GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Maleisië - Praktische Zaken

Geschiedenis

Maleisië heeft een rijk koloniaal verleden. De officiële geschiedschrijving van Maleisië begint met de bloeitijd van het sultanaat Malacca in de 15e eeuw. Men vermoedt echter dat delen van de huidige federatie al minstens 40.000 jaar geleden door mensen werden bewoond. Vooral in Malacca is de Nederlandse invloed duidelijk te zien. In 1641 veroverden de Nederlandse VOC Malacca en maakten daarmee een einde aan de Portugese macht. In 1795 kwamen de Engelsen Malacca binnen en namen de macht over. In 1957 werd de onafhankelijkheid van Maleisië een feit.


Staatsvorm

Maleisië kent een parlementaire democratie met een wetgevend tweekamerstelsel.


Bevolking

Maleisië heeft ruim 28 miljoen inwoners, waarvan de meesten in West-Maleisië wonen. Het land is een mengelmoes van diverse culturen. De oorspronkelijke bewoners in West-Maleisië zijn de Orang Asli en op Borneo zijn dit de Dayaks. Er zijn meer dan 200 verschillende Dayak stammen zoals de Iban, Bidayuh en de Kadazan.


Taal

Het Bahasa Malaysia is de nationale taal. Daarnaast spreekt bijna iedereen Engels. De verschillende etnische groepen spreken diverse talen en dialecten.


Geloof

Het grootste deel van de bevolking is moslim. Dat ziet u duidelijk terug in het straatbeeld. Veel vrouwen dragen hoofddoekjes en in de steden vindt u moskeeën. De meeste Indiërs in het land hangen het hindoeïsme aan. De meerderheid van de Maleise Chinezen is boeddhist.


Feestdagen

Door de culturele mix van verschillende bevolkingsgroepen zoals Chinezen, Indiërs en Maleisiërs met elk hun eigen tradities en feesten, kent Maleisië veel nationale feestdagen.


Winkel- en bankopeningstijden

Winkels zijn doorgaans geopend van 09.30 uur tot 19.00 uur en supermarkten en grote warenhuizen van 10.00 uur tot 22.00 uur. Diverse winkels zijn op vrijdagmiddag gesloten in verband met de islamitische gebedsdag.

Banken zijn meestal geopend van maandag t/m vrijdag van 09.15 uur tot 16.30 uur. Enkele banken zijn ook op zaterdag geopend. In Kelantan en Terengganu zijn de banken op zowel vrijdag als zaterdag gesloten.


Paspoort

Uw paspoort dient nog een half jaar geldig te zijn bij vertrek uit Maleisië.


Visum

U heeft geen visum nodig, mits uw verblijf korter is dan 90 dagen. Wel krijgt u een toeristenvisum. Tijdens het laatste vliegtraject naar Maleisië krijgt u in het vliegtuig papieren uitgereikt. Één formulier is bestemd voor uw bagagegegevens, het andere formulier voor uw persoonsgegevens. Wanneer u de formulieren al invult in het vliegtuig, bespaart dit u tijd bij de paspoortcontrole. Bij de paspoortcontrole krijgt u een gedeelte van het formulier of het kaartje met uw persoonsgegevens terug; het kan zijn dat de douanebeambte het kaartje in uw paspoort vastmaakt. Dit kaartje vormt, samen met de stempel in uw paspoort, uw toeristenvisum. Wees hier zuinig op, u heeft dit nodig wanneer u het land verlaat als bewijs dat u legaal het land binnengekomen bent.


Geldzaken

De lokale munt is de Maleisische Ringit. Op de meeste plaatsen kunt u pinnen. Creditcards worden op de meeste plaatsen geaccepteerd.


Tijdsverschil

In Maleisië is het 6 uur later tijdens onze zomertijd. In onze wintertijd is het 7 uur later.


Prijsniveau

Maleisië is een zeer betaalbaar land. Voor enkele euro's per persoon kunt u uitstekend eten. Ook lokaal gebrouwen bier en drankjes zonder alcohol zijn niet duur.


Fooien

In de meeste hotels en grote restaurants wordt een overheidstoeslag van 10% en een bedieningstoeslag van 5% berekend. U bent niet verplicht om fooi te geven, maar het is wel gebruikelijk.


Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet verplicht bij een bezoek aan Maleisië. Neem voor de meest recente informatie over aanbevolen vaccinaties contact op met de huisarts of GGD.


Veiligheid

Maleisië is een veilige bestemming, maar zoals overal ter wereld dient u de normale veiligheidsvoorzieningen te treffen.


Maleisische keuken

De Maleisische keuken is zeer veelzijdig, dit komt omdat iedere bevolkingsgroep haar eigen gerechten op het menu heeft staan. Een zeer karakteristieke eetgelegenheid zijn de "Hawkerstalls": dit zijn kraampjes in de openlucht waar u heerlijk kunt eten. De specialiteit is saté en deze wordt gemaakt van kippen-, lams- of rundvlees. De saté wordt op houtskool geroosterd en geserveerd met plakjes ui en komkommer.

De belangrijkste ingrediënten in de Maleisische keuken zijn specerijen zoals gember, kokosmelk en pinda's. Aan de maaltijd wordt vaak sambal, gedroogde garnalen en vis toegevoegd.

Alcohol is bijna overal zonder problemen verkrijgbaar, alleen aan de oostkust kan het voorkomen dat er geen alcohol wordt geschonken, maar dit geldt nooit voor hotels.


Drinkwater

Het drinkwater uit de kraan is vrij veilig, althans dat zegt men. Ik raad u aan toch voorzichtig te zijn en mineraalwater uit flessen te drinken.


Voltage en stekkers

Het voltage is 220-240 volt. Er wordt een platte, Engelse stekker (3 pinnen) gebruikt. Neem een wereldstekker mee.


Communicatie

In de meeste hotels is een telefoon op de kamer aanwezig, echter is bellen vanaf de kamer wel prijzig. Een Nederlandse gsm werkt meestal zonder problemen, dit geldt echter niet altijd voor gebieden die ver van een grote stad gelegen zijn.

Veel hotels hebben wifi faciliteiten, maar die zijn niet altijd goedkoop. Voordeliger is het om een internetcafé op te zoeken.


Kleding

U kunt het beste luchtige katoenen kleding meenemen. Neem tevens een zonnehoed/pet en goede wandelschoenen mee. Voor de avonden en voor de hoger gelegen gebieden kan een trui of vest prettig zijn.

Maleisië is een islamitisch land en het wordt dan ook op prijs gesteld dat bij officiële openbare gebouwen de schouders en de bovenbenen tot aan de knie bedekt zijn. Bij het betreden van een huis of gebedshuis is het de gewoonte om de schoenen uit te doen.


Natuur

Maleisië heeft een zeer rijk dieren- en plantenleven. U kunt op veel plaatsen nog een goede indruk krijgen van het tropische regenwoud. In West-Maleisië ligt Taman Negara, een groot nationaal park dat in de huidige staat bewaard wordt. Op Borneo kunt u prachtige tochten maken door de jungle.


Stranden

Maleisië heeft een kust van maar liefst 4.800 kilometer en telt meer dan 200 eilanden. De beste stranden vindt u aan de oostkust van West-Maleisië. Maar ook de rest van Maleisië kent prachtige stranden zoals op Borneo en op de eilanden Langkawi, Penang en Pangkor.


Hoe er te komen

Vanuit Nederland kunt u met KLM dagelijks rechtstreeks naar Kuala Lumpur vliegen. De vluchttijd (bij een rechtstreekse vlucht) bedraagt circa 12 uur.

Verschillende maatschappijen zoals Emirates, Etihad en Singapore Airlines vliegen ook naar Kuala Lumpur echter met een overstap.

De internationale luchthaven van Kuala Lumpur, Kuala Lumpur International Airport (KLIA), ligt op circa 50 kilometer afstand van de stad. Met de KLIA Ekspres (hogesnelheidstrein) bent u in ongeveer een half uur op KL Sentral, midden in Kuala Lumpur.


Hoe er te reizen

Om de vele eilanden en Borneo te bereiken is vliegen de makkelijkste manier. Het eiland Penang is tevens bereikbaar per ferry (vanuit Butterworth) of per auto via de brug met het vasteland. Het eiland Langkawi is tevens te bereiken per ferry (vanuit Kuala Perlis en Kuala Kedah) en er zijn ferry's tussen Penang en Langkawi. De boot naar Pangkor vertrekt vanuit Lumut.

In Maleisië rijden (hogesnelheids)treinen door het hele land. In Kuala Lumpur kunt u de metro of monorail nemen. Verder is er een uitgebreide intercity busdienst.

In elke grote stad kunt u een taxi aanhouden, let er wel op dat de meter aanstaat (of spreek van te voren een prijs af). Op Penang en Langkawi rijden de taxi's vaak met vastgestelde prijzen.


Autohuur

De infrastructuur in West-Maleisië is uitstekend, de wegen zijn goed onderhouden, de bewegwijzering is duidelijk (in het Engels) en de afstanden zijn prima te overbruggen. In Maleisië rijdt men links en een internationaal rijbewijs is verplicht. U mag niet met de huurauto de grens over met Thailand of Singapore. Benzine is er goedkoop.

Tevens kunt u een auto huren op Borneo, de infrastructuur is hier wel minder.


Afstandentabel

Vertrekplaats

Bestemming

Reisduur

Aantal kilometers

Kuala Lumpur

Malacca

1u45

144

Kuala Lumpur

Johor Bahru

4u

368

Kuala Lumpur

Tapah

0u45

60

Kuala Lumpur

Cameron Highlands

4u

220

Kuala Lumpur

Ipoh

2u30

205

Kuala Lumpur

Butterworth

5u

382

Kuala Lumpur

Thaise grens

6u

480

Kota Bahru

Penang

7u

386


Klimaat

In Maleisië heerst een tropisch klimaat met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid gedurende het gehele jaar. Maleisië is het hele jaar door prima te bezoeken met gemiddelde temperaturen tussen de 25 en 30 graden. In de berggebieden is het iets koeler. Ook al is er niet altijd een strakblauwe lucht, de temperatuur blijft echter prettig.

In heel Maleisië, inclusief Sabah en Sarawak, loopt het regenseizoen van november t/m januari. Tijdens dit regenseizoen kunt u prima reizen, de luchtvochtigheid is weliswaar hoger, maar het is minder stoffig en er zijn meer vruchten. Het betekent niet dat het steeds regent, meestal zijn het tropische buien die in een korte tijd een enorme regenval veroorzaken, maar het is ook zo weer weg. De meeste buien vallen in de middag en in de avond. Aan de oostkust van West-Maleisië is er wel een stevig moessonseizoen. De kleine eilanden aan de oostkust zijn in deze maanden dan ook gesloten.


Kuala Lumpur

Temperatuur in °C

Aantal uren zon

Aantal dagen regen

Januari

28

6

11

Februari

29

7

10

Maart

30

7

16

April

29

7

15

Mei

29

7

11

Juni

29

6

12

Juli

28

6

14

Augustus

28

5

11

September

29

5

12

Oktober

28

5

21

November

27

5

19

December

27

4

23