GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Faeröer Eilanden

Gewoonweg Reizen biedt de volgende mogelijkheden op de Faeröer Eilanden:


De Faeröer Eilanden zijn gelegen in de noordelijke Atlantische Oceaan in de driehoek Schotland - Noorwegen - IJsland en zijn nog een "onontdekte" vakantiebestemming, die vooral de natuurliefhebbers zal aanspreken met de ongerepte natuur op deze groene eilanden. De Faeröer Eilanden bestaan uit 18 eilanden, waarvan er 17 bewoond zijn. De naam Faeröer komt waarschijnlijk van "schapeneilanden". Het grootste gedeelte van de bevolking woont in de hoofdstad Tórshavn, ook wel 's werelds kleinste hoofdstad genoemd. De kustlijn is veelal rotsachtig met steile rotswanden. In sommige dorpjes wonen minder dan 100 mensen en u vindt hier veel traditionele huizen met daken van gras.

De Faeröer Eilanden beschikken over een rijk vogelleven, veel voorkomende soorten zijn o.a. zeekoeten en papegaaiduikers. Het ontbreekt aan een rijke vegetatie en ook bomen zult u hier weinig vinden. Schapen zult u des te meer aantreffen. Wanneer u van wandelen houdt dan kunt u hier uw hart ophalen, veel oude wandelpaden zijn weer in ere hersteld.

Of u nu een autorondreis wilt maken, heerlijk wilt wandelen door verlaten landschappen, een boottocht wilt maken langs steile rotswanden, een fietstocht wilt maken of wilt relaxen in een vakantiewoning, de Faeröer Eilanden zullen u zeer zeker verrassen! De Faeröer Eilanden zijn ook prima te combineren met IJsland.


HOOGTEPUNTEN


Streymoy

Streymoy is het grootste eiland en hier ligt tevens de hoofdstad Tórshavn. De naam Tórshavn is afgeleid van de Noorse god Thor, de hamer die Thor had om donder en bliksem te creëren is dan ook het symbool van de stad. Tórshavn is een gezellig stadje en in het oude stadsdeel vindt u smalle steegjes met kleurrijke huizen waarvan de daken met gras bedekt zijn. In Tórshavn zijn een aantal goede hotels en u vindt hier tevens een ruime selectie aan eetgelegenheden. U vindt hier meerdere musea o.a. het "Faroese Museum of History" en het "Museum of Natural History". Op 29 juli is het St. Olaf's Day, de stad bruist dan van leven en er zijn diverse activiteiten. Vanuit Tórshavn kunt u een avondexcursie maken naar het eiland Nólsoy, waar u een kolonie stormvogeltjes kunt bewonderen die zich alleen 's nachts laten zien. In de zomermaanden is het tevens mogelijk een boottocht vanuit Tórshavn naar het eiland Hestur te maken, hier vinden concerten in een grot plaats.

Aan de zuidkant van Streymoy ligt Kirkjubour, dit was gedurende de Middeleeuwen het culturele hart van de Faeröer Eilanden. U vindt hier de koningshoeve, dit is de grootste prachtboerderij van de Faeröer Eilanden en de niet afgebouwde gothische kathedraal, welke dateert uit ongeveer 1300 en tot stand kwam ter ere van de Noorse heilige St. Magnus. In het noorden vindt u o.a. Vestmanna, vanuit hier kunt u een boottocht maken naar de Vestmanna vogelkliffen. In het centrum van Vestmanna vindt u het Saga Museum. In het plaatsje Hvalvík treft u de zwarte kerk aan, dit is de oudste houten kerk van de Faeröer Eilanden. In Saksun staat een oude herenboerderij welke nu in gebruik is als museum. Tevens vindt u in het noorden de hoogste waterval van de Faeröer Eilanden, de Fossá en vanuit het plaatsje Tjörnuvík heeft u het beste uitzicht op de ruim 70 meter hoge rotsen Risin en Kellingin.


Eysturoy

Eysturoy is in grootte het 2e eiland en is door middel van een brug met het eiland Streymoy verbonden. Op Eysturoy vindt u de hoogste berg van de Faeröer Eilanden(882 meter hoog), de Slaettaratindur. De weg van Eidi naar Funningur slingert zich langs de voet van de Slaet en deze route is een hoogtepunt voor de bezoekers. Aan de westzijde is het smalle dal waarin Eidi ligt goed te zien. Verder vindt u op Eysturoy diverse goede wandelroutes.

In het noorden ligt, in een baai, het plaatsje Gjógv in een idyllische omgeving. Dichtbij dit plaatsje liggen 2 "Rocking Stones" in de zee, het is een mysterie waarom deze 2 stenen op hun plek blijven. Volgens de legende zouden het 2 behekste piratenschepen zijn die voor altijd als 2 stenen in het water zullen liggen. In het plaatsje Gota vindt u het museum Blásastova en in het plaatsje Nes staat een oude houten kerk. In het zuiden ligt een prachtig meer, Toftavatn, een wandeling om dit meer neemt ongeveer 2 uur in beslag.


Vágar

Op het eiland Vágar bevindt zich de luchthaven en het is het op 2 na grootste eiland. Het eiland heeft een uitstekende verbinding met de hoofdstad Tórshavn op het eiland Streymoy.

Vanuit Vágar kunt u o.a. een bootexcursie maken naar de vogelkliffen van Vestmanna op het eiland Streymoy en naar het meest westelijke eiland, Mykines. Wanneer u van wandelen houdt dan is de tocht naar Gásadalur een absolute aanrader, deze wandeling duur circa 6 uur en voert langs kliffen met steile hellingen.

In het plaatsje Sandavágoy, het best bewaarde plaatsje van de Faeröer Eilanden, heeft men een oude steen  met runetekens gevonden, die het bewijs levert dat de Viking Torkil Onudarson zich hier als eerste bewoner gevestigd heeft. Het meer Fjallavatn is erg mooi gelegen en vanuit hier kunt u prachtige wandeltochten maken o.a. naar het plaatsje Slaettanes.


Mykines

Het eiland Mykines is een waar eldorado voor vogelliefhebbers. Hier bevindt zich een grote kolonie Jan-van-Genten en papegaaiduikers. Men zegt dat driekwart van de totale vogelpopulatie van de Faeröer Eilanden zich op dit eiland bevindt. U kunt tevens mooie wandeltochten maken op dit eiland. Mykines is te bereiken per helicopter of per ferry vanuit het eiland Vágar.


Sandoy

Sandoy is een relatief vlak, groen eiland en hierdoor uitermate geschikt om wandel- en/of fietstochten te maken. Het eiland is te bereiken per ferry vanuit het eiland Streymoy. Gedurende de zomermaanden kunt u een boottocht maken vanuit Sandoy waarbij rondom het eiland Skúvoy gevaren wordt. Tevens worden er boottochten georganiseerd naar het rotseiland Stóra Dímun. Vanuit Sandoy vertrekt de ferry naar het eiland Skúvoy.

Het plaatsje Sandur is gelegen aan een zandstrand en wordt omgeven door zandduinen, de enige op de Faeröer Eilanden. In het centrum vindt u o.a. het "Folk Museum" en een mooie kerk.


Skúvoy

Skúvoy staat bekend om de vogelkliffen en is een vlak eilandje met mooie zandstranden. Veel toeristen gaan hier naar toe om te vissen in de meren (visvergunning verplicht).


Suduroy

Suduroy is het meest zuidelijke eiland en dit eiland is uitermate geschikt voor een wat langer verblijf. De belangrijkste plaats op het eiland is Tvoroyri. U vindt op dit eiland o.a. prachtige basaltformaties en steile kliffen, het midden van het eiland is tamelijk vlak. De overtocht met de ferry vanuit Tórshavn naar Drelsnes duurt ongeveer 2 uur.


Bordoy

Het eiland Bordoy is verbonden met het eiland Eysturoy en is 1 van de noordelijke eilanden. De plaats Klaksvík is een ideaal uitgangspunt om de noordelijke eilanden te verkennen.


Vidoy, Svinoy en Fugloy

Wanneer u meer tijd heeft kunt u met de postboot vanuit Hvannasund op het eiland Vidoy naar de eilanden Svinoy en Fugloy (ook wel het vogeleiland genoemd) reizen, deze tocht is een unieke ervaring. Op deze eilanden is de lokale bevolking nog in grote mate op zichzelf aangewezen.

Het eiland Vidoy is verbonden met het eiland Bordoy. Op Vidoy ligt het plaatsje Vidareidi en hier bevindt zich 1 van de mooiste huizen van de Faeröer Eilanden, namelijk de pastorie. Vanuit hier kunt u een wandeling maken naar het meest noordelijke punt op de Faeröer Eilanden, Enniberg.