GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Ethiopië - Praktische zaken

Geschiedenis

De geschiedenis van Ethiopië begint bij de legende van het ontstaan van de mensheid. Als datum van de stichting van een staat wordt 980 voor Christus aangehouden. De tempel van Jeha, vermoedelijk gebouwd in de 8e eeuw voor Christus is waarschijnlijk het oudste gebouw dat nu nog in Ethiopië te bezichtigen is.

Het koninkrijk van Axum is het oudste koninkrijk van Ethiopië. Na het Koninkrijk Axum was er sprake van de Zagwe-dynastie. Nadat Yekuno-Amlak, welke claimde een afstammeling te zijn van Menelik I, een einde maakte aan de Zagwe-Dynastie begon de "dynastie der Salomoniden". Keizer Haile Selassie rekende zich hier ook toe. Rond 1880 komt keizer Menelik II aan de macht, Melenik II staat in de geschiedenis bekend als één van de grootste vernieuwers van Ethiopië.

In 1935 viel Italië, onder leiding van Musolini, Ethiopië binnen, maar de Ethiopiërs konden rekenen op steun van Groot-Brittannië en in 1941 kreeg Ethiopië haar soevereiniteit terug, Keizer Haile Selassie bleef aan de macht. In de periode tussen de jaren 1960 en 1974 is het een onrustige tijd in Ethiopië, doordat er guerrillabewegingen tegen het keizerlijk bewind zijn. Tevens is Ethiopië in oorlog met Eritrea welke vocht voor onafhankelijkheid. Daarnaast ontstond er door de grote droogte in 1973 en 1974 een hongersnood.

In 1987 wordt de Democratische Volksrepubliek Ethiopië uitgeroepen, Mengistu blijft aan de macht en wordt president. Het Ethiopische Volksrevolutionaire Democratische Front neemt in 1991 Addis Abeba in en Mengistu moet vluchten naar Zimbabwe. De socialistisch politicus Zenawi komt aan de macht en liberaliseert langzaam maar zeker de economie. Ook voert hij een nieuwe grondwet in welke de provincies verregaande autonomie verschafte. Zenawi veranderde de eenheidsstaat in een federatie van 9 staten.


Staatsvorm

Ethiopië is een federale democratische republiek.


Bevolking

Ethiopië heeft een jonge en explosief groeiende bevolking, in 2013 telde het land circa 94 miljoen inwoners. Het land kent verschillende bevolkingsgroepen, waaronder de Oromo (40%), Amhara en Tigre (32%) en de Sidamo (9%). Meer dan 75% van de bevolking woont in het noordelijke en centrale hoogland.


Taal

Ethiopië kent ongeveer 80 verschillende talen en wel 200 verschillende dialecten. De officiële taal is het Amhaars.

Engels is de meest gesproken buitenlandse taal en wordt ook op scholen onderwezen, echter is het Engels meestal slecht van kwaliteit.


Geloof

Ongeveer de helft van de bevolking in Ethiopië is christen en de andere helft is moslim. Een klein gedeelte van de bevolking hangt het animisme (natuurgodsdienst) aan.

Het merendeel van de christenen is aanhanger van de Ethiopisch orthodoxe kerk, daarnaast is er een kleine groep katholieken en protestanten. De bakermat van het Ethiopisch orthodoxe christendom bevindt zich in het noorden, met name in Gondar en Axum.

Centrum van de islam is Harar, hier vindt u 99 moskeeën en heiligdommen. De islam heeft veel aanhang onder de Omoro.


Winkel- en bankopeningstijden

Openingstijden worden in Ethiopië niet strikt gehanteerd. Winkels zijn, over het algemeen, geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 12.30 uur en van 15.30 uur tot 19.30 uur.

Banken zijn, over het algemeen, geopend van maandag t/m donderdag van 08.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur, op vrijdag van 08.30 uur tot 11.30 uur en sommige banken zijn op zaterdag van 08.00 uur tot 12.00 uur geopend.


Paspoort

Uw paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Ethiopië.


Visum

Voor een bezoek aan Ethiopië is een visum verplicht. U kunt dit visum van te voren regelen via de Ambassade van Ethiopië in Brussel. Wanneer u in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort dan kunt u het visum tevens bij aankomst in Ethiopië regelen.


Geldzaken

De munteenheid in Ethiopië is de Birr (ETB).

In de meeste steden zijn geldautomaten, het probleem is echter dat ze meestal niet werken en dan nog alleen geschikt zijn voor een VISA creditcard met pincode. U kunt in vrijwel ieder hotel in Addis Abeba terecht met Amerikaanse dollars of met Euro's. De biljetten dienen onbeschadigd, kreuk- en vetvrij te zijn en er mag niet op geschreven zijn, dus u dient "fonkelnieuwe" biljetten mee te nemen. Creditcards worden vrijwel niet geaccepteerd in Ethiopië.

U kunt geld wisselen op de luchthaven, maar ook in hotels of bij banken in Addis Abeba. Buiten Addis Abeba vindt u zeer weinig banken.


Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Ethiopië 1 uur later en tijdens onze wintertijd is het er 2 uur later.


Tijd/Kalender

In Ethiopië gebruiken ze een andere kalender dan in Nederland. Men gebruikt de Juliaanse, terwijl in Nederland de Gregoriaanse wordt gebruikt. De jaartelling in Ethiopië loopt 7 jaar en 8 maanden achter en de klok begint te tellen bij het aanbreken van de dag en houdt op wanneer het donker wordt.

Wanneer u wilt afspreken met iemand in Ethiopië is het makkelijk om, wanneer u een tijd afspreekt, er bij te vermelden of dit de westerse of Ethiopische tijd is.


Fooien

In restaurants kunt u een fooi achterlaten van circa 10% van het te betalen bedrag, maar vaak is het bedieningsgeld al in de prijs inbegrepen. Chauffeurs, kruiers, kamermeisjes en gidsen verwachten een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is een fooi niet zomaar een extraatje, maar een onmisbare aanvulling op een zeer laag salaris.


Gezondheid en vaccinaties

Aangeraden vaccinaties zijn DTP, Hepatitis A en B en buiktyfus. Tevens kunnen maatregelen tegen malaria van toepassing zijn. Raadpleeg de GGD voor een goed advies.

Voor diegenen die zeven dagen voor aankomst in Ethiopië in een besmet gebied geweest zijn (Kenia, Tanzania, Oeganda etc.) is vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht.

De nationale gezondheidszorg in Ethiopië is van zeer wisselende kwaliteit. In Addis Abeba zijn de medische voorzieningen redelijk.

In Ethiopië dient u rekening te houden met de mogelijkheid tot het krijgen van hoogteziekte. Wanneer u het hoogste punt in Ethiopië bezoekt, de Simien Mountains, dan bevindt u zich op een hoogte van circa 3500 meter.


Veiligheid

Ethiopië is een vrij veilig land en er komt weinig zware criminaliteit voor. Maar gewone diefstal kan uw vakantieplezier ook bederven; vermijd daarom, vooral in het donker, stille en verlaten plaatsen en let goed op uw paspoort en geld. Zeker in de steden en op toeristische locaties zijn zakkenrollers actief.


Keuken

Een typisch Ethiopisch gerecht is "Injera", dit is een grote natte pannenkoek die wat zurig smaakt en welke belegd wordt met vis, vlees, groenten, kruiden, boter en een pittige saus. Op woensdag en vrijdag worden deze pannenkoeken alleen met groenten gegeten i.v.m. de vastendagen.

In de grote hotels en in de steden worden, over het algemeen, ook westerse maaltijden geserveerd.

Na een maaltijd is het gebruikelijk om koffie te drinken tijdens de traditionele "koffie ceremonies".


Drinkwater

Het kraanwater in Ethiopië is niet drinkbaar, mineraalwater is bijna overal te koop.


Voltage en stekkers

In Ethiopië is het voltage 220 volt. U heeft een speciale driepolige stekker nodig. De netspanning kan op sommige plaatsen sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken.

De elektriciteit wil nog weleens uitvallen of is gewoon niet aanwezig, daarom raden wij u aan om een zaklamp met voldoende batterijen mee te nemen.


Communicatie

De mogelijkheden voor mobiel bellen zijn beperkt in Ethiopië. Tevens heeft het vaste telefoonnetwerk zijn beperkingen, meestal kunt u wel bellen vanuit het hotel, al is dit erg duur.

Internet komt nog weinig voor en vaak is er geen goede verbinding mogelijk.


Fotograferen

Het is in Ethiopië verboden om foto's te maken van regeringsgebouwen, bruggen, militaire instanties en militairen. De lokale bevolking is er ook niet altijd van gediend om op de foto gezet te worden, heb respect en vraag om toestemming alvorens foto's te maken.


Kleding

Overdag is het prettig om korte kleding, zoals shorts te dragen. Houdt u echter wel rekening met de lokale bevolking, zij zijn nog niet zo gewend aan toeristen. Een korte broek tot op de knie en een shirt met korte mouwen zijn prima. Na zonsondergang is het verstandig om een lange broek te dragen in verband met de muskieten. Ook een sweater of een jack is erg prettig om bij u te hebben, het kan in de avonden afkoelen.

Denkt u ook aan een hoed of pet en een zonnebril, de zon is erg krachtig in Ethiopië. Tevens zijn makkelijk zittende wandelschoenen met een goed profiel aan te raden.


Wildlife en natuur

Ethiopië bestaat uit het hoogland en het laagland en het land kent veel (uitgedoofde) vulkanen. In het midden van het land wordt het hoogland gesplitst door de Great Rift Valley, welke loopt van Syrië tot Mozambique.

Lake Tana is het grootste meer van Ethiopië en dit meer is ongeveer 15 meter diep. Het vormt een belangrijke visbron en hier ontspringt de blauwe Nijl, die later samen met de witte Nijl en de Takeneze rivier de Nijl zal vormen.

Het laagland bestaat voornamelijk uit een tropische jungle en het verschil met het hoogland is dan ook immens. In de lager gelegen gebieden vindt u voornamelijk planten, die goed tegen de droogte en hitte kunnen.

Ethiopië heeft een zeer divers dierenrijk, u vindt hier o.a. vele vogelsoorten, leeuwen, wolven, steenbokken, krokodillen, nijlpaarden, cheeta's en apen.


Hoe er te komen

Vanuit Amsterdam zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Ethiopië. Met 1x een overstap zijn er diverse mogelijkheden met o.a. Turkish Airlines, KLM, Ethiopian Airlines en Lufthansa.


Hoe er te reizen

Het wegennet in Ethiopië bestaat uit circa 4000 kilometer asfaltweg en 19000 kilometer aan gravelwegen. Grote delen van het land zijn nog niet aangesloten op het wegennet en de bevolking heeft nauwelijks toegang tot de sociale voorzieningen en markten.

Gewoonweg Reizen maakt gebruik van lokale bussen en auto's, u dient er rekening mee te houden dat deze bussen en auto's soms minder comfortabel zijn dan dat u gewend bent.


Klimaat

Ethiopië is verdeeld in verschillende klimaatsoorten, waarbij alleen de laaglanden een tropisch klimaat kennen. Door de hoogteverschillen in het land ontstaan er tevens grote temperatuurverschillen, het kan bijvoorbeeld vriezen in de Simien Mountains terwijl het in de Danakil Desert wel 60 graden kan zijn.

Over het algemeen variëren de temperaturen in Ethiopië tussen de 15 en 25 graden in de hooglanden en tussen de 25 en 40 graden in de lager gelegen gebieden. De lager gelegen gebieden kennen een hogere luchtvochtigheid.

De hooglanden kennen een lange regenperiode, van juni tot half september, en een korte regenperiode, van eind januari tot begin maart. In het tropische zuiden valt het regenseizoen in de maand november en rond eind maart/begin april. De beste reisperiode is van oktober t/m maart.


Klimaattabel

Addis Abeba

Gem. temperatuur

Zonuren per dag

Regendagen per maand

januari

18

9

3

februari

19

9

3

maart

20

8

3

april

20

7

5

mei

20

7

5

juni

19

5

7

juli

17

2

9

augustus

17

3

10

september

18

5

8

oktober

18

9

2

november

17

9

1

december

17

9

1


Lalibela

Gem. temperatuur

Zonuren per dag

Regendagen per maand

januari

25

9

2

februari

26

9

2

maart

27

9

3

april

27

9

5

mei

28

8

8

juni

29

8

8

juli

25

6

8

augustus

24

6

10

september

26

8

7

oktober

25

9

4

november

24

9

3

december

24

9

2