GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Praktische zaken - Groot-Brittannië

Geschiedenis

Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië ontstond bij wet van 1707: onder deze eerste Act of Union hielden Engeland en Schotland op als zelfstandige landen te bestaan. Wales is nooit als geheel een zelfstandig land geweest; de al in de 12e en 13e eeuw geleidelijk onderworpen Welshe prinsdommen werden in 1535/1542 bestuurlijk bij Engeland gevoegd.

Staatsvorm

Groot-Brittannië is een constitutionele monarchie met een staatshoofd.


Bevolking

De bevolking in Groot-Brittannië bestaat voor 91% uit Britten, te weten 81% Engelsen en 9.6% Schotten. Naast dit aantal zijn er nog grote immigrantengroepen aanwezig, veelal uit Pakistan, India, China, Ierland, Australië en Bangladesh.


Taal

In Groot-Brittannië spreekt men Engels. Maar er wordt ook Welsh (Wales), Gaelic en Scots (Schotland) gesproken.


Geloof

Ongeveer 57% van de bevolking hanteert het Anglicaans geloof, 15% is protestants en 13% is katholiek. Verder zijn er nog hindoes, joden, boeddhisten en sikhs.


Winkel- en bankopeningstijden

Winkels zijn over het algemeen geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 17.30 uur. Op zondag zijn de winkels in Schotland veel vaker open dan in de rest van Groot-Brittannië.

De Britse pubs zijn van maandag t/m zondag geopend van 11.00 uur tot 23.00 uur. In de steden zijn pubs vaak al om 09.00 uur open voor het ontbijt.

De banken zijn over het algemeen geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. De meeste banken hebben pinautomaten en accepteren de meeste creditcards.


Paspoort

Voor Nederlanders geldt dat zij een paspoort of een identiteitskaart nodig hebben, geldig tot na uw verblijf.


Geldzaken

Het wettige betaalmiddel in Groot-Brittannië is het Britse Pond. In alle grotere plaatsen zijn pinautomaten aanwezig. Creditcards worden vrijwel overal in Groot-Brittannië geaccepteerd.


Tijdsverschil

In Groot-Brittannië is het 1 uur vroeger dan in Nederland.


Fooien

Bedienend personeel, hotelpersoneel, taxichauffeurs en kofferdragers verwachten een fooi van ongeveer 10% tot 15%. In de pub zijn fooien niet gebruikelijk.


Gezondheid en vaccinaties

De medische zorg in Groot-Brittannië is prima. Voor uw bezoek aan Groot-Brittannië zijn geen vaccinaties verplicht.


Keuken

Het Engels ontbijt is het begin van de dag en overal bekend; eieren met spek, worstjes, gebakken champignons en witte bonen in tomatensaus.
Net zo traditioneel als het Britse ontbijt zijn de fish-and-chips en de afternoon tea, die nog steeds zeer populair zijn.
Tegenwoordig zijn er steeds meer pubs met een apart eetgedeelte. U kunt hier net als in een restaurant heel goed lunchen of dineren. Een enkele pub heeft zich inmiddels toegelegd op dineren, de zogenaamde Gastropub. Ook vindt u vele Indiase, Italiaanse, Thaise en Chinese restaurants in Groot-Brittannië.
In Schotland kunt u bijvoorbeeld gerookte zalm, schaaldieren, Angus rundvlees en de beroemde "haggis" op het menu tegenkomen.


Drinkwater

In Groot-Brittannië is het kraanwater veilig om te drinken.


Voltage en stekkers

De standaardvoltage in Groot-Brittannië is 240 volt. U heeft een verloopstekker met drie dikke pinnen nodig.


Communicatie

Uw mobiele telefoon kunt u meestal prima gebruiken. In vrijwel alle dorpen en steden kunt u gebruik maken van WiFi en/of internet, veel accommodaties bieden internetfaciliteiten aan.


Kleding

Kleding inpakken voor het Britse weer kan in 1 woord worden samengevat, namelijk laagjes. Neem in ieder geval t-shirts, lichte truien, een goede waterdichte jas, een waterdichte hoed of pet en goede wandelschoenen mee.


Hoe er te komen

Vanuit Nederland kunt u met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar verschillende steden in Groot-Brittannië vliegen. Een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam naar Londen duurt nog geen uur.

Tevens kunt u kiezen voor de Eurostar, deze trein vertrekt in Brussel en in korte tijd staat u in hartje Londen.

Wanneer u besluit om met uw eigen auto naar Groot-Brittannië af te reizen, dan kunt u vanuit IJmuiden, Rotterdam of Hoek van Holland de overtocht naar Groot-Brittannië maken. Ook vanuit Calais kunt u overvaren naar Groot-Brittannië.

Per trein kunt u met uw eigen auto van Calais naar Folkestone reizen.


Hoe er te reizen

De wegen in Groot-Brittannië zijn goed, er wordt links gereden. Het spoornetwerk is uitgebreid en kaartjes kunt u ter plaatse kopen. Wanneer u meerdere dagen met de trein wilt reizen dan kunt u de BritRail pas kopen, deze is speciaal voor buitenlandse toeristen en dient vooraf aangeschaft te worden. Ook kunt u prima per bus reizen, al rijden deze niet zo frequent als in Nederland.

In Londen kunt u het beste gebruik maken van de "tube" en de bus (bus 9 en 15 zijn ouderwetse dubbeldekkers en volgen een "heritage route" langs de bekende hoogtepunten). Het beste is om een Oyster Card aan te schaffen. U vindt in Londen bijna 300 metrostations verdeeld over 6 zones.


Autohuur

Groot-Brittannië is een ideale bestemming om per auto te ontdekken, de wegen zijn goed. Er wordt links gereden.


Afstandentabel


Edinburgh

Manchester

Bath

Portsmouth

London

655

291

185

156


Klimaat

De beste reistijd voor Groot-Brittannië zijn de maanden april t/m oktober. Wilt u naar Schotland, ga dan bij voorkeur in de periode half mei tot eind september. Vanaf juni t/m begin juli is het in Schotland erg lang licht. In augustus kan het in de toeristische gebieden zoals de zuidkust, het Lake District en in Schotland erg druk zijn. In de zomer is het in Groot-Brittannië zelden erg heet en de winter is nooit echt koud. Aan de zuidkust schijnt gemiddeld de meeste zon en zijn de temperaturen hoger dan in de rest van het land.

Regen valt in Groot-Brittannië het hele jaar door vrij gelijkmatig, met een piek in augustus. In april valt de minste regen. De regio met de meeste neerslag is het westen van Groot-Brittannië, vanwege de westenwinden. Ook de berggebieden van Wales, het Lake District en Noord-Schotland zijn relatief natte gebieden vergeleken met de rest van het land. Het droogste deel van Groot-Brittannië is de oostkust.
Schotland kent de hoogste neerslaghoeveelheden van Europa. Vooral in het najaar kan hier veel regen vallen. Kies de maanden in het voorjaar voor de beste kans op droog weer.

Ieder seizoen heeft zo haar eigen charme om naar Groot-Brittannië af te reizen. In de winter is het land in kerstsfeer en in de lente en de zomer zijn de Engelse tuinen op hun mooist.


Temperatuur in °C

gem. temp.

N-Engeland

M-Engeland

Z-Engeland

Wales

Schotland

januari

6

7

8

7

4

februari

6

7

8

7

5

maart

8

10

10

9

6

april

10

13

13

11

10

mei

14

16

16

14

13

juni

17

20

19

17

16

juli

19

22

21

18

16

augustus

19

21

21

18

16

september

17

18

19

17

14

oktober

13

15

15

14

11

november

9

10

11

10

7

december

7

7

9

8

5