GEWOONWEG REIZEN
Uw reisdromen worden werkelijkheid!

Botswana - Praktische zaken

Geschiedenis

Aan het eind van de 19e eeuw woonden vele voorgeslachten van de huidige bevolking van Botswana in de noordwestelijke delen van Zuid-Afrika. Doordat de bevolking toenam kwam er een langzame beweging van Batswana's naar noordwestelijke richting wat tegenwoordig Botswana is.

In 1966 werd Botswana onafhankelijk en de nieuwe stad Gaborone werd de hoofdstad van de nieuwe staat. Sir Seretse Khama werd de eerste president van Botswana en legde de fundamenten voor de snelle ontwikkeling van het land sinds de onafhankelijkheid.


Staatsvorm

Botswana is een parlementaire republiek met een meerdere partijen-stelsel. Botswana heeft een president welke tegelijkertijd staatshoofd en regeringsleider is.


Bevolking

Botswana is een dunbevolkt land en heeft circa 1.7 miljoen inwoners en ongeveer 80% van de bevolking behoort tot de stam Tswana. De overige bevolkingsgroepen zijn de Kalanga, Mbukushu, Yei, Herero en Bosjesmannen.


Taal

Botswana kent 2 hoofdtalen: Setswana en Engels. Engels is de voertaal in de regering en het zakenleven.


Geloof

Het merendeel van de bevolking in Botswana is christelijk en de andere helft van de bevolking hangt de traditionele religie aan. De Tswana geloven bijvoorbeeld in een wereld van de levenden en in een wereld van de geesten van de voorouders.


Winkel- en bankopeningstijden

Winkels zijn, over het algemeen, geopend van maandag t/m zaterdag van 08.30 uur tot 17.00 uur.

Banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 15.30 uur en op zaterdag van 08.00 uur tot 11.00 uur.


Paspoort

Uw paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Botswana.


Visum

Voor een bezoek aan Botswana is geen visum vereist, bij aankomst krijgt u een stempel in uw paspoort.


Geldzaken

De munteenheid in Botswana is de Pula. De meeste hotels, winkels en restaurants accepteren internationale creditcards. Tevens zijn er in de grote steden ATM-machines.


Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd heeft Botswana dezelfde tijd als Nederland. Tijdens onze wintertijd is het er 1 uur later.


Fooien

De lonen in Botswana zijn over het algemeen laag. In restaurants kunt u een fooi achterlaten van circa 10% van het te betalen bedrag. Ook taxi chauffeurs, gidsen en kamermeisjes verwachten een vergoeding.


Gezondheid en vaccinaties

Inentingen zijn noodzakelijk afhankelijk van het gebied waarin u reist, in het noorden van Botswana komt malaria voor. Raadpleeg hiervoor de GGD.

Voor diegenen die zeven dagen voor aankomst in Botswana in een besmet gebied geweest zijn (Kenia, Tanzania, Oeganda etc.) is vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht.

De nationale gezondheidszorg in Botswana is van redelijke kwaliteit. Beter is het om naar een privé kliniek te gaan, wanneer u zorg nodig heeft. Deze privé klinieken vindt u in alle grote steden zoals Maun, Gaborone en Francis Town.


Veiligheid

Botswana is een vrij veilig land en er komt weinig gewelddadige misdaad voor. Maar gewone diefstal kan uw vakantieplezier ook bederven; vermijd daarom, vooral in het donker, stille en verlaten plaatsen en let goed op uw paspoorten en geld. De politie in Botswana is altijd beschikbaar om te helpen in geval van problemen.


Keuken

De gerechten in Botswana zijn een mengelmoes van de traditionele en de Engelse keuken. De braai (barbecue) is erg populair en er wordt veel vlees gegeten, met name rundvlees en wild. In Botswana is minder fruit dan in de omringende landen, dit komt omdat het land te droog en zanderig is. In de grote steden vindt u restaurants met een internationale keuken.


Drinkwater

Kraanwater kunt u beter niet drinken in Botswana, mineraalwater is overal te koop.


Voltage en stekkers

In Botswana is het voltage 220/240 volt. U heeft een speciale driepolige stekker nodig.


Communicatie

Botswana beschikt over een mobiel netwerk met dekking in de stedelijke gebieden, in de parken is geen dekking.

De meeste hotels en lodges hebben WiFi, tentenkampen in de natuurparken beschikken niet over WiFi.


Kleding

Voor de zomermaanden is lichte kleding (katoen en linnen) aan te raden. In de avond bieden een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen en een lange broek bescherming tegen de muggen. Tijdens uw bezoek aan de wildreservaten kunt u het beste kleding in natuurkleuren dragen. In de winter kan het koud zijn in Botswana en dan voornamelijk 's nachts. Warme kleding tijdens de ochtendsafari is beslist geen luxe. Voor een wandelsafari zijn een paar goed ingelopen wandelschoenen met een goed profiel en stevige zolen onmisbaar.


Wildlife en natuur

Botswana biedt een prachtige natuur, veel wild, een oneindige ruimte en eenzaamheid. Het grootste gedeelte van het binnenland is een ongerepte wildernis. De moerasgebieden van de Okavango Delta bieden een onderkomen aan buitengewone flora en fauna, bosrijke eilanden en stille waterwegen. In het noorden vindt u grote kuddes olifanten.


Hoe er te komen

Vanuit Amsterdam zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Botswana. Vanuit o.a. Johannesburg kunt u in circa 1,5 uur rechtstreeks vliegen naar Maun.


Hoe er te reizen

Zelf rijden in Botswana is beslist anders dan zelf rijden in bijvoorbeeld Zuid-Afrika of Namibië. Ongeveer 80% van de wegen in Botswana zijn onverhard en u rijdt aan de linkerkant van de weg.

Wilt u zelf rijden in de parken van Botswana dan is een 4x4 ervaring zeker aan te raden. U kunt hier erg diep zand en water crossings tegenkomen.


Klimaat

Botswana kan het gehele jaar worden bezocht en de seizoenen zijn tegenovergesteld aan die in Nederland.

Botswana kent een nat en heet seizoen van half november t/m half april en een warm seizoen van half april t/m september. Van mei t/m oktober regent het bijna nooit en van mei t/m augustus liggen de temperaturen overdag rond de 25 tot 30 graden.

Het zuidelijke deel van de Okavango Delta kent een omgekeerd seizoen, in de droge tijd is de delta op zijn natst.


Klimaattabel

Maun

Gem. temperatuur

Zonuren per dag

januari

32

8

februari

32

8

maart

31

8

april

28

9

mei

25

9

juni

25

10

juli

25

9

augustus

28

10

september

33

10

oktober

35

9

november

34

9

december

33

9