GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Litouwen - Praktische Zaken

Geschiedenis

Litouwen is een land geweest dat door de eeuwen heen werd meegesleept in zeer veel oorlogen. Het land is dan ook vele malen vernietigd en weer opgebouwd. De belangrijkste bezetters van Litouwen waren Rusland, Duitsland en Polen. De Litouwse onafhankelijkheid dateert uit februari 1918, maar Litouwen is pas echt onafhankelijk geworden op 11 maart 1990, toen het land zich vrij wist te maken uit de Sovjet-Unie. Op 1 mei 2014 is Litouwen toegetreden tot de Europese Unie.


Staatsvorm

Litouwen is een parlementaire republiek met een gekozen president als staatshoofd. De presidentsverkiezingen worden om de vijf jaar gehouden. Een zittende president kan één keer worden herkozen.


Bevolking

De bevolking bestaat voor het grootste deel uit etnische Litouwers (ongeveer 83%). Daarnaast wonen er in Litouwen een groot aantal Polen en Russen.


Taal

De officiële taal van Litouwen is Litouws, daarnaast wordt er door de bevolking Pools en Russisch gesproken. De jonge generatie kan meestal ook Engels spreken.


Geloof

Het overgrote merendeel van de bevolking in Litouwen is Rooms-Katholiek.


Feestdagen

Litouwen kent de volgende feestdagen:

1 januari - Nieuwjaarsdag

16 februari - Onafhankelijkheidsdag 1918

11 maart - Onafhankelijkheidsdag 1990

maart/april - Goede Vrijdag, Paaszondag

14 juni - Dag van Rouw en Hoop (deportaties 1948)

6 juli - Dag van de Staat

23 augustus - Zwarte Band Dag

1 november - Allerheiligen

25 en 26 december - Kerstdagen


Winkel- en bankopeningstijden

Warenhuizen en winkels zijn gewoonlijk geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 15.00 uur. De meeste banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 12.00 uur.


Paspoort

U dient te beschikken over een geldig paspoort of identiteitskaart.


Geldzaken

In Litouwen betaalt men met de Euro. Pinnen bij winkels en geld opnemen bij bankautomaten vormt geen enkel probleem. Ook worden creditcards op veel plaatsen geaccepteerd.


Tijdsverschil

In Litouwen is het 1 uur later dan in Nederland.


Prijsniveau

Litouwen is een zeer betaalbaar land. De dagelijkse boodschappen zijn in Litouwen goedkoper dan in Nederland (zo'n 20 tot 30% goedkoper). Ook het prijspeil in restaurants ligt lager, hier kunt u nog genieten van een maaltijd voor minder dan € 10,-.


Fooien

Doorgaans is het geven van een fooi van 5 à 10% van de rekening gebruikelijk.


Gezondheid

De medische zorg in de grote steden is over het algemeen goed.


Veiligheid

In Litouwen is het erg veilig. Alleen in de grote steden zijn er, net zoals in Nederland en België, bepaalde plekken waar u beter niet 's avonds kunt komen.


Keuken

Als u van een stevige maaltijd houdt dan bent u in Litouwen op de juiste plaats, als basis van deze maaltijden gebruikt men de aardappel. De Litouwers kunnen hier de heerlijkste gerechten mee bereiden.

Enkele bekende gerechten zijn: Cepelinai (aardappelknoedels gevuld met gehakt, kaas of groenten), Blynai (aardappelpannenkoeken gevuld met vlees), Koldunai (noedels met een vulling van gehakt, paddenstoelen of kwark) en Sakotis cake.

De Litouwers drinken als alcoholische dranken voornamelijk bier, honinglikeur en wodka.


Drinkwater

Het water uit de kraan is niet overal drinkbaar. Koop liever flessen mineraalwater.


Voltage en stekkers

Het voltage is 220 volt. Sommige stopcontacten hebben een uitstekende aardpen. Randaardestekkers hebben daarom een extra gat nodig. Platte stekkers passen altijd. Vaak is een verloopstekker nodig.


Communicatie

U kunt op de meeste plaatsen bellen met uw mobiele telefoon, behalve in de zeer afgelegen gebieden. WiFi is beschikbaar in veel hotels en restaurants.


Barnsteen

Een van de belangrijkste handelsproducten van Litouwen is barnsteen, dit product wordt gezien als het goud van Litouwen. Baltisch barnsteen wordt al eeuwenlang aan de westkust gevonden, bewerkt en verhandeld. Barnsteen is het fossiele hars van prehistorische naaldbomen en kan verschillende kleuren hebben van lichtgeel tot donkerrood. Barnsteen is dan ook een populair souvenir.


Hoe er te komen

Vanuit Nederland kunt u met AirBaltic rechtstreeks naar Vilnius vliegen (meerdere malen per week). De vluchttijd bij een rechtstreekse vlucht bedraagt circa 2 uur en 45 minuten.

Zes dagen per week vaart er een ferry van Kiel naar Klaipéda (DFDS Seaways), de tocht duurt 23 uur.

Litouwen is tevens prima bereikbaar over de weg, de afstand tot de grens Polen-Litouwen bedraagt circa 1400 kilometer. Alle landen waar u door heen komt om Litouwen te bereiken zijn Europese landen.


Hoe er te reizen

Het openbaar vervoer in Litouwen is goed en goedkoop. Wel gaat het merendeel per bus.

Wilt u met uw eigen auto (of een huurauto) Litouwen verkennen, dan is dit prima te doen. De wegen in Litouwen zijn over het algemeen goed, de snelwegen en provinciale wegen zijn in de afgelopen jaren sterk gemoderniseerd. Op het platteland kan het voorkomen dat je op een grind- of zandweg terecht komt.


Afstandentabel

Vertrekplaats

Bestemming

Aantal kilometers

Vilnius

Trakai

25

Vilnius

Kaunas

92

Vilnius

Klaipéda

288

Vilnius

Druskininkai

129

Vilnius

Alytus

86

Vilnius

Utena

92

Vilnius

Marijampole

125

Vilnius

Panevezys

130

Vilnius

Siauliai

186

Vilnius

Taurage

201

Vilnius

Telsiai

240


Klimaat

Litouwen heeft een gematigd zeeklimaat en de gemiddelde temperatuur in Litouwen is 19 graden in juli en -3 graden in januari. In de winter kan het erg koud worden, plaatselijk wel tot -30 graden 's nachts. In de zomer kan de temperatuur landinwaarts oplopen tot 30 graden.

De maanden mei, juni, juli, augustus en september zijn de beste maanden voor een vakantie in Litouwen, al hebben de wintermaanden zeer zeker ook veel te bieden.


Klimaattabel

Vilnius

Gemiddelde laagste temperatuur

Gemiddelde hoogste temperatuur

Januari

-8

-2

Februari

-7

-1

Maart

-2

2

April

1

10

Mei

8

19

Juni

10

21

Juli

11

22

Augustus

11

21

September

8

17

Oktober

3

10

November

0

2

December

-5

0