GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Malawi

Gewoonweg Reizen biedt de volgende mogelijkheden in Malawi:

Op korte termijn zult u een groter aanbod van vakanties in Malawi op deze website vinden.

Wilt u op vakantie naar Malawi? Neem dan contact op en Gewoonweg Reizen regelt het voor u!


Malawi, bekend als "het warme hart van Afrika", wordt omsloten door Tanzania, Mozambique en Zambia en is 1 van de armste landen ter wereld. De bevolking is erg gastvrij en vriendelijk en leeft voornamelijk van de visvangst en veeteelt. Malawi is nog een redelijk onbekend land.

In tegenstelling tot de omliggende landen leven er in Malawi minder wilde diersoorten, al treft u enkele nationale parken aan waar o.a. olifanten, nijlpaarden, luipaarden, buffels en zebra's voorkomen. In het zuiden van het land vindt u vele theeplantages en verder vindt u in Malawi eeuwenoude rotstekeningen en een prachtige natuur.

Het zeer grote Malawi meer (circa 560 bij 75 kilometer groot) is met de prachtige stranden, de vele vissersdorpjes en de 500 vissoorten een paradijs voor duikers, snorkelaars en watersportliefhebbers.


HOOGTEPUNTEN


Lake Malawi

Lake Malawi is zonder twijfel de grootste natuurlijk attractie van Malawi. Dit zoetwatermeer beslaat bijna 20% van het totale oppervlak van Malawi en behoort tot de 3 grootste meren van Afrika. Het meer werd in 1859 ontdekt door Livingstone en is een zeer gewilde snorkel- en duikbestemming. Over de gehele lengte van het meer vindt u kleine dorpjes en vanwege de geringe bezoekersaantallen en de prachtige tropische stranden is een bezoek aan dit meer een echte aanrader.

Aan de zuidkant van het meer ligt Cape Maclear, dit is sinds 1980 een nationaal park en staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het park is heuvelachtig en u vindt hier vele Baobab bomen en diverse vogelsoorten.

Aan de noordkant van het meer vindt u tevens idyllische stranden en deze worden minder bezocht dan de stranden aan de zuidkust. Nkhata Bay is een echte backpackers plek, terwijl Chintheche een wat exclusievere bestemming is.

Likoma Island is gelegen in het Mozambikaanse deel van het meer, maar behoort tot Malawi. Dit eiland is de meest exclusieve bestemming van de gehele regio en is alleen te bereiken per safari vlucht. Het eiland is 17 km2 groot en biedt witte zandstranden en kraakhelder water.


Liwonde National Park

Liwonde National Park is het meest wildrijke park van Malawi en is gelegen in het zuiden, nabij Lake Malawi, aan de Shire River. De Shire River is de levensader van het park en is het gehele jaar voorzien van water. Het park bestaat uit savannes en bosachtige gebieden en is vrijwel het gehele jaar door groen. Doordat het park vruchtbare gebieden heeft, alsmede drogere en dorre gebieden, wordt het wild vrij makkelijk gespot. Er leven hier o.a. olifanten, zebra's, giraffen, hartebeesten, impala's en andere gazelle soorten. Tevens kunt u vele vogelsoorten bewonderen. In de Shire River kunt u nijlpaarden en krokodillen aantreffen. Een boot safari is 1 van de meest populaire activiteiten in dit park. Daarnaast kunt u hier een wandel safari maken of een game drive maken per 4WD.

Binnen Liwonde National Park is een Rhino Sanctuary gecreëerd, waar met grote regelmaat de zwarte neushoorn wordt gespot. Hier kunt u een game drive maken of een bijzondere rhino tracking ondernemen.


Majete Wildlife Reserve

In het Majete Wildlife Reserve kunt u de "Big Five" tegenkomen. Dit reservaat bestaat voornamelijk uit bos, struikgewas, moerassen en lagunes en is samen met Liwonde National Park 1 van de meest wildrijke parken van Malawi. U kunt hier o.a. leeuwen, luipaarden, zwarte neushoorns, olifanten en kudu's spotten. De Shire River stroomt tevens door dit reservaat en omdat dit de laagste regio van Malawi is, wil deze in het regenseizoen nog wel eens overstromen. De aanwezigheid van het vele water zorgt voor veel wild, in de rivier leven krokodillen en nijlpaarden. Tijdens de reguliere game drives alsook tijdens de boot safari's komt u veel wild tegen en kunt u vele vogelsoorten bewonderen. Ook kunt u in dit reservaat wandel safari's ondernemen.


Nyika Plateau National Park

Ver in het noorden, nabij de grens met Tanzania, ligt het Nyika Plateau National Park. Nyika torent tot wel 2500 meter boven de omgeving uit en betekent "plek waar het water vandaan komt". Het plateau bestaat uit ruige, glooiende graslanden en de natuur, vergezichten en het wild zijn hier prachtig. Er leven o.a. zebra's, olifanten, leeuwen, luipaarden en elanden en tijdens het regenseizoen komen wel 200 soorten orchideeën tot bloei in de graslanden. Tevens biedt dit park diverse watervallen, forelvijvers en een meer.


Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve heeft in 2010 "een injectie" gehad van de Wereldbank en daaropvolgend heeft NGO African Parks de verantwoordelijkheid overgenomen. Het streven is om dit reservaat als 1 van de meest succesvolle conservatie projecten de geschiedenis in te laten gaan. Het reservaat is 1800 km2 groot en u vindt hier o.a. olifanten en verschillende gazelle soorten. In dit reservaat kunt u prachtige wandelingen maken. De Bua rivier is de levensader van het reservaat en vogelliefhebbers komen hier volop aan hun trekken.


Kasungu National Park

Het Kasungu National Park ligt in het westen van Malawi en grenst aan Zambia. Het park is 2100 km2 groot en bestaat uit bossen en struiken met af en toe stukken open grasland. Olifanten en antilopen komen hier veelvuldig voor, maar ook kleine kuddes buffels, zebra's, luipaarden, hyena's en jakhalzen kunt u hier tegenkomen. In Lake Lifupa leven vele nijlpaarden en ook voor vogelaars is dit park interessant.


Lengwe National Park

Het Lengwe National Park is 900 km2 groot en ligt ten zuiden van Majete. Het park bestaat voornamelijk uit struikgewas afgewisseld met een aantal loofbossen. Buiten het regenseizoen is dit park een heel dor gebied, dit biedt uitstekende mogelijkheden om wilde dieren te spotten, omdat de dieren zo gedwongen worden om de weinige permanente wateren in dit park op te zoeken. In het oostelijke deel van het park liggen enkele waterbronnen en hier zult u in de meeste gevallen diverse antilopensoorten zien. In dit park leven tevens o.a. luipaarden, bavianen, apen, wrattenzwijnen, buffels en hyena's. Tevens vindt u hier ongeveer 300 vogelsoorten.


Mwabvi Wildlife Reserve

Het Mwabvi Wildlife Reserve ligt in het zuiden van Malawi en is met 35 km2 het kleinste reservaat. Het is tevens het minst toegankelijke reservaat van Malawi, bij een bezoek is een 4WD noodzakelijk en naast game drives worden hier ook wandel safari's georganiseerd. Het wild is hier niet te vergelijken met de meer bekende parken in zuidelijk Afrika, al kunt u o.a. kudu's, impala's, buffels en andere antilopen aantreffen. Ook leven hier vele vogelsoorten.


Vwasa Wildlife Reserve

Het Vwasa Wildlife Reserve is 1000 km2 groot en ligt op de grens met Zambia. Het reservaat bestaat uit moerassen, vlaktes met rotspartijen, bossen en gebieden met struiken. Er leven bijna 300 vogelsoorten in dit reservaat en u kunt hier kuddes met olifanten en buffels aantreffen. Vlakbij de hoofdingang ligt Lake Kazuni, dit meer dient als thuisbasis voor de nijlpaarden.


Dzalanyama Forest Reserve

Het Dzalanyama Forest Reserve ligt op circa 40 kilometer ten zuid-westen van Lilongwe en u kunt hier prachtige wandelingen maken. Het reservaat heeft een oppervlakte van 989 km2 en herbergt 3 dominante boomsoorten, namelijk de Miombo boom, de Msuku boom en de Nyowe boom. Tevens leven hier ongeveer 300 vogelsoorten en ook de verscheidenheid aan flora is erg interessant met een aantal prachtige varens en orchideeën.


Mount Mulanje

Mount Mulanje is een spectaculair gebergte gelegen in het zuiden van Malawi. De berg bestaat uit een plateau op ongeveer 2000 meter hoogte en de 20 pieken liggen rond de 2500 meter hoogte, waarvan de hoogste piek 3002 meter hoog is. De regio kenmerkt zich door de groene thee- en suikerriet plantages en de traditionele Afrikaanse dorpjes. Door de hoogte is het hier overdag aangenaam en 's nachts fris. U kunt hier uitstekend wandelen over de verschillende wandelpaden en zelfs meerdaagse wandelingen zijn mogelijk.