GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Praktische zaken - Israël

Geschiedenis

De staat Israël werd in 1948 gesticht na bijna 2000 jaar Joodse diaspora en 55 jaar van zionistische actie. Sinds de oprichting van de zionistische beweging eind 19e eeuw verhuisde een steeds groter deel van de Joodse wereldbevolking naar Israël. Reeds vóór en na de onafhankelijkheid van Israël zijn er conflicten en oorlogen met de Palestijnen en de Arabische buurlanden en wordt er onderhandeld over vrede. De democratie heeft te maken met oorlog, etnische en religieuze conflicten, internationale boycots, massale immigratie en terreuraanvallen. Vanwege de immigratie woonde in 2000 ongeveer 40% van alle Joden in Israël.


Staatsvorm

Israël is een parlementaire democratie.


Bevolking

In Israël is ongeveer 80% van de bevolking joods en 20% van de bevolking niet-joods, meest Arabier. Een derde deel van de Joden komt oorspronkelijk uit Europa of Amerika.


Taal

De officiële talen in Israël zijn het moderne Hebreeuws en het Arabisch. Engels is de 3e, niet officiële, taal.


Geloof

Het merendeel van de bevolking hangt het Jodendom aan. Het grootste gedeelte van de Arabieren is islamitisch, de rest is christelijk. Verder kent Israël nog Bedoeïenen, Druzen en enkele kleinere geloofsgroepen.


Winkel- en bankopeningstijden

De meeste winkels zijn geopend van zondag t/m donderdag van 09.00 uur t/m 19.00 uur. De winkels gaan vrijdag op het einde van de ochtend dicht en op zondagochtend weer open. De winkels sluiten tevens in de middag vóór het begin van Joodse feestdagen en blijven dan tijdens die feestdagen gesloten.

Cafés en restaurants die geen koosjere maaltijden aanbieden, blijven op zaterdag meestal open.

De meeste banken zijn van zondag t/m donderdag open van 08.30 uur t/m 12.00 uur en op zondag, dinsdag en donderdag van 16.00 uur t/m 18.00 uur. Op vrijdagen en Joodse feestdagen zijn de banken 's ochtends open van 08.30 uur t/m 12.00 uur. Alle banken zijn gesloten op de Sabbat.


Paspoort

Voor Nederlanders geldt dat zij een paspoort nodig hebben welke bij aankomst in Israël nog minimaal 6 maanden geldig is.

Bij aankomst in Israël krijgt u een visum in de vorm van een stempel in uw paspoort. U kunt ervoor kiezen het entreevisum op een apart inlegvel te laten plaatsen. Er zijn namelijk een aantal landen, waaronder Syrië, Libanon en Iran, die u de toegang tot hun grondgebied ontzeggen als u een stempel van Israël in uw paspoort heeft. Israël weigert niemand de toegang tot het land op basis van stempels in het paspoort.


Geldzaken

De munteenheid van Israël is de Nieuwe Israëlische Shekel (NIS), afgekort tot shekel. Geldautomaten vindt u onder meer bij banken. In de meeste winkels, restaurants en hotels kunt u betalen met een creditcard.


Tijdsverschil

In Israël is het 1 uur later dan in Nederland.


Fooien

In Israël is het voornamelijk in restaurants gebruikelijk om een fooi van circa 12% van de rekening te geven. Taxichauffeurs en hotelpersoneel verwachten in het algemeen ook een fooi.


Gezondheid en vaccinaties

Israël is een echt westers land waar de gezondheidszorg op een hoog niveau staat. Het is vergelijkbaar met het beste dat Noord-Amerika en West-Europa te bieden heeft. Bijna iedereen die in de gezondheidszorg werkzaam is begrijpt en spreekt goed Engels.


Keuken

De keuken in Israël is zeer gevarieerd. De mediterrane keuken met vers fruit, groenten en zuivel is veruit de belangrijkste. Vis zult u ook regelmatig tegenkomen op de menukaart.

Voor Joden is het belangrijk dat het eten koosjer bereid is, oftewel rein. Het vlees uit de joodse keuken is dan ook uitsluitend afkomstig van gevogelte of herkauwend vee zoals koeien, schapen en geiten. Het is volgens oude wetten van de Joden verboden om zuivel- en vleesproducten gezamenlijk te eten. Varkensvlees is taboe voor de Joden.


Drinkwater

Het water uit de kraan is veilig te drinken.


Voltage en stekkers

Israël gebruikt 220 volt. De meeste stopcontacten in Israël hebben drie gaten, maar meestal passen de Europese dubbele stekkers er ook op. Om alles uit te sluiten wordt aangeraden om een wereldstekker mee te nemen.


Communicatie

Uw mobiele telefoon werkt prima in Israël (mits geprogrammeerd voor internationale diensten).

Vanuit bijna elk hotel heeft u toegang tot internet en internetcafés zijn overal te vinden.


Kleding

Wanneer u in de zomer Israël bezoekt wordt aangeraden om lichte kleding en zwemkleding mee te nemen. Warme kleding en paraplu's zijn in de wintermaanden geen overbodige luxe.


Hoe er te komen

Met El Al kunt u rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Tel Aviv, Israël vliegen. De gemiddelde vluchttijd bedraagt 4.5 uur.

Tevens is het mogelijk om met andere luchtvaartmaatschappijen naar Israël te vliegen, een overstap is dan meestal noodzakelijk.

               

Hoe er te reizen

Israël is een klein land en dat maakt het gemakkelijk om in een relatieve korte tijd van de ene plaats naar de andere te reizen.

Het openbaar vervoer is goed geregeld. Bussen zijn de meest populaire vorm van openbaar vervoer in Israël, zowel binnen als buiten de steden. De bussen zijn comfortabel, rijden vaak en regelmatig en zijn redelijk van prijs. Israel Railways heeft een uitgebreid treinennetwerk en de treinen zijn comfortabel.

Overal in Israël zijn taxi's beschikbaar, ze rijden zowel binnen als buiten de steden. De tarieven voor taxidiensten tussen steden zijn standaardtarieven die bepaald zijn door het Israëlische Ministerie van Vervoer. Reist u van stad naar stad dan is het ook mogelijk om gebruik te maken van een collectieve taxibus voor maximaal 9 personen (sheroet).


Autohuur

In Israël kunt u prima een auto huren en zelf op ontdekking gaan in het land. De wegen zijn er goed, er wordt rechts gereden, de bewegwijzering is ook in het Engels en de afstanden zijn klein.


AfstandentabelJerusa
lem

Massa

da

Tel

Aviv

Netan

ya

Naza

reth

Tibe

rias

Haifa

Eilat

307

214

354

385

444

473

427

Jerusa

lem

-

90

59

93

131

176

131

Massada

90

-

153

171

230

242

213

Tel Aviv

59

153

-

29

102

131

95

Netanya

93

171

29

-

72

100

58

Nazareth

131

230

102

72

-

29

37

Tiberias

176

242

131

100

29

-

57

Haifa

131

213

95

58

37

57

-


Klimaat

Israël kent 2 seizoenen, namelijk een hete, droge zomerperiode (april t/m oktober) en een koude, natte winterperiode (november t/m maart). Er is relatief veel regenval in het noorden en midden van het land, terwijl het in de Negev woestijn zelden en in het zuidelijke Eilat bijna nooit regent.

Het land kan worden verdeeld in 3 klimaatzones: het klimaat in het centrale en noordelijke gedeelte van Israël is overheersend mediterraan en wordt gekenmerkt door hete zomers en regenachtige winters. De kustvlakte is vochtig in de zomer en aangenaam in de winter, terwijl in de bergen de zomers droog zijn en het in de winter behoorlijk koud kan worden.


Gem. temp.

Eilat

Jeruzalem

Tiberias

Tel Aviv

januari

16

10

16

16

februari

20

11

16

16

maart

23

15

19

18

april

28

19

22

21

mei

30

24

27

25

juni

33

27

30

27

juli

34

28

32

29

augustus

34

28

32

29

september

31

26

30

29

oktober

28

24

26

26

november

25

18

21

22

december

20

12

17

17