GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

IJsland

Gewoonweg Reizen biedt de volgende mogelijkheid in IJsland:

Op korte termijn zult u een groot aanbod van vakanties in IJsland op deze website vinden.

Wilt u op vakantie naar IJsland? Neem dan contact op en Gewoonweg Reizen regelt het voor u!


IJsland is een relatief jong vulkanisch eiland en een echte vakantiebestemming voor natuurliefhebbers, vogelliefhebbers en liefhebbers van sportieve activiteiten. Reykjavík is de hoofdstad van IJsland en dit is momenteel 1 van de meest trendy steden van Europa.

IJsland heeft veel spectaculaire vulkanische bezienswaardigheden zoals geisers en hotsprings, de grootste gletsjers van Europa, prachtige watervallen, diepe fjorden, woestijnen van lava en as, het noorderlicht en de middernachtzon. Bomen zult u er zeer weinig aantreffen, de uitgestrekte steen- en zandwoestijnen zijn voornamelijk begroeid met mos.

In het voorjaar komt de natuur tot leven en de afgesloten bergwegen in het binnenland worden dan weer opengesteld. In september kunnen de eerste sneeuwvlokken al weer vallen en de onverharde wegen worden dan weer afgesloten. In deze winterperiode is het in Reykjavík en Zuid IJsland erg gezellig en dus beslist een bezoek waard.


HOOGTEPUNTEN


Reykjavík

Reykjavík is de noordelijkste hoofdstad van de wereld en is de meest bezochte stad van IJsland. Reykjavík ligt langs de Atlantische Rug met op de achtergrond de Esja, een indrukwekkende berg. Het is een moderne stad en heeft trendy winkels, diverse musea en goede restaurants.

Het oude centrum kunt u het beste te voet verkennen, wandel naar de mooie kathedraal Hallgrimskirkja en door de winkelstraat Laugavegur of loop omhoog over de Skólavördurstigur van waar u een mooi uitzicht heeft over de gekleurde huizen naar de baai Faxafloi. Neem ook een kijkje bij het stadsmeer Tjörnin waaraan het stadhuis ligt en bij het Höfdihuis waar de topontmoeting tussen Reagan en Gorbatsjov plaatsvond. Wanneer u geïnteresseerd bent in de vulkanische geschiedenis van IJsland, breng dan zeker een bezoek aan de populaire Red Rock Cinema en geniet hier van de "Vulkaan Show". In het Nationaal Museum van IJsland is veel vinden over het bijzonder interessante verleden van deze streek. Vanuit Reykjavík kunt u diverse excursies maken, zoals een walvissafari, een paardrijtocht of gletsjerwandelen.


Blue Lagoon

De Blue Lagoon ligt op korte afstand van het vliegveld Keflavík, in het natuurgebied Reykjanes midden in een lavaveld. Het is een heerlijk geothermisch bad waar het water een temperatuur heeft van 39 graden. Het water in de spa is afkomstig uit diepe gaten, die zich op wel 2000 meter diepte bevinden. Dit heilzame, warme bronwater wordt gebruikt om de spa te vullen. Het unieke ecosysteem zorgt voor de tropische blauwe kleur van het water.


Het Zuidwesten

In het Zuidwesten van IJsland vindt u het Thingvellir National Park, hier vergaderde het IJslandse parlement al in 930. In Thingvellir werd in 1944 IJslands onafhankelijkheid uitgeroepen. Op korte afstand ligt Geysir, het gebied van de springbronnen. Dit natuurwonder fascineert bezoekers met zijn adembenemende schoonheid. Wanneer u boven bij de beroemde waterval Gullfoss staat dan heeft u een prachtig uitzicht over de brede kloof waar het water van een hoogte van 32 meter in twee trappen met donderend geraas naar beneden stort. De twee grote gletsjers, Eyjafallajökull en Mýrdalsjökull, vormen de oorsprong van talloze gletsjerrivieren en watervallen, zoals de Skógafoss, een waterval met een vrije val van 60 meter hoogte.


Het Zuidoosten

In het Zuidoosten vindt u de immense ijskap Vatnajökull, dit is de grootste gletsjer van IJsland met een oppervlakte van 8300 km2 en een dikte van ongeveer een kilometer. Deze gletsjer bedekt zo'n 8% van het totale oppervlakte van IJsland. Het gletsjermeer Jökulsárlón is 1 van de bekendste attracties van IJsland en ligt ten zuiden van de Vatnajökull gletsjer. Het meer is circa 250 meter diep en u ziet hier ronddrijvende ijsbergen. Op dit meer kunt u een boottocht maken. Het Skaftafell National Park ligt tussen de gletsjers Skeidarájökull en Skaftafellsjökull in en bestaat grotendeels uit gletsjerijs. Vanaf het bezoekerscentrum lopen diverse wandelpaden naar de Skaftafellgletsjer en naar de waterval Svartifoss. Het plaatsje Vík ligt aan een zwart zandstrand en op de rotswanden in de omgeving nestelen veel vogels. Het meest zuidelijke puntje van IJsland, Dyrhólaey, ligt op circa 30 minuten rijden van het dorpje Vík.


Het Oosten

De belangrijkste stad in het Oosten van IJsland is Egilsstadir en deze stad ligt vlakbij het meer Lagarfjlót, welke omringd wordt door bossen, ravijnen en watervallen. Alle wegen in het Oosten van IJsland waaieren uit vanaf deze plaats. Het meer Lagarfjlót is het op 2 na grootste meer van IJsland. Het meer Mývatn kunt u al van verre zien liggen door de rookpluimen die bij het meer opstijgen. Rondom het meer ligt een spectaculair landschap met kratertjes, borrelende modderpoelen, kokend hete bronnen en helgele zwavelafzettingen. Mývatn is 1 van de droogste en zonnigste plaatsen en staat bekend om een enorm rijk vogelleven. Het plaatsje Húsavík ligt aan de Skjálfandi baai en hier bevindt zich de belangrijkste haven waar alles draait om de walvis. Breng hier ook een bezoek aan het walvismuseum.


Het Noorden

De plaats Akureyri is het culturele centrum van het noorden en hier vindt u een universiteit, vele musea, een botanische tuin en interessante historische gebouwen. Het is de op 1 na grootste stad van IJsland en is gelegen aan het Eyjafjördur-fjord. Het oudste gebouw van Akureyri is het Laxdalshus, dat gebouwd is in 1795. Ten westen van Akureyri stijgt de ringweg van zeeniveau naar het bergplateau Öksnadalsheidi op circa 1100 meter, waarna de afdaling begint naar Varmahlid aan de Skagafjördur.


Snaefellsnes

Snaefellsnes is het grootste schiereiland van IJsland welke bestaat uit een langgerekte bergrug met als hoogste punt de 1446 meter hoge Snaefellsjökull. Langs de kust vindt u zandstranden en leuke haventjes. Vanuit Stykkishólmur vertrekt de ferry naar de Westfjorden.


Westfjorden

De Westfjorden zijn het dunst bevolkte gebied van IJsland. Isafjördur is de belangrijkste plaats van de Westfjorden en u vindt hier een maritiem museum. Het is een klein, gezellig stadje welke beschut ligt in een dal tussen diverse hoge bergen. Vanuit hier kunt u gaan zee-kajakken of een bootexcursie maken naar het eilandje Vigur op circa 35 minuten varen. De Látrabjarg, het meest westelijke puntje van Europa, is een 440 meter hoge rotswand. Hier nestelen miljoenen zeevogels en broeden papegaaiduikers.


De Hooglanden

De Kjölur route is de best begaanbare route in de Hooglanden, omdat er geen grote rivieren overgestoken hoeven te worden. Deze route voert langs 1 van de 3 belangrijkste bergwegen in IJsland. Halverwege de route vindt u de warme oase Hveravellir, een prachtig hete bronnengebied. De hooglandroute over de Sprengisandur is alleen begaanbaar met een 4x4, de weg gaat tussen de gletsjers Hofsjökull en Vatnajökull en in het noorden komt de weg langs de waterval Aldeyjarfoss, die zich over imposante basaltzuilen naar beneden stort. Landmannalaugar is genoemd naar de warmwaterbronnen en de hoofdkrater is de berg Brennisteinsalda. Dit is al eeuwen 1 van de favoriete plekken in IJsland voor een bad midden in de natuur. Het gebied heeft een aantal bijzondere, geologische eigenschappen en de vele bergen in de omgeving vertonen een breed spectrum aan kleuren.