GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Praktische zaken - Duitsland

Geschiedenis

De geschiedenis van Duitsland begint omstreeks onze jaartelling en in die tijd woonden er verschillende volken in Duitsland. In de Middeleeuwen werd een groot deel van Duitsland het Frankische Rijk genoemd en onder dit rijk viel ook Beieren. In de late Middeleeuwen groeide de bevolking steeds sneller. In de 16e eeuw ontstond veel strijd en oorlog in het rijk en groepen kwamen in opstand tegen de macht van de Katholieke kerk. In de 18e eeuw bestond Duitsland uit een aantal vorstendommen.

In 1914 viel Duitsland Frankrijk binnen en dit was het begin van de Eerste Wereldoorlog. Na de Eerste Wereldoorlog moest Duitsland zijn kolonies opgeven.

Duitsland begon ook de Tweede Wereldoorlog. Het land was sinds 1933 in de ban van Hitler en in dat jaar begonnen de Nationaalsocialisten met het boycotten van Joodse bedrijven. In de Tweede Wereldoorlog zijn veel Joden opgepakt met als doel terecht te worden gesteld in werkkampen. De Tweede Wereldoorlog werd beëindigd door grootscheepse bombardementen van de geallieerden. Door de Marshallhulp kon Duitsland in de jaren '40 en '50 in een snel tempo herstellen.

Tegenwoordig is Duitsland een machtig land in Europa en samen met Frankrijk is het het meest belangrijke Europese land. Economisch gaat het goed met Duitsland en ook in politiek opzicht wordt het steeds machtiger.


Staatsvorm

De Bondsrepubliek Duitsland is sinds 1949 een parlementaire democratie. Sinds de Duitse hereniging in 1990 bestaat de federatie uit zestien deelstaten. De Duitse bondspresident is het staatshoofd en de bondskanselier staat aan het hoofd van de regering.


Bevolking

Duitsland heeft van alle Europese landen de meeste inwoners. Er wonen ongeveer 82 miljoen mensen; dit komt overeen met een bevolkingsdichtheid van 230 inwoners per vierkante kilometer.          


Taal

De voertaal in Duitsland is Duits. Net als in andere talen bestaan er vele verschillende dialecten en accenten die verraden uit welke streek iemand afkomstig is. Iedereen verstaat echter Hoogduits.

Bovendien spreekt een groot deel van de bevolking Engels, zodat er voor buitenlandse bezoekers meestal geen taalbarrières zijn.


Geloof

Bijna 2/3 van de Duitse bevolking is christelijk. Er zijn bijna evenveel protestanten als katholieken, in het noorden van Duitsland wonen meer protestanten en in het zuiden meer katholieken. Bovendien wonen er ongeveer vier miljoen moslims en circa 100.000 joden in Duitsland.


Winkel- en bankopeningstijden

In het algemeen zijn de openingstijden van de winkels in Duitsland gelijk aan de Nederlandse openingstijden. Op zaterdag sluiten de winkels in de kleinere plaatsen vaak om 13.00 of 14.00 uur en in de grotere plaatsen tussen 16.00 en 18.00 uur. Een beperkt aantal winkels en supermarkten in de grotere steden is op zaterdag tot 20.00 uur geopend.

Er zijn geen algemene tijden voor banken, over het algemeen sluiten de banken, van maandag t/m vrijdag, om 18.00 uur.


Paspoort

Als u naar Duitsland reist, moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort, dat nog ten minste vier maanden geldig is. Voor EU-burgers volstaat een geldige identiteitskaart.


Geldzaken

Het wettige betaalmiddel is de Euro. In vrijwel alle plaatsen zijn pinautomaten aanwezig. Creditcards worden bijna overal in Duitsland geaccepteerd.


Tijdsverschil

Er is in Duitsland geen tijdsverschil met Nederland.


Fooien

In Duitsland is het niet gebruikelijk om fooi te geven. Een fooi van 5 tot 15% wordt als zeer vrijgevig gezien.


Gezondheid en vaccinaties

De medische zorg in Duitsland is prima. Voor een verblijf in Duitsland zijn geen inentingen nodig.

Met name van de lente tot de herfst is het mogelijk dat u door een tekenbeet teken-encefalitis (FSME) oploopt of besmet raakt met de bacterie Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Teken leven voornamelijk in laaggroeiende vegetatie. U kunt zich hiertegen het beste beschermen door kleding te dragen, die het lichaam zo veel mogelijk bedekt (lange broek, lange mouwen). Als u door een teek bent gebeten, is het verstandig om voor de zekerheid even naar de dokter te gaan. Risicogebieden zijn vooral de deelstaten Baden-Württemberg, Beieren en bepaalde districten in Hessen, Rijnland-Palts en Thüringen. Een FSME-vaccinatie wordt hier aanbevolen voor alle mensen die veel in de natuur zijn.


Keuken

Duitsers houden van lekker en goed eten en drinken. Ze vinden de kwaliteit van hun eten dan ook heel belangrijk. Duitsland is een land met veel uiteenlopende gerechten en tradities en er is eigenlijk maar weinig eten wat typisch Duits is. Elke deelstaat heeft namelijk zijn eigen specialiteiten en ook zijn eigen eetgewoontes.

Worst is in Duitsland altijd al heel populair geweest. De bekendste soorten zijn de Göttinger en de Regensburger braadworst. Wat ook heel populair is, is de Thüringse roodworst, een bloedworst. De braadworst wordt gegrild en gekruid met marjolein. Dan is er ook nog de Berlijnse curryworst. Deze wordt in stukjes gesneden en geserveerd op een stukje karton. Verder wordt het extra op smaak gebracht met currysaus en kerriepoeder.

Duitsers zijn gek op brood. In Duitsland zijn dan ook veel verschillende soorten brood te krijgen. Zuurdesembrood wordt in Duitsland standaard gebruikt. Zuurdesembrood is donker brood, dat gemaakt is van zuurdeeg. Door dit zuurdeeg is het brood lang houdbaar. Het brood heeft een stevige smaak en is vooral geschikt voor hartig beleg. Het is wel brood waar u van moet houden. Gelukkig kunt u altijd nog uitwijken naar de vele andere soorten brood en broodjes.

Duitsland is hét land van het gebak. Overal waar u komt, vindt u wel een banketbakkerswinkel, met vitrines die vol gebak staan. Duitsers zijn er dan ook gek op. Populaire soorten gebak zijn: Schnecken (kaneelbroodjes), Quarkhörnchen (kwarkcroissant), Streuselkuchen (kruimelgebak), Obstkuchen (vruchtengebak) en natuurlijk de Sachertorte (chocoladetaart), die oorspronkelijk uit Oostenrijk komt. Dan is er ook nog de hartige Brezel. Dit is een grote zoute krakeling, deze wordt vers gebakken en is meestal nog warm als hij gekocht word.


Drinkwater

In Duitsland is het kraanwater drinkbaar. Het kan in Duitsland voorkomen dat het water wat troebel is. Dit kan komen door kalk, dit is absoluut niet schadelijk en u proeft het eigenlijk niet. Kalk kan in de bodem zitten wanneer ze het water uit de bodem pompen of wanneer ze het uit de bergen halen. Soms kan het voorkomen dat het water in Duitsland ruikt of smaakt naar chloor. Dit is dan gereinigd kraanwater, ook dit kraanwater kunt u gewoon drinken.


Voltage en stekkers

De standaardvoltage in Duitsland is 230 volt. U heeft geen reisstekker nodig in Duitsland.


Communicatie

Uw mobiele telefoon kunt u prima gebruiken. In vrijwel alle dorpen en steden kunt u gebruik maken van WiFi en/of internet en veel accommodaties bieden internetfaciliteiten aan.


Hoe er te komen

Vanuit Nederland kunt u op verschillende manieren naar Duitsland reizen.

U kunt per auto naar Duitsland reizen. In Duitsland hoeven personenauto's geen tol te betalen. In veel Duitse steden gelden milieuzones, milieustickers zijn o.a. verkrijgbaar via de ANWB. In de wintermaanden zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.

Veel grote Duitse steden, zoals Berlijn, Bremen, Dresden, Frankfurt, Stuttgart en München, worden dagelijks rechtstreeks aangevlogen vanaf Schiphol door diverse luchtvaartmaatschappijen.

Duitsland kent een dicht spoorwegennet, waardoor veel plaatsen eenvoudig per Deutsche Bahn bereikbaar zijn. De ICE International rijdt vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem rechtstreeks naar Frankfurt en met een overstap naar o.a. München en Hamburg. Met de Intercity Berlijn reist u rechtstreeks van Amsterdam naar Berlijn.

Vanuit diverse Nederlandse steden gaan bussen van o.a. Flixbus en Eurolines, waarmee u goedkoop naar diverse Duitse steden kunt reizen. Ook is het mogelijk om met Flixbus naar verschillende plattelandsbestemmingen te reizen, zoals het Sauerland.


Hoe er te reizen

De wegen in Duitsland zijn prima. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is 50 kilometer per uur en de adviessnelheid op autosnelwegen is 130 kilometer per uur. Het busnet is vrij uitgebreid en heeft regelmatige verbindingen. Tevens beschikt Duitsland over een uitgebreid treinnetwerk. Ook kunt u vliegen tussen de verschillende grote steden.


Afstandentabel


Keulen

Bremen

Berlijn

Dresden

Stuttgart

München

Amsterdam

270

360

655

735

615

825

Arnhem

170

295

595

660

525

735

Eindhoven

145

375

645

665

495

720

Groningen

330

180

580

650

685

850

Utrecht

230

335

635

720

585

790


Klimaat

Duitsland heeft over het algemeen een gematigd klimaat met westenwind. Grote temperatuurschommelingen komen slechts zelden voor. Neerslag valt in alle jaargetijden. De winters zijn over het algemeen zacht (+2 °Celsius tot -6 °Celsius) en de zomers niet te warm (+18 °Celsius tot +20 °Celsius).