GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Praktische zaken - Malawi

Geschiedenis

De eerste bewoners van Malawi vestigden zich rond 10.000 voor Christus rondom het Malawi meer. Tijdens de 16e eeuw werd er een handelskoninkrijk gestart door de Maravi mensen, hier dankt het land dan ook zijn huidige naam aan.

De eerste Europeaan die met Malawi in aanraking kwam was waarschijnlijk de Portugese ontdekkingsreiziger Gaspar Bocarro.  De slavenhandel, die zich tussen de 16e en 19e eeuw afspeelde, liet ook in Malawi diepe sporen na.

De geschiedenis van het moderne Malawi is verbonden met de Schotse missionaris David Livingstone. In 1875 richtte hij een missionaris station op, gericht tegen de slavenhandel. In 1891 kwam Malawi onder gezag van Groot-Brittanië te staan. Uiteindelijk werd in 1959 de Malawi Congress Party opgericht onder leiding van dr. Hastings Kamuzu Banda. In 1964 werd Malawi onafhankelijk, het duurde tot 1994 voordat de democratisch gekozen president Bakili Muluzi de leiding kon nemen.


Staatsvorm

Malawi is een republiek met een meerpartijenstelsel met aan het hoofd een president.


Bevolking

Malawi heeft circa 10 miljoen inwoners, waarvan de meerderheid in de binnenlanden woont. De bevolking bestaat voor het grootste gedeelte uit negerstammen van Bantoe origine, zoals de Chewa, Yao, Tambuka en de Tonga. Er is een kleine populatie Aziaten en Europeanen die voornamelijk in de steden Blantyre en Lilongwe wonen.

Ruim 50% van de bevolking is jonger dan 15 jaar.


Taal

In Malawi worden naast Engels en Chicewa ook diverse Bantoetalen gesproken.


Geloof

Ongeveer 80% van de bevolking in Malawi is christelijk, de meerderheid van deze christenen is protestants, de overigen rooms-katholiek. Zo'n 20% van de bevolking is moslim, zij leven voornamelijk in het noorden van het land tegen de grens met Tanzania en Mozambique.

Veel mensen in Malawi combineren hun religie met oude Afrikaanse geloven die veelal de voorouders en natuur vereren.


Winkel- en bankopeningstijden

Winkels zijn, over het algemeen, geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn veel winkels alleen in de ochtend open.

Banken zijn, over het algemeen, geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 15.30 uur en op zaterdag van 08.30 uur tot 11.00 uur.


Paspoort

Uw paspoort dient nog minimaal 3 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Malawi.


Visum

Voor een bezoek aan Malawi is een visum vereist, u dient dit visum aan te vragen bij de ambassade van Malawi.


Geldzaken

De munteenheid in Malawi is de Kwacha. U kunt op veel plaatsen met de US dollar betalen, maar het is makkelijker en vaak voordeliger om in de lokale valuta te betalen. Zorg ervoor dat u kleine coupures heeft, wisselgeld is vaak een probleem.

Het is mogelijk om euro's of US dollars om te wisselen bij banken. In Malawi worden alleen nieuwe dollars (vanaf 2004) geaccepteerd. U kunt het beste biljetten van $ 100,-, $ 50,- en € 50,- meenemen, hier krijgt u een betere wisselkoers voor.

In Malawi vindt u pinautomaten in de grote steden. Houdt u er rekening mee dat het voor kan komen dat de pinautomaten buiten werking zijn.

 

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd heeft Malawi dezelfde tijd als Nederland. Tijdens onze wintertijd is het er 1 uur later.


Fooien

Het personeel in hotels en restaurants in Malawi heeft een laag inkomen. U kunt in restaurants een fooi van circa 10% van het te betalen bedrag achterlaten. Ook chauffeurs van taxi's en busjes, gidsen en mensen die op straat een dienst verlenen, verwachten een fooi.


Vaccinaties

Inentingen zijn noodzakelijk afhankelijk van het gebied waarin u reist. Raadpleeg hiervoor de GGD.

Voor diegenen die zeven dagen voor aankomst in Malawi in een besmet gebied geweest zijn (Kenia, Tanzania, Oeganda etc.) is vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht.


Veiligheid

In de grote steden in Malawi komt 's avonds straatroof voor; ga dan ook niet na het invallen van de duisternis lopend over straat. Ook overdag moet in de steden enige voorzichtigheid worden geboden: laat geen grote sommen geld zien, zorg ervoor dat uw camera normaal niet zichtbaar is, draag geen opvallende sieraden en let goed op uw paspoort.


Keuken

Een maaltijd in Malawi bestaat bijna altijd uit Nsima, dit is een mais substantie in de vorm van een burger, of uit een ander zetmeel rijk product zoals rijst, cassave of aardappel. Rondom het Malawi meer wordt veel vis gegeten. Ook tropische vruchten worden veel gegeten.


Drinkwater

Het kraanwater is niet geschikt om te drinken. Koop ter plaatse flesjes mineraalwater.


Voltage en stekkers

In Malawi is het voltage 220 volt. Er worden verschillende ronde en vierkante stopcontacten gebruikt. Een universele wereldstekker is noodzakelijk in Malawi.


Communicatie

Malawi beschikt over een mobiel netwerk met, zeker in de steden, een goede dekking.

In de grote steden vindt u op bescheiden schaal internetcafés. Buiten de grote steden wordt het een stuk ingewikkelder. Hotels bieden vaak ook internet aan.


Kleding

Voor de zomermaanden is lichte kleding (katoen en linnen) aan te raden. Tijdens uw bezoek aan de wildreservaten kunt u het beste kleding in natuurkleuren dragen. In de winter kan het koud zijn in Malawi en dan voornamelijk 's nachts. Warme kleding tijdens de ochtendsafari is beslist geen luxe. Voor een wandelsafari zijn een paar goed ingelopen wandelschoenen met een goed profiel en stevige zolen onmisbaar.


Wildlife en natuur

Het noorden van Malawi wordt gedomineerd door grote hoogvlakten die vanaf Viphya tot aan Nyika oplopen van 1800 tot 2500 meter. Sommige mensen vergelijken het met Schotland, vanwege de afgeronde en groene heuveltoppen. Het enorme Lake Malawi ligt in het oosten van het land en het diepste punt is daar 785 meter. Het meer watert af in de Shire, die daarna in de Zambezi in Mozambique uitkomt om in de Indische Oceaan af te wateren. Ten westen van het meer liggen steile heuvels met een gemiddelde hoogte van 1000 meter. De hoogste berg van Malawi, de Mount Mulanje (3000 meter), ligt in het zuiden. Wildparken vindt u verspreid over Malawi.


Hoe er te komen

Vanuit Amsterdam kunt u rechtstreeks naar bijvoorbeeld Nairobi of Johannesburg vliegen. Vanuit hier neemt u een vlucht naar Malawi.


Hoe er te reizen

Zelf rijden in Malawi is goed te doen, de wegen zijn hier in orde en de afstanden tussen de belangrijkste plaatsen zijn relatief klein. U rijdt hier aan de linkerkant van de weg.

Tussen de grote steden rijden bussen en Ilala Ferry brengt mensen en goederen over Lake Malawi.


Klimaat

Malawi kent slechts 1 regenseizoen en wel van begin november tot eind april. Regen in deze periode valt in korte, maar zeer hevige buien en de dagen zijn warm en de luchtvochtigheid is hoog. De meeste regen valt in de hoger gelegen gebieden en maar weinig aan het meer.

Voor safari's is het droge seizoen van mei t/m oktober zeer geschikt. Voor vogelsafari's is de beste tijd juist van november tot april en de orchideeën in Nyika staan van december tot april in bloei.


Klimaattabel

Lilongwe

maximale temperatuur

minimale temperatuur

zonuren per dag

januari

27

17

5

februari

27

17

5

maart

27

16

6

april

27

14

8

mei

26

10

8

juni

24

8

8

juli

24

6

8

augustus

25

8

9

september

25

10

9

oktober

30

15

10

november

30

17

8

december

28

18

6