GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Praktische zaken - IJsland

Geschiedenis

De eerste bewoners van IJsland waren de Vikingen die zich ongeveer 1100 jaar geleden voorgoed vestigden op dit eiland. De huidige IJslanders stammen dan ook direct af van die eerste Vikingen en spreken nog steeds hun taal.


Staatsvorm

IJsland heeft een parlementaire democratie met een gekozen president als staatshoofd. Iedere vier jaar worden nieuwe verkiezingen gehouden.


Bevolking

IJsland is ongeveer 3x zo groot als Nederland, maar heeft slechts circa 323.000 inwoners, waarvan circa 118.000 in de hoofdstad Reykjavík woont.


Taal

De officiële taal is het IJslands. De meeste bewoners spreken goed Engels.


Geloof

Ruim 73 procent van de IJslanders is lid van de Evangelisch-Lutherse Kerk.


Winkel- en bankopeningstijden

Banken in de grotere steden zijn doorgaans geopend van maandag t/m vrijdag van 09.15 uur tot 18.00 uur. Winkels zijn doorgaans geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 18.00 uur.


Paspoort

Voor Nederlanders geldt dat zij een geldig paspoort (of identiteitskaart) nodig hebben.


Geldzaken

De munteenheid op IJsland is de IJslandse kroon. Geldautomaten vindt u in de grotere plaatsen. In de meeste restaurants en hotels kunt u betalen met een creditcard.


Tijdsverschil

In IJsland is het in de winter 1 uur vroeger dan in Nederland en in de zomer 2 uur vroeger dan in Nederland.


Fooien

In IJsland is het niet gebruikelijk om fooien te geven.


Gezondheid en vaccinaties

De medische voorzieningen op IJsland zijn goed te noemen. Doordat het binnenland dunbevolkt is is het vaak lang rijden naar een medische post. Grotere ziekenhuizen vindt u in o.a. Reykjavík en Akureyri.


Keuken

Veel IJslandse gerechten worden bereid met vis en lamsvlees. Vis wordt doorgaans gerookt, gedroogd, gekookt of gebakken. Lamsvlees wordt geroosterd of gekookt gegeten. Bijzondere traditionele gerechten zijn hangikjöt (gedroogd schapenvlees), gezouten kabeljauw, papegaaiduiker en een melkproduct genaamd skyr (een yoghurt van afgeroomde melk geserveerd met room en bosbessen). Maar uiteraard zijn er ook vele mogelijkheden in internationale restaurants. Koffie is een nationaal begrip in IJsland.


Drinkwater

Het water uit de kraan is veilig te drinken.


Voltage en stekkers

IJsland gebruikt 220 volt. U heeft geen wereldstekker nodig in IJsland.


Communicatie

Een mobiele telefoon werkt in de bewoonde streken en langs de ringweg. In het onbewoonde binnenland van IJsland is geen bereik. In de grotere steden zijn internetcafés. Meer en meer hotels bieden WiFi aan.


Kleding

In welke tijd van het jaar u ook naar IJsland gaat, neem altijd warme en waterbestendige kleding mee. Het weer kan op elk moment van het jaar snel omslaan. Denk ook aan zwemkleding en aan een paar stevige schoenen.


Hoe er te komen

Via Denemarken (Hirthals) kunt u IJsland met de veerboot (Smyril Line) bereiken. IJsland is per vliegtuig te bereiken met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam met Icelandair, deze vlucht duurt ongeveer 3 uur.

               

Hoe er te reizen

De belangrijkste weg van IJsland is de ringweg, wegnummer 1, die bijna 1335 kilometer lang is en deze weg is bijna geheel geasfalteerd. Op de ringweg kan tot begin mei nog sneeuw liggen. Veel van de hooglandwegen en bergwegen zijn alleen geschikt voor auto's met vierwielaandrijving (4x4), sommige wegen hebben veel gaten in het wegdek en het kan voorkomen dat u een rivierbedding moet doorkruisen. De wegen in het binnenland worden pas geopend indien ze geheel sneeuwvrij en hersteld zijn.

Reizen per bus is een goed alternatief als u liever niet zelf rijdt. Er zijn in totaal 22 busbedrijven in IJsland. In de zomer rijden de bussen de hele ringweg rond. De bussen in Reykjavik vertrekken overdag om de 15 of 20 minuten en later op de dag, in de avond, om de 30 minuten. Een busritje heeft een vaste prijs en dient met gepast geld betaald te worden.


Autohuur

Denkt u eerst goed na over wat voor een reis u wilt gaan maken. Wilt u de Hooglanden verkennen dan heeft u een 4x4 nodig. Blijft u op de ringweg dan is een 2-wiel aangedreven auto prima.


Afstandentabel


Reykjavík

Vík

186

Jökulsárlón

379

Hófn

458

Borganus

75

Varmahlid

295

Akureyri

389

Husavík

479


Klimaat

IJsland kent een zeeklimaat met milde winters en koele zomers. De gemiddelde zomertemperatuur ligt tussen de 12 en 15 graden. In september kan het al sneeuwen en vaak waait er vanaf de oceaan een harde wind. Het wordt echter meestal niet kouder dan -5 graden.


Daglicht

In de zomer zijn er lange dagen en nachten met veel licht. In het midden van de zomer gaat de zon bijna niet onder en ligt het gemiddeld aantal uren daglicht tussen de 18 en 20.5 uur.

De winter is een "donkere" periode met slechts 3 tot 4 uur daglicht per etmaal, dit duurt van midden november tot eind januari.


Noorderlicht

Het Noorderlicht, aurora borealis, is een natuurverschijnsel dat in IJsland veelvuldig te zien is. Het ontstaat doordat er electrisch geladen deeltjes door de zon met hoge snelheid in het heelal worden geslingerd. Deze deeltjes buigen onder invloed van het magnetisme van de aarde af naar de polen waar ze botsen op moleculen in de atmosfeer en licht gaan geven. De beste tijd om het Noorderlicht te zien is tussen half september en eind maart.