GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Litouwen

Gewoonweg Reizen biedt de volgende mogelijkheden in Litouwen:

Op korte termijn zult u meer aanbod van vakanties in Litouwen op deze website vinden zoals de mogelijkheden voor self-drives.


Litouwen is de grootste Baltische staat en is dunbevolkt. Litouwen is sinds 1990 onafhankelijk. Het biedt een kustlijn van circa 90 kilometer met mooie stranden, bestaat voor ongeveer 1/3 uit bos en heeft enkele grote natuurparken en talrijke meren. In Litouwen wordt veel barnsteen gevonden, ook wel het baltisch goud genoemd. Wanneer u op zoek bent naar een land met een zeer rijke historie, indrukwekkende steden, veel bezienswaardigheden en een prachtige natuur dan moet u Litouwen zeker niet overslaan!


HOOGTEPUNTEN


Vilnius

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en ligt in het zuidoosten aan de rivieren de Vilnelé en de Neris. In 2009 was Vilnius 1 van de 2 culturele hoofdsteden van Europa. De historische binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en biedt een wirwar van kleine straatjes, meer dan 40 kerken en huisvest 1 van de oudste universiteiten in dit deel van Europa. Hoewel Vilnius vaak een barokke stad wordt genoemd, zult u hier tevens gotische, renaissance, neoclassicistische en vele andere bouwstijlen vinden.

De hoofdstraat van Vilnius is de Gediminasboulevard, deze loopt van het Kathedraalplein naar de Neris. Aangrenzend aan het oude centrum ligt de wijk Uzupis, waar veel kunstenaars wonen. Qua sfeer valt het te vergelijken met de Amsterdamse Jordaan. Vilnius verkent u het beste te voet.

Breng zeker een bezoek aan het KGB museum, de Kathedraal van Vilnius, de Petrus en Paul Kerk, de St. Anne Kerk, het Gediminas Kasteel en het Artillerie Bastion.

Tevens kunt u uitstekend winkelen in Vilnius en u vindt er vele restaurants en bars.


Kaunas

Kaunas is, na Vilnius, de tweede stad van Litouwen en wordt omringd door 7 regionale parken. De stad ligt op de plek waar de rivieren Neris en Nemunas samenkomen en het gebied kent vele 15e en 16e eeuwse huizen. Kaunas biedt vele bezienswaardigheden zoals Kaunas Castle, St. Peter & Paul Kathedraal, de Jezuïetenkerk, Vytautas de grote kerk en het Perkuno huis. De oude stad is 1 van de mooiste plaatsen in Kaunas en rond het Rotuse plein bevinden zich vele mooie historische gebouwen.


Rumšiškės - Het nationaal openlucht museum

Het nationaal openlucht museum ligt op circa 25 kilometer van Kaunas. Op een gebied van 175 hectare bevinden zich ongeveer 140 huisjes, boerderijtjes en andere gebouwen, die dateren uit de tweede helft van de achttiende eeuw tot aan de eerste helft van de twintigste eeuw. Het museum ademt de sfeer van de negentiende en twintigste eeuw in Litouwen. U kunt de huisjes van binnen bekijken en op het terrein van het museum worden regelmatig etnische festivals en concerten georganiseerd.

Het Pažaislis klooster

Dit klooster, gelegen aan de rand van Kaunas, is 1 van de mooiste barokke gebouwen in Litouwen, gemaakt in 1664 onder supervisie van Italiaanse meesters uit Florence: Michelangelo Palloni, Joan Merli en Pietro Perti. Het gebouw staat op een rustige plaats, in een prachtige natuur. U kunt hier tevens overnachten in het hotel welke voor het klooster ligt.


Klaipéda

Klaipéda is de 3e stad van Litouwen en tevens de oudste stad en ligt op circa 300 kilometer van Vilnius. De stad heeft een Duitse uitstraling en er komen hier dan ook veel Duitse toeristen. Door de stad loopt de rivier Dane.

De oude stad heeft met kinderkopjes aangelegde straten en antieke lantaarnpalen, u vindt hier vele houten gebouwen met een Duitse uitstraling, het hart van de stad is Theatre Square. In het nieuwe gedeelte van de stad, ten noorden van de oude stad, bevindt zich het klokkenmuseum. Tevens vindt u in Klaipéda vele winkels, restaurants en bars.

De haven van Klaipéda is de noordelijkste ijsvrije zeehaven aan de oostelijke kust van de Baltische Zee en de haven is 24 uur per dag en 7 dagen per week in bedrijf.


Palanga

Palanga is een voormalig vissersdorp en is gelegen aan de Baltische Zee. Tegenwoordig is het de meest bekende badplaats van Litouwen en biedt een ongeveer 10 kilometer lang wit zandstrand. Verder staat Palanga bekend om de pier, verschillende mineraalbaden, festivals en concerten. Vanaf de pier heeft u een prachtig uitzicht op de duinen, het strand en de Baltische Zee. 

Het Barnsteen Museum bevindt zich in het botanische park van Palanga. Hier kan men meer leren over het ontstaan van barnsteen en de rol van barnsteen in de geschiedenis en cultuur. Het botanische park is 1 van de mooiste parken van Litouwen en heeft een oppervlakte van circa 100 hectare.


Druskininkai

Druskininkai is het bekendste kuuroord in Litouwen en is de meest zuidelijke stad van het land. De plaats staat bekend om de geneeskrachtige waterbronnen. Het is een klein stadje met 12 mineraalwaterbronnen, verschillende parken, kuuroorden en 2 prachtige meren. Het gebied in en rondom Druskininkai is uitstekend geschikt om per fiets of al wandelend te verkennen, er zijn diverse routes uitgezet. Tevens vindt u in Druskininkai een Aqua Park en een Snow Arena.

In de buurt van Druskininkai ligt Gruto Parkas; een beeldenpark met oude Sovjetbeelden en een museum over de Sovjet overheersing. Ook in de buurt bevindt zich het Klooster van Liskiava.


Trakai

Trakai was in vroegere tijden de hoofdstad van Litouwen. Trakai staat tegenwoordig bekend om de vele houten huizen die worden omringd door meren. Het bekendste en grootste meer is Galve, op 1 van de vele eilandjes in dit meer staat het prachtige kasteel van Trakai. Via 2 houten bruggen is het kasteel te bereiken. In het kasteel bevindt zich een historisch museum. Verdere bezienswaardigheden in Trakai zijn de houten huizen in de Karaimu straat, het Klooster van Dominicanen, het voormalig postkantoor en de Kerk van de gezegende maagd Maria. Trakai wordt omringd door het Trakai Nationaal Park, het kleinste van de 5 Nationale Parken in Litouwen.


Kruisberg

De Berg van Kruizen of Kruisberg is een zeer bekend bedevaartsoord en ligt ongeveer 12 kilometer ten noorden van de stad Siauliai. Paus Johannes Paulus II heeft een bezoek aan de Kruisberg gebracht in 1993 en noemde de plaats "een plek voor hoop, vrede, liefde en opoffering".


Dzukijos Nationaal Park

Dit Nationale Park ligt in het zuidoosten van Litouwen en is circa 58.519 hectare groot. Het is het grootste Nationale Park van Litouwen. Het centrum van dit park is het dorpje Marcinkonys, dit is een mooi dorpje met vele houten huisjes. In het gebied zijn verschillende wandel-, fiets- en autoroutes uitgezet.


Aukstaitijos Nationaal Park

Dit Nationale Park ligt in het noordoosten van Litouwen in een omgeving die rijk is aan bossen en meren. Het park beslaat een gebied van circa 40.570 hectare en u vindt hier talrijke meren en beekjes. Er komen hier bijna 60 zoogdiersoorten voor, zoals elanden, edelherten, wilde zwijnen, otters, lynxen, bevers en wolven. Tevens leven er hier bijna 195 verschillende vogelsoorten.


Kursiu Nerija Nationaal Park

Dit Nationaal Park wordt ook wel Koerse Schoorwal (een lange, smalle landtong) genoemd en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Koerse Schoorwal is 98 kilometer lang en maximaal 2.8 kilometer breed. De toegang tot dit Nationale Park is beperkt tot 2000 bezoekers per dag.


Nemuno Deltos Park

De delta van de Nemunas rivier is het enige natuurlijke deltagebied in de Baltische Staten en hierdoor zeer waardevol. Het gebied is circa 30.000 hectare groot en bestaat o.a. uit laagvenen, hoogvenen, bossen, visvijvers en enkele meren. De Nemunas delta staat op de trekroute van veel vogelsoorten.


Zemaitijos Nationaal Park

Dit Nationale Park ligt in het westen van Litouwen, u vindt hier grote meren en bossen en vele verschillende planten- en diersoorten. Het park heeft een oppervlakte van circa 21.720 hectare. In dit park zijn verschillende routes uitgezet die u te voet, per fiets of per auto kan volgen.


Krekenava Park

In dit park heeft u de unieke kans om bizons te spotten. U kunt deze dieren bekijken vanaf een platform en een gids kan u alles vertellen over deze dieren.