GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Faeröer Eilanden - Praktische Zaken

Geschiedenis

De geschiedenis van de Faeröer Eilanden begint circa 625 voor Christus als de eerste inwoners, Ierse monniken, het eiland stichtten. Deze monniken werden later door de Noorse Vikingen het land uitgezet. Rond het jaar 825 vestigden de eerste Noorse Vikingen zich op het eiland en rond 900 richtten zij hun eigen regering op, waardoor deze nu de oudste ter wereld is. In de 11e eeuw kwamen de eilanden onder het gezag van de Noorse koning te staan en toen Noorwegen een deel werd van Denemarken kwamen de Faeröer Eilanden eveneens onder de Deense kroon. Toen Noorwegen in 1814 onder Zweeds bestuur kwam bleven de Faeröer Eilanden Deens. In 1948 kregen de eilanden verregaand zelfbestuur.


Staatsvorm

De Faeröer Eilanden zijn een constitutioneel koninkrijk. Ze horen bij Denemarken maar hebben een eigen parlement en een eigen vlag. 


Bevolking

In 2014 leefden er circa 49.947 mensen op de Faeröer Eilanden, waarvan circa 30% in de hoofdstad Tórshavn. De inwoners van de Faeröer eilanden zijn van Scandinavische oorsprong.


Taal

De officiële taal is het Faeröers. Deze taal wordt overal gebruikt op de Faeröer eilanden, ook binnen het bedrijfsleven en bij de overheid. Deens is de tweede officiële taal en de meeste inwoners begrijpen ook een klein beetje IJslands, Noors en Zweeds. De meeste mensen zijn ook in staat om Engels te praten. 


Geloof

Het merendeel van de bewoners hangt het Lutherse geloof aan.


Winkel- en bankopeningstijden

Banken in de grotere steden zijn doorgaans geopend van maandag t/m vrijdag van 09.30 uur tot 16.00 uur. Winkels zijn doorgaans geopend van maandag t/m donderdag van 09.00 uur tot 17.00 uur, op vrijdag van 09.00 uur tot 19.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 12.00 uur.


Paspoort

Voor Nederlanders geldt dat zij een geldig paspoort nodig hebben.


Geldzaken

De munteenheid op de Faeröer Eilanden is de Faringse króna, de waarde is gelijk aan de Deense kroon. De Faeröer drukken eigen bankbiljetten, de munten zijn Deens. Geldautomaten vindt u onder meer bij banken. In de meeste winkels, restaurants en hotels kunt u betalen met een creditcard.


Tijdsverschil

Op de Faeröer Eilanden is het 1 uur vroeger dan in Nederland.


Fooien

Het is nog niet gebruikelijk om een fooi te geven op de Faeröer Eilanden, al wordt het wel erg gewaardeerd.


Gezondheid en vaccinaties

De medische zorg op de Faeröer Eilanden is goed. Mocht u bepaalde medicijnen gebruiken, dan is het raadzaam deze vanuit Nederland mee te nemen. Een goede reisverzekering, inclusief vergoedingen voor ziektekosten en repatriëring is sterk aan te bevelen. De prijzen op de Faeröer Eilanden liggen beduidend hoger dan in Nederland.


Keuken

In Tórshavn vindt u verschillende toprestaurants. Vis en schapenvlees nemen een belangrijke plaats in op het menu. Het eten op de Faeröer Eilanden is niet goedkoop, dit komt omdat alles geïmporteerd moet worden.


Drinkwater

Het water uit de kraan is veilig te drinken.


Voltage en stekkers

De Faeröer Eilanden gebruiken 220 volt. Aangeraden wordt om een wereldstekker mee te nemen, al zal deze in veel gevallen niet nodig zijn.


Communicatie

Een mobiele telefoon werkt op veel plaatsen, zeker in en rond de bewoonde gebieden. Internet is overal te vinden op de eilanden, er zijn in de grotere steden internetcafés.


Kleding

Op de Faeröer Eilanden kan het weer snel veranderen. Denk in ieder geval aan een regenjas, warme trui, muts (zeer fijn als het koud is op zee tijdens een boottocht) en waterdichte schoenen. Denk ook aan een goede zonnebril.


Hoe er te komen

Via Denemarken (Hirthals) kunt u de Faeröer Eilanden met de veerboot (Smyril Line) bereiken. U kunt ervoor kiezen om op weg naar IJsland een tussenstop van drie dagen te maken op de Faeröer Eilanden.

De Faeröer Eilanden zijn per vliegtuig te bereiken vanuit Denemarken (Kopenhagen en Billund), vanuit Engeland (Edinburgh), vanuit IJsland (Keflavík) en vanuit Noorwegen (Bergen).

               

Hoe er te reizen

De Faeröer Eilanden beschikken over een wegennet van meer dan 600 kilometer. Er wordt tussen en op de eilanden veel gebruik gemaakt van tunnels, bruggen en veerponten. Voor enkele tunnels dient tol betaald te worden. De afstanden tussen de eilanden zijn niet groot.

De Faeröer Eilanden kennen een uitgebreid busnetwerk. De rode stadsbussen die in Tórshavn rijden zijn gratis.

De belangrijkste ferryverbindingen zijn die van Tórshavn naar het meest zuidelijke eiland Suduroy en vanaf Tórshavn naar de eilanden Sandoy, Skúvoy en Nólsoy. Daarnaast is er een ferryverbinding vanaf het eiland Vágar naar het meest westelijk gelegen eiland Mykines en een postboot vanaf het noordelijke eiland Vidoy naar de meest oostelijk gelegen eilanden Fugloy en Svinoy.

Tevens kent men op de Faeröer Eilanden het vervoer per helicopter. Deze vorm van vervoer is in de eerste plaats voor de eilandbewoners zelf en deze hebben dan ook voorrang op de buitenlandse bezoekers, de vluchten zijn zeer redelijk geprijsd in verhouding tot andere bestemmingen.


Autohuur

Op de Faeröer Eilanden kunt u prima een auto huren om zo de eilanden zelf te ontdekken. Er wordt aan de rechterkant van de weg gereden.


Afstandentabel


Tórshavn

Gjógv

67

Kirkjubour

14

Klaksvík

75

Leirvík

66

Saksun

47

Airport Vágar

49

Vestmanna

40


Klimaat

De Faeröer Eilanden kennen een zeeklimaat, het weer is erg veranderlijk. Zon, mist en regenbuien wisselen elkaar in een hoog tempo af. Jaarlijks valt er ongeveer 1500 mm neerslag. De meeste neerslag valt in december, de minste neerslag valt in mei. De gemiddelde zomertemperatuur ligt rond de 11 graden, maar kan op beschutte plaatsen oplopen tot circa 20 graden. Juli is de warmste maand, maar ook een maand met veel mist. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond de 3 graden, in de winter kan er sneeuw vallen, zeker op de hogere bergen.

De beste reistijd is van mei tot eind september, de dagen zijn dan lang en vogels zijn in grote getale aanwezig. Er zijn echter ook in de winter mogelijkheden om naar deze prachtige eilandengroep af te reizen.


Daglicht

In de zomer zijn er lange dagen en nachten met veel licht. In het midden van de zomer gaat de zon bijna niet onder en heeft de langste dag 19,5 uur licht.