uit een groot aantal eilanden. De tropische stranden zijn ronduit idyllisch en kennen nog geen massatoerisme. U kunt hier talrijke watersporten beoefenen en duikers komen hier graag, vanwege de prachtige koraalriffen, walvishaaien, mantaroggen en de zeldzame doejong.

Op cultureel gebied herinneren de hoofdstad Maputo en de kustplaats Inhambane aan het koloniale verleden. Limpopo Nationaal Park is het bekendste wildpark van Mozambique en hier kunt u een onvergetelijke safari beleven. Sla ook de wildparken Gorongosa en Niassa niet over!


HOOGTEPUNTEN


Maputo

Maputo is de bruisende hoofdstad van Mozambique en ademt een Portugese sfeer uit. De stad ligt in het zuiden van Mozambique en de meeste bezienswaardigheden bevinden zich op wandelafstand, zoals de Kathedraal Nossa Senhora da Conciecao, het onafhankelijkheidsplein Praca da Independencia, het gerestaureerde treinstation, het Nationaal Historisch Museum, het fort en de botanische tuinen.

Voor de kust van Maputo ligt Machangulo, dit schiereiland biedt parelwitte zandstranden en ongerepte zandduinen. Duikliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen aan de ondiepe koraalriffen die vlak voor de kust liggen. In circa 1,5 uur vaart u vanuit Maputo, per speedboot, naar dit schiereiland.


Inhambane

De populaire plaats Inhambane is een voormalige handelspost van de Arabieren in ivoor en slaven en staat op de Werelderfgoedlijst. U ziet hier nog altijd de traditionele Dhows varen, deze zeilschepen werden eeuwen geleden door Arabische kooplieden gebruikt voor het transport van handelswaar. U vindt de Portugese invloeden terug in de koloniale gebouwen, zoals het Casa de Cultura en het standbeeld van de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gamma. De 18de eeuwse Kathedraal is een bezoek zeker waard.

Inhambane heeft een kustlijn met kilometerslange, ongerepte stranden welke schijnbaar verlaten zijn. U kunt hier vele watersportactiviteiten beoefenen, zwemmen in het warme water van de Indische Oceaan of relaxen op het strand. De trek van de bultrugwalvissen (juli tot november) langs de kust is een bijzonder mooi schouwspel.


Vilanculos

Vilanculos is een gezellige havenstad met diverse markten en restaurantjes waar u de lokale specialiteiten, zoals de kokosnootkip kan proeven. Bezienswaardig zijn het kleine kerkje en de Mercado Municipal.


Archipel van Bazaruto

De archipel van Bazaruto bestaat uit 5 eilanden welke op ongeveer 20 kilometer voor de kust, ten noordoosten, van Vilanculos liggen. Deze eilandengroep is bereikbaar per boot of per vliegtuigje en de belangrijkste eilanden zijn Benguerra Island, Magaruque Island en Bazaruto Island. Het is in zijn geheel een nationaal park, vanwege het rijke vogelleven, de koraalriffen en de vele kleurrijke zeedieren. U vindt hier dan ook 2000 soorten vis, honderden soorten koraal, vier soorten walvissen en vijf dolfijnensoorten.


Pemba

Pemba is de hoofdstad van de provincie Cabo Delgado en ligt in het noordoosten van Mozambique. Ook in deze plaats herinneren vele koloniale gebouwen aan het verleden. Daarnaast biedt Pemba prachtige stranden en een geweldig koraalrif dichtbij de kust.


Archipel van Quirimba

De archipel van Quirimba bestaat uit 32 eilandjes welke zich uitstrekken over een strook langs de kust van Mozambique tussen Palma en Pemba. Een deel van de eilanden behoort tot het Quirimba Nationaal Park en in dit park bevinden zich 11 koraaleilanden. De belangrijkste toeristische attractie vormen de resten van Portugese, Afrikaanse en Arabische nederzettingen op een aantal eilanden.


Xai-Xai

Het plaatsje Xai-Xai ligt bij de oorsprong van de Limpopo rivier en is wereldberoemd vanwege het Wenela zoutwatermeer. Door middel van een ondergrondse tunnel stroomt er over een lengte van zo'n 6 kilometer water van de kust naar dit meer. U kunt dit gebied beter niet bezoeken tijdens het regenseizoen (oktober t/m maart), aangezien dit gebied snel onder water loopt bij regenval.


Beira

Beira ligt aan de prachtige tropische kust en is het laagst gelegen punt van Mozambique. Vanuit Beira kunt u met dolfijnen zwemmen.


Limpopo National Park

Het Limpopo National Park is het meest bekende wildpark van Mozambique en gaat op in het grensoverschrijdende Great Limpopo Transfrontier Park, dat een gebied beslaat van ongeveer 35.000 km2. U kunt hier o.a. leeuwen, olifanten, zebra's en antilopen bewonderen.


Niassa Game Reserve

Het ongerepte Niassa Game Reserve ligt in het noorden van Mozambique en herbergt de grootste wildconcentratie van het land. Het reservaat is bijna 2x zo groot als het Zuid-Afrikaanse Kruger Park en nog bijna onontdekt. Er leven hier o.a. grote aantallen olifanten, leeuwen, luipaarden, buffels, nijlpaarden, antilopen, wildebeesten, zebra's en wilde honden. Dit wildpark kunt u enkel in het koele, droge seizoen van juli t/m november bezoeken.


Gorongosa National Park

Het Gorongosa National Park was vroeger 1 van de mooiste wildreservaten van zuidelijk Afrika, helaas heeft de burgeroorlog de wildstand geen goed gedaan. Het park herstelt zich inmiddels weer dankzij een unieke samenwerking tussen de lokale bevolking en experts en u kunt hier o.a. olifanten, leeuwen, buffels, antilopen en meer dan 400 vogelsoorten tegenkomen. Mount Gorongosa steekt met 1863 meter ver uit boven de platte savanne.